Participanti & Proiecte
Sprijin pentru ingrijirea copiilor in vederea integrarii pe piata muncii a familiilor din Ucraina
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Sectiune: Sănătate |
Ca raspuns la izbucnirea razboiului din Ucraina, Salvati Copiii a demarat rapid un amplu raspuns umanitar, oferind suport material, financiar, psiho-social si educational pentru 353959 de persoane. Pe masura ce razboiul a continuat, interventiile au fost adaptate pentru a raspunde nevoilor familiilor, majoritatea monoparentale, in vederea integrarii. Conform analizei de nevoi realizate de Salvati Copiii in 2024, 62% dintre refugiati nu erau angajati, principala bariera fiind necunoasterea limbii romane, urmata de nevoia de a ingriji un membru al familiei.
In acest context, Salvati Copiii a initiat acest proiect care a oferit parintilor oportunitati de invatare a limbii romane, formare profesionala, sprijin pentru identificarea unui loc de munca si servicii de ingrijire a copiilor.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost sprijinirea integrarii socio-economice a refugiatilor ucraineni si a familiilor vulnerabile din Romania printr-un model integrat de servicii. Acesta faciliteaza accesul pe piata muncii prin consiliere si servicii de ingrijire a copiilor. Obiective: 1)Oferirea de servicii de formare profesionala si educatie pentru adulti vulnerabili pentru dezvoltarea competentelor necesare angajarii; 2) Sprijinirea parintilor in gasirea unui loc de munca prin consiliere si servicii de ingrijire a copiilor; 3) Promovarea coeziunii sociale prin activitati comunitare.



| Acoperire
Bucuresti
| Rezumat
Pentru refugiatii ucraineni si familiile vulnerabile din Romania, obtinerea unui loc de munca stabil este esentiala pentru integrare si atingerea independentei financiare. Un loc de munca ofera stabilitate, siguranta si un sentiment de apartenenta, insa multi refugiati intampina dificultati din cauza barierelor lingvistice, experientei profesionale limitate si lipsei serviciilor de ingrijire a copiilor.
Scopul principal al proiectului a fost sa ofere solutii concrete familiilor refugiate din Ucraina, cat si familiilor vulnerabile din Romania sa acceseze piata muncii in vederea dobandirii independentei financiare, prin furnizarea de servicii esentiale destinate insertiei pe piata muncii si ingrijirii copiilor.
Peste 514 adulți vulnerabili au beneficiat de consiliere, formare și asistența in vederea angajarii, iar 81 dintre ei si-au gasit un loc de munca stabil. Prin colaborarea cu 12 angajatori, au fost create peste 240 de locuri de munca. Pentru a sprijini parintii care au reusit sa acceseze un loc de munca prin intermediul proiectului, a fost infiintat un Centru de zi cu sprijinul Primariei si al DGASPC Sector 6, care a oferit servicii gratuite de ingrijire a copiilor in intervalul 08:00 și 18:00, permitand astfel parintilor sa lucreze. 33 de copii (28 ucraineni și 5 romani) au beneficiat de transport zilnic, mese si activitati educationale. Un alt pilon important a fost promovarea coeziunii sociale. Peste 100 de parinti si copii din comunitati diferite au participat la activitati menite sa incurajeze incluziunea si înțelegerea reciproca. In total, proiectul a sprijinit 307 copii si 514 adulti, facilitand accesul acestora la educatie, locuri de munca si servicii esentiale.
| Date beneficiari direcţi
- 81 de parinti vulnerabili activi pe piata muncii, provenind din Ucraina si Romania;
- 100 de copii din Ucraina și Romania, membri ai familiilor celor 81 de parinti vulnerabili.
- 514 parinti proveniti din familii vulnerabile sau monoparentale.
- 307 copii proveniti din familii vulnerabile sau monoparentale.
| Activitati
Selectia beneficiarilor a fost realizata pe baza unor criterii, avand ca prioritate familiile monoparentale sau familii provenite din medii defavorizate, pentru a le oferi sprijinul necesar in integrarea socio-economica. Identificarea locurilor de munca s-a facut prin parteneriate cu angajatori locali si campanii de recrutare. Au fost organizate interviuri de grup pentru a facilita accesul beneficiarilor la oportunitati profesionale.
Activitati principale
Consiliere pentru dezvoltarea CV-ului, pregatirea pentru interviu, imbunatatirea abilitatilor digitale si de informare privind integrarea pe piata muncii.
Cursuri de limba engleza si romana pentru adulti, incepatori si avansati, pentru a sprijini integrarea lingvistica.
Cursuri de calificare in domeniul Beauty, organizate pentru sprijinirea persoanelor interesate sa activeze in acest domeniu, oferind pregatire profesionala si oportunitati de angajare in industrie.
Suport pentru copii oferit de luni pana vineri, in cadrul Centrului de zi, incluzand sprijin pentru teme, cursuri de limba romana, activitati recreative si arts & crafts.
Suport financiar pentru copii cu varste intre 2 si 5 ani in vederea achitarii taxelor participarii la gradinite si activitati extrascolare.
Activitati de coeziune sociala organizate pentru parinti si copii din Ucraina si Romania, pentru a sprijini integrarea si a crea un mediu comunitar inclusiv.
| Rezultatele proiectului
In perioada aprilie – august 2024:
-au fost sprijiniti 307 copii, dintre care 33 au beneficiat de activitati educationale si recreative zilnice in cadrul centrului de zi; pentru 74 de copii au fost decontate cheltuielile pentru plata gradinitelor cu program suplimentar si desfasurararea altor activitati extracurriculare; 260 de copii au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite scolare pentru a incepe anul scolar in conditii optime. Aceste masuri au contribuit la cresterea accesului la educatie si la sustinerea dezvoltarii armonioase a copiilor.
-514 adulti au beneficiat de consiliere in vederea accesarii unui loc de munca
- au fost create peste 240 de locuri de munca prin parteneriatele cu angajatori locali, facilitand integrarea pe piata muncii a persoanelor vulnerabile, inclusiv a parintilor din grupul tinta. Aceste locuri de munca au contribuit la stabilitatea economica a beneficiarilor.
-81 de persoane angajate: Dintre cei sprijiniti in procesul de integrare profesionala, 81 au reusit sa obtina locuri de munca in diverse domenii, precum comert, tehnologie si turism, ceea ce a contribuit la cresterea independentei lor financiare.
-200 de copii si 70 de adulti au partiicpat la activitati de coeziune sociala: Proiectul a organizat evenimente menite sa sprijine integrarea familiilor din Ucraina si Romania, promovand interactiunea si intelegerea reciproca. Aceste initiative au ajutat la reducerea barierelor culturale si la consolidarea legaturilor in comunitate.
| Parteneri
Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Proiect Voiajor, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, Primaria sectorului 6, Mastercard Center for Inclusive Growth, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD)
| Despre organizator
Salvați Copiii este o asociatie de utilitate publica, non-profit, neafiliata politic sau religios. In 35 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si am militat pentru o colaborare cu autoritatile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Am creat retele de solidaritate si peste 4.150.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre.
| Website proiect
https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectia-copiilor-refugiati/sprijin-pentru-ucraina