close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Născut la 18 ani



| Organizator:
    Asociatia The Social Incubator
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Aproximativ 3.500 de tineri părăsesc anual sistemul de protecție a copilului. Mai mult decât atât, doar 1 din 40 se angajează legal. Ce se întâmplă cu restul?
Odată ce împlinesc 18 ani, tinerii sunt nevoiți să părăsească sistemul, în cele mai multe cazuri ajungând literalmente pe străzi. Atrași de mirajul câștigurilor facile, mulți dintre ei intră în rețele periculoase, incluzând chiar traficul de ființe umane.
Cea mai înaltă rată de șomaj atinsă vreodată în România, de 21,2%, s-a regăsit preponderent la această categorie demografică. În consecință, opțiunea sustenabilă de suport este organizarea de activități prin care se țintește către sporirea angajabilității și către asigurarea independenței lor, dar și activități de creștere a conștientizării în rândul publicului larg cu privire la dificultățile cu care se confruntă tinerii din siste


| Scopul proiectului
    Scop: Atragerea atenției asupra problematicii sociale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, realizarea unui documentar video care urmărește timp de 2 ani eforturile de integrare ale celor zece tineri aflați în program și dezvoltarea unei platforme de joburi dedicată acestui segment defavorizat.
Obiective specifice:
1.Implicarea a 10 tineri care au părăsit sistemul de protecție.2.Organizarea activităților non-formale de dezvoltare personal și profesională.3.Susținerea tinerilor privind angajarea, post angajare4.Susținere psiho-emoțională5.Activități de consiliere vocațională și psih


Născut la 18 ani Născut la 18 ani Născut la 18 ani

| Aria geografica
    Națională

| Rezumat
    Proiectul își propune să normalizeze situația tinerilor instituționalizați în cadrul societății. Grupul țintă al proiectului este format din tineri care au fost în sistemul de protecție a copilului cu vârstă cuprinsă între 18 și 25 de ani.
Programul a selectat 10 tineri care au părăsit recent sistemul de protecție a copilului cărora, în încercarea de a le facilita integrarea socială, li se asigură o locuință, asistența necesară administrării acesteia, participă la sesiuni de consiliere vocațională și psihologică, la workshop-uri pe diverse teme, sunt sprijiniți să își continue studiile și li se oferă job-uri, prin intermediul unor companii partenere. Toate acestea cu scopul de a face tranziția spre viața independentă, într-o manieră în care să-și valorifice potențialul și să dobândească deprinderile necesare acesteia. Ne dorim ca prin urmărirea celor 10 povești de viață a tinerilor selectați în proiect, oamenii să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă aceștia și ușor, ușor să începem să eliminăm discriminarea care planează asupra lor.
Mai mult decât atât, proiectul este parte dintr-o cercetare sociologică calitativă cu privire la tranziție către viața adultă, elaborată de sociologi ai Institutului de Cercetare a Calitaății Vieții. Intenționăm să folosim această cercetare pentru a propune modificări legislative pe legile care guvernează ieșirea din sistem și tranziția către viața adultă.


| Date beneficiari direcţi
    10 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani ce au părăsit sistemul de protecție

| Date beneficiari
    - Tineri din sistemul de protecție care urmăresc poveștile video ale beneficiarilor direcți - Populația digitalizată ce poate urmări povestea beneficiarilor direcți

| Activitati
    • Asigurare spațiu locativ pentru zece tineri care au părăsit sistemul de protecție a copilului
• Realizare ateliere de educatie non-formala (dezvoltare personal și profesională)
• Realizare sesiuni individuale de consiliere psihologică
• Realizare sesiuni individuale de consiliere vocațională
• Realizare anchete sociale și management de caz
• Integrare pe piața muncii
• Susținere post-angajare
• Activități de mentorat
• Realizare materiale media pentru creșterea gradului de conștientizarea în rândul populației


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarii au luat parte la 30 de ateliere de educație non-formală (pregătire pentru interviu, comunicare inter-personală, creșterea motivației, gestionarea emoțiilor, gestionarea conflictelor, gestionarea banilor, antreprenoriat, voluntariat și responsabilizare etc.) în cadrul cărora și-au dezvoltat diverse abilități care le-au asigurat o bază solidă pentru accesul la o viață independentă și responsabilă.
Realizarea a 10 vizite exploratorii în care tinerii au avut ocazia să cunoască profesioniști dintr-o varietate de domenii precum editori de film, tâmplari, antreprenori, artiști, fotografi, hairstyliști, HORECA etc. Beneficiarii au avut oportunitatea de a înțelege mai clar domeniile în care doresc să profeseze și și-au creat relații care s-au concretizat în anumite cazuri cu angajări.
Tinerii au participat în peste 500 de sesiuni individuale de asistență socială, mentorat consiliere psihologică & vocațională. Schimbările generate au fost: creșterea încrederii în sine, dezvoltarea abilităților de comunicare, însușirea de informații legate de administrarea unei locuințe și conviețuirea în armonie, identificarea intereselor profesionale și a priorităților de dezvoltare, realizarea traseului educațional/profesional, înfruntarea problemelor emoționale și identificarea dificultăților cognitive.
Oferirea de sprijin în continuarea și finalizarea studiilor: 5 tineri au beneficiat de meditații pentru obținerea diplomei de bacalaureat, 2 tineri au fost reintegrați în sistemul educațional.
În prezent, prin intermediul proiectului, toți tinerii au locuri de muncă stabile


| Bugetul
    750000

| Parteneri
    Asociația The Social Incubator, AFI Europe România, McCann PR România, recorder.ro, DGASPC Buzău, DGASPC București Sector 2, DGASPC Sector 1, DGASPC Prahova, DGASPC Harghita, DGASPC Galați

| Website proiect
    https://plandeviata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes