close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sensi - siguranță online pentru copii cu deficiențe senzoriale



| Organizator:
    
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Sensi s-a născut în contextul pandemiei Covid-19, mai exact al mutării învățământului în mediul online care, pe lângă beneficii, a venit și cu riscuri la care au fost expuși copiii cu deficiențe senzoriale. Riscurile la care face referire proiectul țin de abuz emoțional, cyberbullying, abuz economic și financiar, trafic de persoane, provocările online și importanța consimțământului.
La baza proiectului a stat o cercetare menită să studieze comportamentul copiilor cu deficienţe senzoriale în online, pentru a înţelege impactul utilizării platformelor de socializare, în special pe segmentul ce ţine de protecţia și siguranţa online. Cercetarea a cuprins o parte cantitativă ce a vizat distribuirea unui chestionar online către 111 tineri și copii cu deficienţe senzoriale și surdocecitate, dar și o parte calitativă cu un grup de 13 tineri.


| Scopul programului
    Proiectul și-a propus să ofere copiilor deficienţe senzoriale instrumentele, cunoștinţele și încrederea necesare pentru a reduce riscul de abuz în mediul online prin intermediul unor clipuri animate unde personajul animat Sensi este starul unor filme scurte de animaţie ce îi ajută pe copii să se protejeze împotriva potenţialelor pericole online.
Proiectul a avut două obiective: reducerea riscurilor din mediul online pentru copii cu ajutorul lui Sensi și creșterea nivelului de conștientizare asupra acestor riscuri prin activități organizate în cele 21 de școli partenere din toată țara.


Sensi - siguranță online pentru copii cu deficiențe senzoriale Sensi - siguranță online pentru copii cu deficiențe senzoriale Sensi - siguranță online pentru copii cu deficiențe senzoriale

| Aria geografica
    Arad, București, Buzău, Cluj Napoca, Craiova, Fălticeni, Focșani, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Frumos, Timișoara

| Rezumat
    2021, anul în care o mare parte din învățământ a trecut în mediul online din cauza pandemiei de Covid-19, a fost anul în care s-a născut personajul animat Sensi. Sensi este un copil cu surdocecitate, adică are atât deficiențe de văz cât și de auz.
În cele 6 episoade ale Aventurilor online ale lui Sensi, Sensi observă o serie de situații riscante din mediul online și atrage atenția copiilor asupra riscurilor și pericolelor ce pot apărea pe internet. De asemenea, Sensi le povestește copiilor cum anume se pot proteja și situații de cyberbullying, de trafic de persoane sau abuz emoțional, cum să învețe despre siguranța financiară, despre importanța consimțământului și despre pericolul provocărilor online.
Personajul Sensi și aventurile sale au la bază o cercetare efectuată în prealabil pentru a studia comportamentul online al copiilor cu deficiențe senzoriale, cercetare ce a avut o componentă cantitativă, unde 111 copii cu deficiențe de văz, de auz și surdocecitate au răspuns unui chestionar online, dar și o componentă calitativă, unde un grup restrâns de 13 tineri cu surdocecitate au discutat și au dezbătut temele propuse.
Pe 3 decembrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, am organizat lansarea oficială a lui Sensi în prezența a peste 200 de copii, părinți, profesori, dar și reprezentanți ai autorităților naționale și ai finanțatorului, Fundația Orange.
În paralel am organizat campania națională Sensi – siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale, prin care am echipat cele 21 de școli partenere cu seturi de marionete și păpuși care au fost folosite pentru a crește nivelul de conștientizare asupra riscurilor din mediul online prin dramaterapie și art-terapie. Peste 1400 de copii și 300 de profesori au luat parte la activități.


| Date beneficiari direcţi
    13 tineri cu surdocecitate implicați și consultați în faza de cercetare calitativă; 111 copii și tineri implicați în faza de cercetare cantitativă; 1406 de copii de la 21 de școli speciale din toată țara au luat parte la Campania Sensi – Siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale; 330 de profesori de la 21 de școli speciale din toată țara au luat parte la Campania Sensi – Siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale.

| Date beneficiari
    • Toți copiii și toate cadrele didactice din cele 21 de școli speciale partenere, dar și de la alte instituții de învățământ participante la lansarea oficială.

| Activitati
    RAPORT DE CERCETARE
La debutul proiectului, am efectuat o cercetare ce a cuprins o parte cantitativă ce a vizat distribuirea unui chestionar online cu întrebări către 111 copii cu deficienţe senzoriale și surdocecitate, dar și o parte calitativă prin discutarea aspectelor ce ţin de protecţia și siguranţă online cu un grup restrâns de tineri.
CREARE CLIPURI VIDEO
Pornind de la rezultatele cercetării, am creat personajul Sensi și clipurile animate din seria Aventurile online ale lui Sensi. În cele șase episoade, Sensi observă situații riscante în mediul online sau în viața de zi cu zi și atrage atenția asupra pericolelor din online: Ep. 1 Cyberbullying - Alegerea lui Sensi; Ep. 2 Siguranță financiară online - Sensi și hoțul online; Ep. 3 Trafic de persoane - Sensi și noul prieten; Ep.4 Abuz emoțional - Sensi și cuvintele; Ep. 5 Consimțământul - Sensi și permisiunea și Ep. 6 Provocările online - Sensi și sănătatea.
CAMPANIE NAȚIONALĂ SENSI
În data de 3 Decembrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, am organizat premiera Aventurilor online ale lui Sensi. Organizat online, evenimentul a adus împreună peste 200 de copii și profesori din toată țara. În paralel, am derulat campania în toate cele 21 de școli partenere. Am trimis către acestea seturi de marionete care au fost folosite în decembrie pentru a organiza activități cu copiii pentru conștientizarea riscurilor din mediul online. 1406 de copii și 330 de profesori au luat parte la activități.


| Rezultatele programului
    Sensi, un personaj animat pe cât de simpatic, pe atât de serios în abordarea temelor ce țin de pericolele online. Sensi este un copil cu surdocecitate, adică are atât deficiențe de vedere cât și de auz. Poartă ochelari și aparat auditiv, iar acest lucru îi permite să navigheze pe internet. Impactul acestui proiect în rândul copiilor și tinerilor cu deficiențe senzoriale din cadrul școlilor partenere și nu numai a fost și continuă să fie unul important. Utilizând un limbaj accesibil și ușor de înțeles, Sensi le atrage atenția copiilor despre pericolele din mediul online, despre cyberbullying, siguranță financiară online, trafic de persoane, abuz emoțional, importanța consimțământului și pericolul provocărilor online.

RAPORT DE CERCETARE
Un Raport de cercetare privind comportamentul online al copiilor cu deficiențe senzoriale creat, publicat și diseminat.
CREARE CLIPURI VIDEO
Șase clipuri video despre riscurile din mediul online create, publicate și diseminate.
CAMPANIE NAȚIONALĂ SENSI
1406 de copii și 330 de profesori au luat parte la activități organizate în cadrul Campaniei Sensi – Siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale.
Cu peste 1600 de vizualizări pe Youtube și peste 3600 pe Facebook, Sensi a atins un număr mare de copii, părinți și profesori.

Un rezultat neașteptat al proiectului are la bază seturile de marionete donate celor 21 de școli. 10 dintre acestea au decis să ducă mai departe ideea Sensi, folosind marionetele în cadrul unui proiect educativ numit Sensi ne învață, ce are ca scop formarea comportamentelor acceptate din punct de vedere social.


| Buget
    104721,60

| Parteneri
    1. Arad, Liceul Special Sfânta Maria 2. Arad, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă 3. București, Grădinița Specială pentru Hipoacuzici 4. București, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere 5. București, Școala Profesională Specială pentru Copii cu Deficiențe de Auz Sfânta Maria 6. București, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” 7. București, Liceul Tehnologic Special nr. 3 8. Buzău, Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive 9. Cluj Napoca, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere 10. Cluj Napoca, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz 11. Craiova, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Sf Vasile 12. Fălticeni, Grădinița Specială 13. Focșani, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna 14. Galați, Școala Prof. Specială P. P. Neveanu, structură a Școlii Gimnaziale Speciale Emil Gârleanu 15. Iași, Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu 16. Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal 17. Sibiu, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă 18. Târgu Frumos, Liceul Special Moldova pentru Deficienți de Vedere 19. Timișoara, Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă Constantin Pufan 20. Timișoara, Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu 21. Timișoara, Liceul Teoretic Special Iris 22. Fundația Orange România (finanțator)

| Website program
    https://surdocecitate.ro/sensi/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes