close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul de formare Ora de Net



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In vederea identificarii nevoilor pentru dezvoltarea si implementarea programului de formare Ora de Net, au fost utilizate:
a. Consultari ale cadrelor didactice implicate la nivel national in programul Ora de Net si a elevilor acestora in octombrie – noiembrie 2017.
b. Cercetarea sociala de tip cantitativ: Studiul privind utilizarea internetului de catre copii, publicata in februarie 2019, Organizatia Salvati Copiii Romania;
In timp ce mai mult de 5 din 10 copii romani cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani declara ca au fost hartuiti online, iar 6 din 10 spun ca s-au simtit inconfortabil ca urmare a ceva ce au vazut pe Internet, este din ce in ce mai evident faptul ca acestia au nevoie sa fie ghidati si sustinuti de adultii responsabili din viata lor.


| Scopul proiectului
    Scopul programului de formare a fost pregatirea personalului didactic din invatamantul preuniversitar si punerea la dispozitia acestora de metode, tehnici si resurse educationale pentru ca acestia sa poata veni in intampinarea nevoilor elevilor, dar si parintiilor acestora cand vine vorba de utilizarea Internetului. Obiective specifice:
1.Formarea unui numar de 75 de formatori de cadre didactice in domeniul folosirii utile, creative si sigure a Internetului.
2.Formarea ulterioara a unui numar de cel putin 1.000 cadre didactice la nivel national.
3.Acreditarea cursului de catre MEN


Programul de formare Ora de Net Programul de formare Ora de Net Programul de formare Ora de Net

| Aria geografica
    Toate județele și București

| Rezumat
    Conform Eurostat, 39% dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani au un grad scazut de abilitati digitale. Mai mult, numeroase cercetari nationale realizate de catre Salvati Copiii au aratat faptul ca utilizarea internetului aduce provocari copiilor si adolescentilor. Prin urmare, a avea competente digitale si a fi capabil sa utilizezi tehnologiile digitale intr-un mod sigur, critic si responsabil devine esential pentru profesori, care actioneaza ca modele pentru generatia viitoare.
Programul de formare Ora de Net a avut ca scop pregatirea personalului didactic din invatamantul preuniversitar si punerea la dispozitia acestora de metode, tehnici si resurse educationale pentru ca acestia sa vina in intampinarea nevoilor elevilor, dar si parintiilor acestora. In prima faza a proiectului, in luna ianuarie 2019, a fost organizat un curs de formare pentru 75 de formatori ai Casei Corpului Didactic, ce au acceptat sa activeze voluntar in cadrul programului. Cursul a abordat ca tematici parteneriatul scoala–familie–comunitate; responsabilizare institutionala cu privire la siguranta online; cetatenia digitala; potentiale riscuri asociate cu folosirea Internetului; folosirea utila, creativa, sigura a Internetului in mediul scolar.
In urma cursului, cei 75 de formatori au derulat la randul lor la nivel local cursuri de formare cu durata de 24 de ore. Acestea au avut loc in 42 de localitati din 39 de judete si Bucuresti, participantii fiind 1.659 de cadre didactice, psihologi, bibliotecari, informaticieni din 760 de institutii de invatamant. In vederea intocmirii portofoliilor finale, cei 1.659 de cursanti au implicat in activitati directe de informare peste 115.000 de persoane (copii, parinti, alte cadre didactice) in perioada martie-iunie 2019 la nivel national.


| Date beneficiari
    75 de formatori angajati sau colaboratori ai Caselor Corpului Didactic - centrele de formare judeteana a cadrelor didactice, 1.736 cadre didactice participante la cursurile de formare

| Date beneficiari
    762 de institutii de invatamant care au personal format pe tema Folosirii creative, utile si sigure a Internetului, 115.135 elevi si parinti au beneficiat de activitati experientiale pe tema sigurantei online si educatiei media

| Activitati
    Programul de formare Ora de Net a avut urmatoarele etape:
• Recrutarea si selectia a 75 de formatori dispusi sa lucreze voluntar din toate judetele si Bucuresti
• Incheierea parteneriatelor cu Kreativ Media si 42 de Case ale Corpului Didactic
• Redactarea Manualului formatorilor Ora de net – 150 pag
• Sustinerea cursului de formare de formatori – Durata de 5 zile - Bucuresti – Ianuarie 2019
• Crearea grupelor locale de formare
• Sustinerea cursurilor de formare la nivel local pentru toate grupele formate – 1.736 de cadre didactice in 42 de localitati din 39 de judete si Bucuresti
• Evaluarea participantilor prin portofoliu si demonstrare sustinere activitati practice pentru elevi si parinti – 1.659 cursanti din 762 de institutii au finalizat intregul proces si au implicat in activitatile locale 115.135 elevi si parinti
Rezultatele cursului avizat au constituit demonstrarea interesului si nevoii acute de formare nationala a cadrelor didactice pe tema folosirii creative, utile si sigure a Internetului, astfel ca in Iulie 2019 a fost depusa documentatia pentru acreditarea cursului de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in varianta extinsa, de 60 de ore, cu 148 de formatori Ora de Net. Acesta a primit acreditarea in 2020 pentru 5 ani.


| Rezultatele proiectului
    TESTIMONIAL
„Am luat o decizie excelenta cand am participat la selectia de formatori pentru acest curs! Atat participarea la cursul de formare de formatori cat si experinta de formator pentru acest curs a fost una speciala plina de recompense profesionale si personale. In ceea ce priveste desfasurarea cursului, a fost o experieta inedita de la inscrierea cursantilor si pana la evaluarea acestora. Subiectul programului este unul al realitatii actuale iar informatiile si materialele puse la dispozitia formatorului dar si cele pentru formabili au fost ample si pliate pe continut.
La curs am intalnit oameni dornici sa produca schimbari in unitatile unde isi desfasoara activitatea didactica, care-si iubesc profesia si copiii, dispusi sa desfasoare activitatile propuse de programul FUCSI atat cu elevii, parintii si cadrele didactice, constienti de faptul ca subiectul cursului este unul de importanta si ca ei pot fi un vector al informarii si schimbarii in comunitatile lor.” (Cherciu Cristina-Sinduta, CCD Tulcea)
REZULTATE
Cursul avizat Ora de Net a fost implementat de catre 73 de formatori in 42 de localitati din 39 de judete si Bucuresti. Acesta a fost finalizat de 1.659 de cursanti (cadre didactice, psihologi, bibliotecari, informaticieni) din cei 1.736 inscrisi, din 762 de institutii de invatamant.
Portofoliile cursantilor si documentele justificative anexate rapoartelor de evaluare demonstreaza ca la activitatile sustinute de cursanti au participat peste 115.135 de persoane (copii, parinti, profesori) in perioada martie-iunie 2019.


| Bugetul
    80000

| Parteneri
    Organizația Salvați Copiii, Kreativ Research, 42 de Case ale Corpului Didactic

| Website proiect
    www.oradenet.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes