close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Romani de poveste



| Organizator:
    Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    In acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz in Romania, dar se estimeaza ca numarul lor este mult mai mare. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta comunitatile de copii cu deficiente de auz din Romania este faptul ca Programa scolara este aceeasi ca pentru elevii care aud, ceea ce duce la o adaptare extrem de dificila la sistem sau, de cele mai multe ori la abandon scolar. Pentru elevii cu deficiente de auz fericirea inseamna simpla invatare a unei noi litere din alfabet, iar noi stim acest lucru pentru ca suntem permanent in contact cu aceste comunitati. Romani de poveste se adreseaza in mod specific copiilor cu deficiente de auz din scolile speciale si din invatamantul de masa, dar si copiilor auzitori cu scopul de a-i incuraja sa schimbe in bine societatea si sa aiba incredere in ei.

| Scopul proiectului
    Consideram ca manualele si instrumentele de invatare ar trebui adaptate si in fuctie de nevoile copiilor hipoacuzici pentru ca orice explicatie pentru ei este mult mai complexa fata de cum i se explica in mod normal unei persoane sa inteleaga un anume concept sau situatie. De aceea, primul obiectiv a fost adaptarea povestilor la nevoile de intelegere ale copiilor cu deficienta de auz. Apoi ne-am propus integrarea acestora printre copii auzitori, prin intalniri mixte si incurajarea copiilor cu deficieta si a celor fara deficienta sa creada in propriile puteri, prin puterea exemplului.

Romani de poveste Romani de poveste Romani de poveste

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Proiectul Romani de poveste a pornit din dorinta de a crea un continut nou, valoros, despre romani cu care ne mandrim, modele inspirationale pentru copii si adulti. Indiferent ca au facut performanta in sport, au inventat lucruri noi sau au compus muzica, acesti oameni au pus Romania pe harta lumii. Am creat 5 povesti care vor putea folosite de multe generatii de copii despre Nadia Comaneci, Ion Creanga, Henri Coanda, Stefan cel Mare, George Enescu. Proiectul vine in sprijinul copiilor cu deficienta de auz prin traducerea in limbaj mimico-gestual a povestilor, dar cuprinde și repovestiri audio pentru copiii auzitori. Intr-o societate digitala aflata in continua schimbare, implementarea educației incluzive intampina greutati din cauza lipsei de mijloace educaționale. Poveștile pot fi folosite direct de pe www.afostodata.net, dar pot fi si descarcate gratuit pe telefon, tableta sau laptop. In tara noastra sunt inregistrate 23.000 de persoane cu deficienta de auz, dar se estimeaza ca numarul lor este mai mare, asadar nevoia unei resurse de incluziune este semnificativa. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta aceste comunitati este faptul ca Programa scolara este aceeasi ca pentru elevii care aud, ceea ce duce la o adaptare dificila sau abandon scolar. Pentru prima data in Romania, povestile au prins viata pentru aceste comunitati pentru a inspira copiii sa creada si ei pot schimba lumea in care traiesc. Lansarea a avut loc de Ziua Nationala, la Muzeul George Enescu, in prezenta violonistului Alexandru Tomescu care a citit povestea lui George Enescu si a cantat pentru prima data la o vioara care i-a apartinut compozitorului. Intalnirea a fost mixta: copii auzitori si copii cu deficienta de auz. Rezultatele online au depasit 146K Reach, 820 Shares, 5000 Rct.

| Date beneficiari
    Toti elevii hipoacuzici din Romania (13 scoli speciale) si copii care asculta zilnic povesti pe afostodata.net: peste 2000 elevi si o medie de 1000 accesari zilnice pe site.

| Date beneficiari
    Cadre didactice, parinti care folosesc platforma noastra ca mijloc de invatamant sau recreere.

| Activitati
    Cea mai importanta activitate a fost selectia celor 5 personalitati remarcante si transformarea povestilor lor de viata in texte pe intelesul copiilor, atragatoare si educative. Apoi ne-am concentrat atentia pe realizarea a 5 ilustratii speciale, create de un ilustrator doar pentru acest proiect. Predarea prin imagini, folosirea platformei ca mijloc de invatare a fost gandita ca solutie educativa, mai ales pentru primii ani de scoala cand adaptarea este grea, indiferent daca e vorba de copii cu deficienta sau nu. Am realizat povesti video (filmate), intrepretate de Claudia Lungu, studenta la psihopedagogie, hipoacuzica, care o interpretare "curata si potrivita" asa cum ne-au confirmat cei din comunitatea de surzi. Textele au fost inregistrate si audio, dar au fost si publicate in format text pe site. Nu in ultimul rand, am organizat o intalnire speciala intre copii auzitori si copii cu deficienta de auz, pe 1 decembrie, ziua nationala, la Muzeul National George Enescu, in prezenta marelui violonist Alexandru Tomescu. Acesta le-a citit copiilor povestea lui George Enescu si a cantat pentru prima data la o vioara care i-a apartinut compozitorului. Toti copiii au fost invitati apoi la un tur ghidat al muzeului. Intreaga activitate a fost tradusa simultan de un traducator autorizat LMG si a fost transmisa live pe pegina de Facebook.

| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    47500

| Parteneri
    Start ONG, Muzeul National George Enescu

| Website proiect
    https://afostodata.net/romani-de-poveste/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes