close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele Dependente de Alcool



| Organizator:
    Alianta pentru Lupta importiva Alcoolismului si Toxicmaniilor
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    România este o ţară care se confruntă cu o creştere accentuată a problemelor legate de consumul abuziv de alcool. O.M.S. estimează că pentru fiecare persoană care consumă abuziv alcool, alte 7 persoane au de suferit (parteneri de viaţă, familie, rude, prieteni). Consumatorii de alcool sunt o categorie populaţională marginalizată, atât în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale, cât şi posibilitatea de recuperare şi integrare socială. Dizabilitatea produsă de consumul abuziv de alcool, cât şi stigma asociată acestui comportament afectează nu doar consumatorul, cât şi familia sa.
Proiectul răspunde nevoii pacienţilor care consumă abuziv alcool de a a avea acces la servicii specializate care să le ofere o şansă la recuperare şi, de asemenea, să obţină şi o calificare care să le faciliteze reintegrarea pe piaţa muncii.


| Scopul proiectului
    Scopul initierii acestui proiect a fost facilitarea accesului persoanelor dependente de alcool pe piata muncii.
OBIECTIVE SPECIFICE
1. Crearea a doua centre de asistenta integrata, pentru 1200 de persoane cu un consum problematic de alcool: BUCURESTI, respectiv TÂRGOVISTE.
2. Formarea a 750 medici de familie din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, din mediul urban si rural, in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool.
3. Crearea centrului virtual de resurse pentru profesionistii din domeniul dependentei de alcool si pentru nonprofesionist


Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele Dependente de Alcool Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele Dependente de Alcool Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele Dependente de Alcool

| Aria geografica
    Bucuresti si Ilfov, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges si Prahova

| Rezumat
    Obiectivul general a fost facilitarea accesului persoanelor dependente de alcool pe piata muncii, iar cele specifice au fost crearea a doua centre de asistenta integrata, pentru persoanele cu un consum problematic de alcool: BUCURESTI si TÂRGOVISTE, formarea a 750 medici de familie din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, din mediul urban si rural, in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool si crearea centrului virtual de resurse pentru profesionistii din domeniul dependentei de alcool si pentru nonprofesionisti.
Principalele activitati au fost ingrijirea sanatatii (tratamentul dependentei, prevenirea recaderilor, dezvoltare personala (consolidarea motivatiei pentru a face schimbari pozitive in viata lor), interventii pentru familie (sedinte de informare, psihoeducatie si suport pentru membrii familiei, inclusiv interventii psiho-pedagogice pentru copiii beneficiarilor), ocupare (formare profesionala, consiliere vocationala si pe Dreptul Muncii si mediere pentru obtinerea sau mentinerea unui loc de munca) si Centru Virtual de Resurse si formare de profesionisti (750 de medici de familie vor invata cum sa intervina eficient in problemele legate de consumul abuziv de alcool al pacientilor lor).
In timpul proiectului, peste 1200 de persoane au primit servicii integrate intr-un lant terapeutic complex printr-o echipa multidisciplinara formata din psihiatri, psihologi, psihoterapeuti, asistenti sociali, psihopedagogi, consilieri juridici si consilieri vocationali. De asemenea, peste 750 de medici de familie din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia au fost instruiti in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool.


| Date beneficiari
    Beneficiarii nu au fost implicati direct in implementare.

| Rezultatele proiectului
    Aplicarea metodelor terapeutice au ajutat cei peste 1200 de beneficiari ai centrelor în atingerea următoarele obiective: sunt capabili să identifice şi să facă faţă situaţiilor de risc, îşi vor însuşi strategii de a preveni transformarea alunecărilor (consum izolat) în recăderi (reluarea consumului), au obţinut un sentiment crescut de auto-eficienţă, sunt capabili să identifice sursele de stres şi să aplice strategii de management al stresului învăţate în cadrul programului, si-au însuşit modalităţi noi de petrecere a timpului liber pentru a umple locul lăsat de renunţarea la alcool, si-au însuşi deprinderile unui stil de viaţă echilibrat.
Peste 500 de persoane (parteneri de viaţă/familie/rude/prieteni) au beneficiat
de consiliere în conştientizarea problematicii consumului de alcool, oferirea de suport, însuşirea de abilităţi specifice de a face faţă problemei de consum a partenerului/rudei.
Peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 3 si 10 ani au beneficiat de intervenţii psiho-pedagogice în cadrul spaţiului amenajat special pentru ei.
Prin implicarea a celor 750 de medici de familie şi formarea lor în acordarea de intervenţii dovedite ca eficiente în cazul consumatorilor problematici de alcool, a fost îmbunătăţită atitudinea generală faţă de acest grup de pacienţi şi, în consecinţă a crescut calitatea îngrijirilor de care aceşti pacienţi vor beneficia în viitor


| Bugetul proiectului (in RON)
    7118220

| Parteneri
    Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita - ASSD, Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei - CNSMF

| Website-ul proiectului
    www.alcocentru.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes