Participanti & Proiecte
În ZONA TA
|
Organizator: Fundatia Comunitara Bucuresti |
|
Sectiune: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor |
Scopul este creșterea capacității societății civile, sprijinind grupuri de inițiativă și ONG-uri să dezvolte proiecte de mediu și să consolideze sentimentului de apartenență la oraș.Cu experiența unei echipe care a construit cel mai strategic program de mediu din București și cu fond consistent la dispoziție, am oferit 15.000 euro/proiect, o sumă semnificativ mai mare decât alte finanțări pentru grupuri de inițiativă de cartier. Mai mult, am asigurat acces la resurse și specialiști ca și inițiativele locale să aibă toate condițiile pentru a dezvolta soluții reale și durabile pentru comunități.
| Acoperire
Dezvoltat de: Fundația Comunitară București Compania finanțatoare: ING Bank România Proiectele finanțate au fost implementate de: ● Asociația Aspire to Change ● Grupul de Initiativa Civica Wilson ● Grupul de Inițiativă ConstantinIDE.I.civice ● Asociația Alte Abilități - Other Abilities ● Grupul de Inițiativă Mihalache CIVIC ● Grupul de Inițiativă Plevnei Civic ● Asociația Străzi pentru oameni ● Asociația Inovații Durabile Pentru Europa (Long-lasting Innovations For Europe LIFE) ● Grupul de Inițiativă Panait Cerna Verde ● Grupul de Inițiativă Acasă la Unirii Pe lângă acestea, au mai fost 10 organizații și grupuri de inițiativă care au trecut printr-un proces de incubare: ● Asociația Pădurea Copiilor ● Grupul de Inițiativă Titulescu Parc ● Grupul de Inițiativă Gara de Nord ● Asociația Romanian Angel Appeal ● Grupul de Inițiativă Să punem soarele la treabă ● Grupul de Inițiativă Civic Opera din Cotroceni ● Grupul de Inițiativă Manifest pentru oraș ● Asociația Beehave ● Grupul de de Inițiativă Aer în cartier
| Rezumat
Barometrul Urban 2020 al Băncii Mondiale arată că spațiile verzi influențează cel mai mult satisfacția locuirii în orașe. 61% dintre bucureșteni consideră poluarea aerului principala problemă, iar în 2022, Raportul Platformei de mediu pentru București a confirmat că orașul are un deficit de spații verzi accesibile și de calitate.
Raportul În ZONA TA, bazat pe 743 de interviuri în 42 de micro-comunități, a evidențiat că 77% dintre locuitori sunt preocupați de calitatea aerului, 70% de managementul defectuos al deșeurilor, iar 62% de lipsa naturii urbane.
În ZONA TA sprijină inițiative care răspund direct problemor specifice acelor zone. Nevoile comunităților au fost identificate de grupurile de inițiativă și ONG-uri, înainte de aplicare, în incubatorul de proiecte și pe parcursul dezvoltării ideilor.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii sunt toți locuitorii comunităților finanțate. Pe lângă asta, menționăm. În cadrul incubatorului de proiecte:
-40 bucureșteni din 20 de micro-comunități ale Bucureștiului au beneficiat de acces la specialiști, mentorat și suport în planificarea proiectelor comunitare pe care și-ar fi dorit să le implementeze. Dintre aceștia, 6 grupuri de inițiativă și 4 ONG-uri au primit finanțare pentru implementarea a 10 proiecte comunitare de mediu.
În cele 10 proiecte (6 grupuri de inițiativă și 4 ONG-uri) au fost implicați:
-aprox. 90 de elevi și profesori din școlile care se află în aceste micro-comunități și 734 de locuitori din aceste micro-comunități - aceștia au participat la activități de plantare, îngrijire arbori și grădini, amenajări grădini, ateliere educative despre compostul de proximitate etc. În același timp, aceste 824 de persoane se bucură zilnic de amenajările realizate în cadrul celor 10 proiecte.
-28 de persoane în echipele de implementare ale proiectelor;
-151 de voluntari s-au implicat în activitățile recurente ale proiectelor;
| Activitati
„În ZONA TA” a propus un mod inovator și flexibil de finanțare, adaptat nevoilor comunităților locale, combinând sprijin financiar, mentorat și acces la expertiză de specialitate. În 2024, procesul a fost structurat în mai multe etape:
• Apel public de idei, deschis grupurilor de inițiativă și ONG-urilor.
• Incubator de proiecte de 6 săptămâni pentru 20 de inițiative selectate, cu sesiuni de training, consultanță și acces la specialiști (peisagiști, experți în mobilitate urbană, gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, eficiență energetică etc.).
• Concurs de proiecte, în urma căruia 10 inițiative au fost selectate pentru finanțare.
• Monitorizare și suport continuu pe durata implementării, facilitând rezolvarea provocărilor, conectarea cu alte proiecte și crearea unei comunități de practică între inițiativele susținute.
Tipuri de activități implementate: amenajarea de grădini comunitare și spații verzi între blocuri, ateliere de educație ecologică, compostare și grădinări; transformarea unor terase de bloc în spații comunitare verzi, montarea de panouri solare pentru iluminatul scărilor de bloc; crearea de ghiduri educative despre gestionarea resurselor și biodiversitate urbană. Prin acest model de sprijin integrat, „În ZONA TA” nu doar finanțează proiecte, ci creează rețeaua de oameni pentru un București mai verde și mai implicat civic.
| Despre voluntari
10 proiecte implementate, 824 de locuitori implicați activ și 10 spații urbane transformate prin inițiative comunitare în zonele:
•Bucureștii Noi: alveole verzi revitalizate, ghid de bune practici pentru locuitori și autorități, stație de compostare;
•Bălcescu: curtea interioară a blocului Wilson, transformată dintr-un spațiu de depozitare a deșeurilor într-o grădină activă și un loc de socializare;
•Titulescu: trei scări de bloc unite în amenajarea grădinilor comune și transformarea spațiului de colectare a deșeurilor într-un hub de reciclare și reutilizare;
•Dorobanți: grădina Muzeului Hărților, revitalizată și redată comunității;
•Mihalache: prima parcare de biciclete comunitară și grădina blocului pregătită pentru plantări durabile;
•Plevnei: grădina blocului reamenajată și un zid reconfigurat pentru a găzdui activități culturale;
•Piața Revoluției: bazele transformării unei parcări într-un spațiu verde urban, în așteptarea avizelor finale;
•Grădinița 232: o grădină de 800 mp unde preșcolarii învață despre natură prin experiență directă;
•Nerva Traian: curtea blocului refăcută după anvelopare, inspirând blocurile vecine să urmeze exemplul;
•Unirii: o terasă de bloc devenită spațiu comun și panouri solare instalate pentru reducerea consumului energetic.
În ZONA TA a demonstrat că schimbările reale se nasc din inițiative locale bine susținute, creând un model replicabil pentru revitalizarea urbană.
LEI
| Rezultatele proiectului
Nu a fost cazul.
| Parteneri
După 5 runde de finanțare prin Platforma de mediu pentru București, am înțeles că organizațiile care lucrează la probleme de mediu au nevoie de mai mulți oameni alături de ele și nu au capacitatea de a răspunde și altor provocări. De aceea, împreună cu ING Bank România, am lansat În ZONA TA, pentru a revitaliza mișcarea civică de mediu, direct din inima vieții urbane, micile comunități.
Am început prin a înțelege mai bine ce se întâmplă în cartiere. Cu ajutorul CeRe, am fost în 23 dintre cele 42 de micro-comunități vizate, am discutat cu oamenii și am cartografiat problemele de mediu care îi afectează.
Apoi, am lansat un apel deschis de idei și am selectat 20 de inițiative aflate la început de drum. Timp de șase săptămâni, acestea au trecut printr-un proces de incubare în care au beneficiat de mentorat, traininguri esențiale (planificare, bugetare, comunicare), acces la specialiști și sprijin în dezvoltarea proiectelor. Dintre acestea, 10 inițiative au fost selectate pentru finanțare pentru a transforma problemele identificate în soluții concrete.
Rezultatele sunt vizibile în cartiere: la Muzeul Hărților, grădina a fost reamenajată și a devenit un spațiu de refugiu pentru vizitatori, iar în curtea blocului Wilson, locatarii au transformat un fost spațiu de depozitare într-o grădină comună. Pe Splaiul Independenței, vecinii au transformat terasa blocului într-un spațiu verde, iar scara blocului este acum iluminată cu energie solară. În 9 zone din oraș, peste 3.000 mp de spațiu verde au fost regândiți și amenajați de comunități cu sprijinul specialiștilor, iar două cartiere beneficiază acum de parcări pentru biciclete. În ZONA TA a demonstrat că, atunci când oamenii primesc resursele potrivite, pot face produce chia rei schimbarea în locul în care trăiesc.
| Despre organizator
| Website proiect