close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Leadership Autentic



| Organizator:
    Fundatia LEADERS
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Ne-am propus sa completam experienta educationala a tinerilor din sistemul preuniversitar atat din mediul urban, cat si din mediul rural. Ministerul Educatiei Nationale a enuntat in Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2013-2020-2030 obiectivul de “Dezvoltare a capitalului uman” printr-o serie de obiective specifice. Astfel am realizat ca nevoile identificate de noi nu reprezinta o stare de fapt izolata, ci o problema fundamentala, pe care inclusiv structura de stat incearca sa o adreseze. Prin continutul sau, Leadership Autentic si-a propus sa completeze formarea scolara cu privire la 5 dintre competentele-cheie stabilite ca obiective in Strategia Nationala:1)comunicarea in limba romana, 2)competente de invatare, 3)competente sociale si civice, 4)initiativa si antreprenoriat, 5)competente culturale.

| Scopul programului
    Scopul initial: oferirea unui cadru de formare tinerilor din sistemul preuniversitar atat tineri din mediul urban cat si tineri din mediul rural. Obiective :extinderea programului la nivel national in minimum 20 de licee/an scolar; efect de multiplicare prin formarea de Ambasadori; sanse egale de participare; mentinerea accesului gratuit; realizarea de proiecte conexe in fiecare comunitate in care programul este implementat; pana in anul 2020 orice tanar, oriunde s-ar afla, sa aiba in apropierea resedintei sale (maximum 100km) posibilitatea sa participe la un program Leadership Autentic.

Leadership Autentic Leadership Autentic Leadership Autentic

| Aria geografica
    1) Bucuresti 2) Brasov 3) Timisoara 4) Cluj Napoca 5) Suplacu de Barcau 6) Ianca, judetul Braila 7) Berca, judetul Buzau 8) Buzau 9) Adjud, judetul Vrancea 10) Galati 11) Constanta 12) Moreni 13) Moinesti 14) Targoviste 15) Corbii Mari, Judetul Dambovita 16) Potlogi, Judetul Dambovita 17) Bustuchin, Judetul Gorj 18) Baicoi, Judetul Prahova 19) Boldesti Scaeni, Judetul Prahova 20) Urlati, Judetul Prahova 21) Campina, Judetul Prahova 22) Ploiesti 23) Pitesti 24) Iasi 25) Bacau 26) Sibiu 27) Vedea, Judetul Giurgiu 28) Videle, Judetul Giurgiu 29) Visina, Judetul Dambovita 30) Craiova 31) Isalnita, Judetul Dolj 32) Rupea, Judetul Brasov 33) Dragasani, Judetul Valcea 34) Bolintin Vale, Judetul Giurgiu 35) Alba Iulia

| Rezumat
    Proiectul a debutat in anul 2009 cand, conform Raportului asupra Starii Sistemului National de Invatamant 2009, doar 27% dintre tinerii din mediul rural care termina liceul ajungeau la facultate. Ne-am propus sa venim in completarea sistemului educational raspunzand nevoilor de autocunoastere, dezvoltare a potentialului de leadership, incurajare, dezvoltarea spiritului proactiv, crearea de comunitati de tineri si in mediul rural, sprijin in alegerea unei cariere si in continuarea studiilor. Programul se adreseaza in mod egal elevilor din orase mari si mici, cat si elevilor din mediul rural, fiind implementat in Colegii Nationale si Licee Teoretice, cat si in Scoli de Arte si Meserii, Licee Tehnologice si Industriale, participarea fiind gratuita, pe baza de motivatie. Obiectivele principale al programului sunt constientizarea potentialului, oferirea de resurse motivationale, crearea de comunitati locale(centre de formare; cursuri; activitati extrascolare)o resursa de inspiratie pe tot parcursul studiilor preuniversitare. Programul este prezent in 35 de localitati, in fiecare an scolar fiind implementat in 20 de institutii de invatamant. 4500 de tineri au absolvit cursurile devenind lideri in comunitati. Peste 30 de proiecte nationale sunt realizate de catre absolventi, extinzand aria de impact a acestuia in comunitati. Tinerii sunt incurajati sa se implice, sa-si continue parcursul educational si prin intermediul componentei de dialog care aduce fata in fata participantii, profesorii, membrii autoritatilor locale care le ofera sprijin pentru implementarea ideilor.

| Date beneficiari
    - 4500 de elevi de liceu cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, din 35 de localitati din tara; Acestia au fost incurajati sa se implice in comunitatile lor in calitate de lideri, demonstrand deja ca au potential si pot face o schimbare. Au fost responsabilizati prin intermediul cursurilor parcurse, cu ajutorul echipei de traineri care i-au format, prin comunicare continua pe tot parcursul anului scolar.
- 12 tineri din echipa nationala de voluntari Leadership Autentic cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani; in urma unui proces national de selectie tinerii au intrat in echipa LEADERS. Ei participa la intalniri trimestriale in Bucuresti, primind din partea echipei sprijin pentru transport, cazare, mese, participare la traininguri, sesiuni de formare la sediul LEADERS, participare in momentele cheie de formulare a strategiei organizatiei.


| Rezultatele programului
    Beneficii: participare gratuita la cursuri de formare alaturi de specialisti; apartenenta intr-o comunitate de tineri implicati cu oportunitati de implicare in proiecte si dupa finalizarea programului; sansa de a lua parte la module de orientare in cariera care ii incurajeaza sa continue studiile si sa mearga pe un drum potrivit fiecaruia–elevii implicati au acces gratuit la instrumentul psihometric JVIS si sesiuni de consiliere alaturi de specialistii LEADERS; acces la modele autentice: in fiecare localitate le aducem tinerilor exemple de lideri din comunitatea locala care sa ii motiveze sa-si urmeze idealurile; posibilitatea de a implementa proiecte locale si sprijin total in realizarea acestora: fiecare absolvent are sansa sa devina Ambasador. Acest rol de Ambasador ii permite sa conceapa proiecte care apoi sunt integral sustinute de Fundatia LEADERS prin oferirea de suport logistic, know-how, punerea in contact cu autoritatile locale si cu membrii comunitatii care pot contribui la realizarea proiectului;
Efecte: stimularea spiritului de implicare a tinerilor; imbunatatirea comunicarii elevi-profesori prin intermediul modulelor de comunicare; imbunatatirea comunicarii parinte-elev prin scrisorile transmise catre parintii fiecarui participant; stimularea dialogului intre tinerii implicati-autoritati locale-profesori.
Efecte neintentionate: cresterea gradului de implicare in comunitati de tineret (CNE, CJE), infiintarea de cluburi locale de tineret (ex. Club de Debate Moinesti), avansarea in functiile Consiliilor de Elevi (ex. De la Consiliul Scolar la Consiliul National)


| Bugetul programului (in RON)
    550500

| Parteneri
    Companii partenere: Petrom, BRD Groupe Societe Generale, Dedeman, Lafarge, Intel, Test Central, XEROX, Autonom Rent a Car; Jerry’s Pizza; Organizatii si institutii: Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul National al Elevilor, Cercetasii Romaniei; ARDOR; Festivalul de Teatru Tanar Ideo Ideis; Institutii Scolare - 60 de institutii scolare de tipul Colegii Nationale, Scoli de Arte si Meserii, Licee Teoretice, Licee Tehnologice si Industriale, din 35 de localitati.

| Website-ul programului
    www.leadershipautentic.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes