close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ROMÂNI ÎMPREUNĂ



| Organizator:
    Fundatia Mereu Aproape
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Pandemia Covid-19, care a cuprins întreaga lume, a debutat în România în februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de infectare. Cu peste 150 de cazuri de coronavirus, în România a fost declarată stare de urgență din 16 martie 2020, iar la 28 martie, bilanțul deceselor din cauza Covid-19 ajunsese la 37 de persoane. În condițiile în care numărul de cazuri creștea simțitor de la o zi la alta, medicii semnalau în număr tot mai mare problemele cu care se confruntau: lipsa materialelor de protecție și aparatura medicală insuficientă. Deja stocurile de echipamente de protecție erau epuizate la majoritatea furnizorilor, iar închiderea granițelor multor state împiedica refacerea stocurilor. Echipa Fundației a identificat producători români cu care a și început colaborarea pentru a trimite la spitale materialele de protecție necesare.

| Scopul proiectului
    Scop: de a acorda sprijin cadrelor medicale și pacienților din România în lupta cu Covid-19 și de a salva viețile cazurilor grav afectate de boală
Obiective
- Strângerea rapidă a sumelor necesare pentru materialele și aparatura de care aveau nevoie cadrele medicale
- Acordarea imediată de ajutor spitalelor dedicate și suport Covid-19, secțiilor ATI și de neonatologie
- Cumpărarea de echipamente de protecție și echipamente medicale moderne - în funcție de nevoile semnalate de spitale și de recomandarea specialiștilor din sănătate (Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă - SRATI)


ROMÂNI ÎMPREUNĂ ROMÂNI ÎMPREUNĂ ROMÂNI ÎMPREUNĂ

| Aria geografica
    Prin campanie, au fost sprijinite 80 de spitale, institute, servicii de ambulanță, asociații de medici de familie, centre de permanență din București și din 31 de județe ale țării: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea au beneficiat de echipamentele medicale și echipamentele de protecție oferite în cadrul campaniei și, implicit, au beneficiat pacienți din toate regiunile țării.

| Rezumat
    Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a pus presiune pe sistemele de sănătate din întreaga lume, iar în cazul României, al cărei sistem medical este unul dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană, minusurile și-au spus cuvântul încă de la începutul perioadei de pandemie. Cadrele medicale se aflau dezarmate în fața noului virus care făcea deja victime și printre români. Materialele de protecție le lipseau, iar aparatura medicală era insuficientă.
Campania „Români Împreună" a venit în sprijinul personalului sanitar din România cu materiale de protecție și echipamente medicale pentru a-i ajuta să îi trateze pe pacienții infectați cu virusul și pentru a le salva viețile celor mai grav afectați. Cu sprijinul INTACT Media Group, prin intermediul celui mai mare teledon virtual din România, organizat pe 29 martie 2020 și difuzat pe toate cele cinci stații tv ale trustului Intact, Fundația Mereu Aproape a strâns fonduri în valoare de 4.046.687 euro. Mii de donatori s-au alăturat campaniei făcand astfel posibilă acordarea atât de sprijin imediat spitalelor care cereau ajutor de urgență pentru a face față numărului în creștere de pacienți infectați cu SARS-Cov-2, cât și de sprijin pe termen lung prin dotarea cu aparatură necesară unităților medicale.
Din banii strânși, Fundația a donat spitalelor din România măști, halate și combinezoane, ventilatoare de înaltă performanță de tip adult/pediatric, stații ATI complete, produse de testare și secvențiere SARS-CoV2 și aparatură suport în terapia Covid-19, aparatură de înaltă performanță pentru secții ATI neonatologie, mobilier medical, precum și trei unități mobile de Terapie Intensivă cu monitoare de funcții vitale și console cu injectomate.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai campaniei au fost, în faza de oferire de echipamente de protecție: personalul sanitar din 80 de spitale, servicii de ambulanță, asociații de medici de familie, centre de permanență din întreaga țară, toți cei aflați în prima linie care aveau nevoie să fie protejați pentru a-și putea face meseria și a nu se infecta, la rândul lor - medici, asistente, infirmiere, ambulanțieri din toată țara. În etapele de donare de aparatură medicală, beneficiarii direcți au fost atât cadrele medicale care au utilizat aparatura, cât și pacienții tratați și salvați cu ajutorul acesteia, adulți și nou-născuți.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: familiile pacienților ce au beneficiat de aparatura medicală donată, colegii medicilor ce lucreaza direct cu echipamentele donate.

| Activitati
    Plecând de la solicitările de urgență primite de la spitale și în urma consultării cu specialiști din domeniu direct implicați, am luat deciziile asupra achizițiilor făcute pentru a ajuta acolo unde nevoia era mai mare. Toată aparatura medicală performantă a fost configurată și achiziționată cu avizul SRATI și DSU.
Pentru că medicii se aflau cu mâinile goale în fața virusului, am început cu trimiterea echipamentelor de protecție (măști, halate, combinezoane), fără de care aceștia nu puteau să trateze pacienții. În paralel, am răspuns prompt solicitărilor de urgență venite de la secțiile de neonatologie pentru incubatoare și ventilatoare neonatale.
Am cumpărat 64 de ventilatoare de tip adult/pediatric, mai multe decât am promis la momentul de strângere a fondurilor, acestea jucând un rol vital în salvarea pacienților. Repartizarea ventilatoarelor către unitățile medicale a fost făcută pe baza necesarului trimis către Fundație de Societatea Română de ATI, precum și a cererilor de urgență primite de la spitale. Toate ventilatoarele invazive cu modul adulți/copii au fost achiziționate de Fundație de la două dintre cele mai mari firme producătoare din lume, una americană și cealaltă germană.
Echipamentele performante oferite au însemnat sprijin imediat pentru medici și pacienți, dar și întărirea sistemului medical românesc: stații ATI complet echipate, Unități mobile de terapie intensivă utilate și dotate, concentratoare de oxigen, mobilier medical.


| Rezultatele proiectului
    Din suma de 4.046.687 euro strânsă cu ajutorul generoșilor, Fundația a făcut achiziții de echipamente medicale performante și de echipamente de protecție pentru 80 de unități medicale din toată țara:
- 64 de ventilatoare invazive de înaltă performanță de tip adult/pediatric - distribuite în 32 de unități medicale din întreaga țară,
- 2 stații ATI complet echipate: pt. Spit Jud de Urgență Timișoara și Spit Boli Infecțioase Craiova,
- 3 unități mobile de terapie intensivă utilate cu paturi și dotate cu echipamente moderne - deplasate pe teritoriul țării pentru a crește capacitatea spitalelor de primă linie în îngrijirea pacienților,
- 31 de concentratoare de oxigen staționare de 10 litri,
- Aparatură medicală pentru terapie intensivă neonatală: 3 incubatoare hibrid de terapie intensivă neonatală și 2 ventilatoare neonatale,
- Echipamente de protecție: 400.000 de măști de protecție, 250.000 de halate de unică fol, 20.000 de combinezoane de unică fol pentru 53 de spitale, servicii de ambulanță, asociații de medici de familie, centre de permanență din toată țara,
- Produse de testare și secvențiere SARS-CoV2 și aparatură suport în terapia Covid-19,
- Mobilier și echip. medicale: 23 de paturi de spital cu 23 de saltele, 2 rampe de perete pentru Gaze ATI, debitmetre.
Toate acestea au contribuit la tratarea și salvarea pacienților infectați cu virusul, iar aparatura medicală va fi folosită pe termen lung.
Despre sprijinul acordat, Prof. Șerban Bubenek, președinte Soc, Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a apreciat: „După Ministerul Sănătăţii sunteţi cel mai important donator"


| Bugetul
    19256384

| Parteneri
    INTACT Media Group (stațiile tv: Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Happy Channel, Zu TV), Telekom Romania Mobile, Vodafone Romania, Orange, DigiMobil, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Fundația pentru SMURD, Lidl România.

| Website proiect
    https://ajuteu.ro/romani-impreuna





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes