Participanti & Proiecte
Cetateni pentru aer curat!
|
Organizator: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis |
|
Sectiune: Tineri de bine |
Asociatia Parinti de Ciresari, ARC, Raiffeisen Bank
| Scopul proiectului
Proiectul Cetățeni pentru aer curat are drept scop consolidarea acțiunii cetățenești pentru găsirea de soluții pentru aer curat, prin campanii de conștientizare și testarea unor soluții împreuna cu primariile din doua sectoare bucurestene, 1 si 6. Problema poluarii este printre principalele preocupari ale romanilor, atunci cand vorbim de mediu, clasandu-se pe locul al doilea in topul problemelor de mediu, dar cetatenii se simt de multe ori neputinciosi si nu stiu ce actiuni sa intreprinda. Asociatia Ecopolis si partenerii au creat un program de activitati pentru si cu cetateni, prin care le-au dat acestora instrumentele necesare pentru a monitoriza calitatea aerului in comunitatile lor, pentru a identifica si comunica autoritatilor problemele observate si a gasi solutiile pentru un aer mai curat. Doua comunitati bucurestene, din Grivita- Domenii si Giulesti-Sarbi s-au bucurat de activitati precum: monitorizari cu senzori mobili pe drumul spre scoala ale copiilor, monitorizarea cu senzori pasivi, studiu de trafic, activitati educationale in scoli, primul festival de strada dedicat calitatii aerului, in cadrul caruia am redat o strada pietonilor si a fost organizata o dezbatere cu autoritati, experti si cetateni, workshopuri in comunitati, intalniri si discutii cu autoritatile publice. Peste 1300 de cetateni din cele doua comunitati au participat la evenimente, peste 500.000 de bucuresteni au fost informati, 30 de voluntari au fost implicati in monitorizari, am creat un grup civic in Giulesti Sarbi si am avansat 4 solutii de actiuni primariilor locale, care pot fi implementate pentru aer mai curat. Pe langa actiunile directe, am realizat un site cu toate instrumentele noastre, un raport de analiza a calitatii aerului si am consolidat grupuri de cetateni direct implicati.
| Aria geografica
| Rezumat
| Date beneficiari direcţi
Activitățile noastre in cadrul platformei de monitorizare a calitatii aerului Aerlive.ro dar si Ecopolis ne-au relevat o nevoie a cetățenilor de implicare și de apelare la instrumente la îndemâna lor pentru a realiza propriile monitorizări și cercetări privind calitatea aerului, în cartierele lor. Comunitățile din Grivița-Domenii, unde principala sursă a poluării este traficul auto și cartierul Giulești, unde principala sursă este încălzirea rezidențială sunt cele două zone în care am vrut să dezvoltăm și să pilotăm instrumente de cetățenie activă pentru îmbunătățirea calității aerului, dezvoltând și soluții practice pentru aer mai curat, pe care le-am avansat autorităților. Imputernicirea cetatenilor prin educatie, constientizare, informare si activari practice au fost principlele directii, bazate pe feedback din partea comunitatilor.
| Activitati
Activitatile proiectului au inclus:
Activarea celor doua comunitati prin organizarea a 4 workshopuri locale cu experti si cetateni implicati,
Derularea unor ateliere, in 4 scoli, cu peste 100 de copii, despre poluare,
Organizarea unui eveniment stradal, cu participarea a peste 1000 de cetateni, 7 organizatii, 19 ateliere organizate pe strada, monitorizare cu laboratorul Primariei Municipiului Bucuresti, organizarea unei dezbateri cu participarea primarului sectorului 1,
Realizarea a 5 instrumente pentru monitorizare in cartiere, pentru cetateni: https://www.ecopolis.org.ro/cetateni-pentru-aer-curat/,
Realizarea unui raport de analiza cu rezultatele monitorizarilor
Organizarea de intalniri cu primarii celor doua sectoare si delegatii ale cetatenilor cu care am lucrat propuneri de solutii locale pentru un aer mai curat si urmarim evolutia acelor propuneri.
Campanie social-media privind instrumentele si activitatile proiectului, care ajunge la peste 500.000 de oameni.
| Rezultatele proiectului
Beneficiari directi:
- Peste 100 de cetateni din doua comunitati bucurestene au participat la workshopurile organizate in proiect,
- Peste 100 de copii din 4 scoli au beneficiat de ateliere despre poluare,
- 10 lvoluntari, copii si adolescenti au derulat activitai de monitorizare cu senzori mobili in drumul spre scoala
- Alti 20 de cetateni au fost implicati in pilotarea celorlalte instrumente de monitorizare: montare senzori pasivi, actiuni pentru realizarea studiului de trafic.
- Evenimentul public a adus peste 1000 de cetateni din Bucuresti la 19 ateliere, expozitii, proiectii de film, experimente de mediu si dezbatere publica
| Despre organizator
Asociatia Ecopolis deruleaza de peste 15 ani activitati cu focus pe imbunatatirea aerului din orasele Romaniei, implicand atat actiuni de lobby si advocacy, pentru promovarea de politici publice, cat si participarea activa a comunitatilor de cetateni si organizatii locale. Platforma de monitorizare a calitatii aerului, www.aerlive.ro este cea mai importanta sursa de comunicare a problemei calitatii aerului din Bucuresti, platforma insumand peste 100 de senzori de monitorizare.
| Website proiect
Madalina Prisacariu, manager financiar in cadrul Ecopolis. Proiectul nu a fost inca auditat.