close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ediția a- XV- a



| Organizator:
    Asociatia T.E.T.Alexandria
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Ideo Ideis are ca principal oraș gazdă, Alexandria. La nivel de indice general de vitalitate culturală, Alexandria ocupă locul 27, cu un indice negativ. -0.1. Dacă la primele ediții Ideo Ideis s-a concentrat mai degrabă pe publicul care consuma frecvent produse culturale, începând din 2017 evenimentul a căutat să ajungă la acele segmente de populație care nu iau în mod firesc contact cu arta sau cultura - categoriile defavorizate, populația care trăiește în periferiile Alexandriei, persoanele cu venituri mici.
La Ideo Ideis adolescenții trec printr-un proces de educație alternativă, luând parte la ateliere de autocunoaștere care sunt menite să le ofere posibilitatea de a interacționa cu cât mai multe discipline artistice și de a-și dezvolta acele abilități creative pe care mediul de învățământ formal nu le dezvoltă îndeajuns.


| Scopul proiectului
    Revitalizarea teatrală și culturală a celor nouă comunități în care se desfășoară, cu accent pe dezvoltarea de noi audiențe la nivel local și regional și oferirea unui proces de educație alternativă prin teatru și arte alăturate.
Educația și dezvoltarea alternativă a adolescenților printr-un demers participativ și inovator ce ia forma unui festival național de teatru și arte alăturate, în mai multe orașe din România, în cadrul căruia participanții prezintă spectacole și iau parte la ateliere și întâlniri cu profesioniști din sfera culturală


Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ediția a- XV- a Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ediția a- XV- a Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ediția a- XV- a

| Aria geografica
    Ediția a XV - a Festivalului a ajuns la adolescenți din 9 orașe - Alexandria, Roman, Sibiu, Baia Mare, Botoșani, Buzău, București, Câmpina, Timișoara

| Rezumat
    Ideo Ideis - Festivalul Național de Teatru Tânăr reprezintă un eveniment anual dedicat educației alternative prin teatru și arte alăturate, pentru adolescenții din România. Experiența de educație alternativă pe care o oferă este singulară în România și are o abordare integrată, se adresează comunităților cu acces limitat la cultură, facilitează întâlniri ale tinerilor, cu profesioniști și le dezvoltă spiritul civic.
Ideo Ideis este un loc în care adolescenții își întâlnesc colegii de generație din toată țara și, împreună, trec printr-o săptămână de explorări prin teatru și arte alăturate, ghidați de traineri și mentori.
Niciunuia dintre cei 3000 de adolescenți care au trecut pragul festivalului în ultimii 15 ani nu le-au fost propus rețete, ci puncte de plecare pentru propriile întrebări și idei de unde să plece în căutarea răspunsurilor.
Ideo Ideis încurajează dezvoltarea de noi publicuri și facilitează accesul la actul cultural și acelora care nu își pot permite în mod normal să ia parte la acesta. Câteva din activitățile gratuite care reflectă această direcție sunt:
- atelierele de dezvoltare personală pentru membrii comunității (deopotrivă copii și părinți);
- spectacole, concerte, proiecții de film în aer liber;
- murale și instalații artistice;
- întâlniri live și online cu actori și profesioniști reputați.
Astfel de activități atrag un public numeros, care în mod normal nu participă la evenimentele clasice ale festivalului (spectacolele de teatru profesionist).
Ediția #15 a avut loc într-un format nou, descentralizat: am concentrat experiența de învățare în 10 capsule IDEO, prin care am ajuns la adolescenții pasionați de cultură, dornici să se dezvolte personal, din Alexandria și alte 8 orașe din țară, atingând astfel un număr de aprox. 120.000 spectatori.


| Date beneficiari direcţi
     250 de tineri participanți la atelierele de teatru și arte alăturate; - 9 coordonatori ai trupelor selectate; - 30 de organizatori permanenți; - 50 de voluntari din Alexandria; - peste 100 de participanți din Alexandria la cele 13 ateliere Art & Play (online și offline); - 30 de artiști profesioniști, mentori și coordonatori ai atelierelor de teatru tânăr și de măiestrie; - 32 de tineri implicați în redacțiile Colaj - partenerii proiectului Ideo Ideis.

| Date beneficiari
    aproximativ 120.000 de spectatori în mediile offline și online; - cele 9 comunități locale din care provin trupele selectate în festival; - alte ONG-uri care au domeniu de activitate apropiat din cele 9 localități gazdă; - presa culturală din cele 9 localități gazdă.

| Activitati
    Principalele activități din cadrul celei de-a 15 ediții au avut ca scop să producă impact pe mai multe paliere: educațional, cultural și social.
COMPONENTA EDUCAȚIONALĂ se împlinește în toate cele 9 orașe gazdă prin:
- atelierele de teatru și arte alăturate (dans, film, scriere creativă și muzică);
- întâlnirile participanților cu mentorii festivalului;
- mini redacții în toate cele 9 orașe pentru care tinerii implicați au beneficiat de instruire din partea mai multor jurnaliști profesioniști
COMPONENTA SOCIALĂ se manifestă cu precădere în orașul principal gazdă, Alexandria, prin:
- atelierele dedicate părinților și copiilor din comunitate;
- spectacolele de teatru comunitar scrise alături și produse cu actori neprofesioniști din oraș.
COMPONENTA CULTURALĂ se împlinește prin următoarele activități ce au avut loc în Alexandria și online:
- proiecții de film în aer liber;
- spectacole de teatru profesionist și stradale jucate în siguranță;
- masterclass-uri și întâlniri cu profesioniști (în Alexandria și online);
- murale și instalații artistice menite să contribuie la dezvoltarea turismului cultural local.
Principiile metodologice folosite au fost
- explorarea forțelor creative ale fiecărui adolescent în parte;
- respectarea ritmului individual de învățare și răspuns al fiecăruia;
- încurajarea spiritului de inițiativă;
- dezvoltarea imaginației, a creativității și a mobilității în gândire;
-dezvoltarea sociabilității, a abilităților de comunicare, întărirea stimei de sine


| Rezultatele proiectului
    Obiectiv1–Educația și dezvoltarea alternativă a adolescenților printr-un demers participativ și inovator ce ia forma Festivalului Național de Teatru cu desfășurare în mai multe orașe din România și în cadrul căruia participanții iau parte la ateliere și întâlniri cu profesioniști din sfera culturală;
-9 orașe. 20 traineri.10 mentori
-250 participanți în ateliere de teatru, dans și film
-30 de înscrieri primite în urma apelului deschis pentru participarea trupelor
-4 zile cu 8 sesiuni de ateliere, aproximativ 6 ore de lucru/zi
-25 tineri implicați în mini redacțiile Colaj din cele 9 orașe

Obiectiv2 –Dezvoltarea de publicuri noi online și offline, în Alexandria, prin creșterea accesului la cultură și a interesului pentru aceasta printr-o serie de activități gratuite adresate publicului larg;
- aproximativ 1500 spectatori prezenți fizic la spectacolele de teatru profesionist și la proiecțiile de film din Alexandria și alți 30.000 prezenți online
- peste 100 participanți în 15 ateliere de dezvoltare personală din Alexandria
- 5 zile de ateliere comunitare (Art&Play)pentru copiii și adulții din Alexandria
- aproximativ 200 de spectatori la întâlnirile fizice cu profesioniștii invitați (Seara povestitorilor, Masterclassuri, Întâlniri cu mentorii) și alți 40.000 prezenți online.

Obiectiv.3 –Promovarea orașului Alexandria ca destinație culturală prin realizarea unor produse de street art (murale) și a unor instalații realizate de artiști emergenți.
- 3 picturi murale realizate de tineri artiști vizuali;
- 1 instalație artistică


| Bugetul
    700000

| Parteneri
    Primăria Alexandria, Consiliul Județean Teleorman, AFCN, Ministerul Culturii, ICR, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), V7 Capital și Fundația Dreptul la Educație

| Website proiect
    www.ideoideis.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes