close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Remains of the Feast - Instalatie mixed-media



| Organizator:
    Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Aflata la intersectia intre zona culturala si cea a designului, bijuteria de autor este o arta tanara si un mod de exprimare creativa care inca mai are nevoie sa fie prezentat si explicat. In Romania bijuteria contemporana incepe sa se contureze abia catre inceputul anilor 2000, prin activitatea designerului David Sandu. Assamblage se constituia in anul 2010 ca un instrument foarte util si realist raportat la nevoile designului romanesc.
Bilantul asociatiei in perioada 2015 - 2018 aduna peste 23 proiecte si expozitii nationale si internationale, realizate cu aproximativ 50 designeri, artisti vizuali si arhitecti. Tematicile expozitionale au vizat subiecte sociale, culturale, istorice, politice si ecologice, contribuind la statutarea bijuteriei ca instrument de comunicare vizuala.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului – promovarea bijuteriei contemporane ca forma de arta de sine-statatoare, in toate formele de autenticitate, diversitate si complexitate pe care le propune. Obiective:
O1 –implicarea a 20 designeri, artisti vizuali si arhitrecti intr-un proiect colaborativ de amploare internationala.
O2 –colaborarea organizationala cu 6 spatii culturale (muzee, galerii si spatii alternative) pentru organizarea expozitiei-traseu.
O3 –prezentarea expozitiei in cadrul unora dintre cele mai mari evenimente culturale din Romania si Europa dedicate industriilor creative.


Remains of the Feast - Instalatie mixed-media Remains of the Feast - Instalatie mixed-media Remains of the Feast - Instalatie mixed-media

| Aria geografica
    Bucuresti, Barcelona, Varsovia, Milano, Legnica si Atena

| Rezumat
    Intr-un prezent in care in care fast-fashion a devenit a doua industrie poluatoare la nivel global dupa cea a petrolului, in care cheltuim mai multi bani pe diete decat ar fi nevoie sa hraneasca intreaga populatie infometata a planetei si in care nivelul de poluare este in continua ascensiune, proiectul Remains of the Feast ridica intrebari despre responsabilitate si actiune.

20 designeri, artisti vizuali si arhitecti exploreaza impreuna semnificatia si sensul materialelelor si tehnicilor de productie si potentialul designului de a adresa intrebari despre sustenabilitate, reciclare si consum responsabil. Proiectul are ca tematica legenda Regelui Midas, a carui dorinta de a transforma tot ceea ce atinge in aur ii aduce pieirea. Aceasta este poate una dintre cele mai reprezentative metafore ale societatii contemporane. Reluand masa mitica a lui Midas, intr-un decor luxuriant, auriu, descoperim ceea ce lasam in urma unui “ospat” in care am epuizat toate resursele.

Intr-o instalatie interactiva, bijuteria contemporana, noile media si arhitectura devin purtatoare de mesaj. "Misiunea sociala initiala a design-ului se extinde asupra artei, facand mai putin important apartenenta actului creativ la o categorie estetica si schimband accentul pe mesaj si continut. Industria creativa este de fapt decizia celor instruiti de a se exprima creativ si de a nu se opri cu mesajul lor la granita dintre lume si propriul atelier. Ideea lui Leonardo da Vinci despre lumea vazuta ca prelungire a atelierului artistului devine mai prezenta ca oricand."David Sandu

Proiectul a fost prezentat in 2018 in cadrul Romanian Design Week si Noaptea Alba a Muzeelor, iar ulterior in cadrul Joya Barcelona, Varsovia si Artistar Milano. In mai 2019 urmeaza sa fie expus la Legnica si Atena Jewelry Week.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi - Artistii si designerii selectati pentru proiect, echipa de proiect, organizatia, partenerii si colaboratorii, spatiile artistice in care au fost expuse obiectele. Aproximativ 20 artisti si designeri, 6 institutii culturale partenere organizatorice.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti – publicul vizitator (peste 30.000), intreaga breasla a autorilor de bijuterie, piata de arta contemporana, publicatiile culturale si artistice.

| Activitati
    Principalele activitati desfasurate in cadrul proiectului:
-Planificarea proiectului si stabilirea strategiilor de management
-Pregatirea materialelor necesare pentru demararea proiectului (identitatea vizuala, contactarea partnerilor si furnizorilor de bunuri si servicii)
-Desfasurarea concursului de design la nivel national si selectarea designerilor expozanti
-Etapele de productie ale proiectului, inclusiv display-urile si instalatia de expunere
-Implementarea campaniei de comunicare a proiectului cultural
-Organizarea expozitiei in Bucuresti in cadrul Galeriei Galateca, parte din Romanian Design Week si Noaptea Alba a Muzeelor 2018.
- Participarea cu o selectie curatoriala din expozitie in cadrul evenimentului international Joya Barcelona 2018
- Prezentarea expozitiei la Varsovia ca parte din evenimentul de celebrare al preluarii Presedintiei Romaniei a Consiliului UE, in colaborare cu ICR Varsovia.
-Participarea cu o selectie curatoriala din expozitie in cadrul Artistar Milano 2019.
-Pregatirea expozitiilor din mai 2019 in Polonia si Grecia.
-Evaluarea proiectului si centralizarea rezultatelor. Finalizarea aspectelor administrative si realizarea raportului de activitate si a monitorizarii de presa.

Metoda de implementare principala propusa pentru acest proiect este cea colaborativa in interiorul comunitatii creative -incurajarea cautarii, a experimentarii si interactiunii in domeniul bijuteriei.


| Rezultatele proiectului
    - Remains of the Feast a reusit sa genereze un proiect itinerant de 4 expozitii in Bucuresti, Barcelona, Varsovia si Milano, urmand ca in luna mai 2019 sa fie prezentat in inca doua contexte: Legnica Art Jewelry Fair in Polonia si Athens Jewelry Week/
- Proiectul a implicat peste 20 designeri, artisti multimedia si arhitecti intr-un proiect interactiv si colaborativ de amploare.
- Expozitia a beneficiat pana in prezent de peste 30.000 vizitatori in cele 4 orase.

Rezultate si beneficii: 
- dezvoltarea unei piete de bijuterie de arta si cresterea cotei designerilor romani contemporani prin sustinerea circulatiei operelor si prestatiilor artistice. vizibilitatea si conturarea bijuteriei de autor ca forma artistica si de studiu distincta.
- indreptarea atentiei catre industriile creative emergente. Proiectul continua demersurile Assamblage de explicare si statutare a bijuteriei de autor si formelor conexe de design ca modalitati de comunicare vizuala si educatie emotionala, revendincandu-si rolul activ in observarea, criticarea si influentarea contextului social.


| Bugetul
    70500

| Parteneri
    Romanian Design Week, Noaptea Alba a Muzeelor,Joya Barcelona, Institutul Cultural Roman de la Varsovia, Artistar Milano, Legnica Jewellery Fair, Athens Jewellery Week

| Website proiect
    www.assamblage.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes