close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gustă cu atenție. Bucură-te de moment



| Organizator:
    Asociația Sută la Sută Românesc
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Pandemia a dus la schimbarea obiceiurilor, inclusiv în ce priveste alimentația, astfel că din ce în ce mai mulți români, în special tinerii, au remarcat că au luat în greutate în această perioadă. Așa cum arată studiile, obiceiul de a lua gustări frecvent s-a intensificat în această perioadă. „Ce mănânc și cât manânc” a devenit o zonă de interes majoră. Așa că era oportun și binevenit ca populația să aibă acces rapid la informații într-un format care să schimbe obiceiurile, în vederea adoptării unor practici alimentare sănătoase, în special în ce privește gustările.

| Scopul proiectului
    Scop principal al proiectului este creșterea nivelului de educare a tinerilor cu privire la importanța obiceiurilor alimentare pentru sănătate (ce și cum mâncăm), pornind de la obiceiul de a lua gustări conștient (mindfulness – cu intenție și atenție). Obiective secundare: educarea tinerilor în vederea alegerii gustărilor potrivite nevoilor, prin citirea și înțelegerea informațiilor de pe etichetă; conștientizarea importanței formării unor obiceiuri sănătoase, pe viață, prin abordarea unui stil alimentar echilibrat și asimilarea de către tineri a unor tehnici (ex de planificare și organizare).

Gustă cu atenție. Bucură-te de moment Gustă cu atenție. Bucură-te de moment Gustă cu atenție. Bucură-te de moment

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Obiceiul de a lua gustări a crescut în pandemie, în special în categoria tinerilor (gen Z). Ei au declarat că nu intenționează să renunțe la gustări. Studiul State of Snacking din 2020 arată că oamenii consideră că obiceiul de a lua gustări a fost definitoriu, într-o perioadă în care nu au socializat cu prietenii și au căutat momente de satisfacție și de liniște, dar și de a-și satisface nevoia de a lua gustări orientate spre sănătate. Proiectul „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” are ca obiectiv principal creșterea nivelului de educare a tinerilor cu privire la importanța obiceiurilor alimentare pentru sănătate (ce și cum mâncăm), pornind de la obiceiul de a lua gustări conștient (mindfulness – cu intenție și atenție). Proiectul a fost implementat de către Asociația Sută la Sută Românesc, în parteneriat cu ANPC și cu sprijinul Mondelez România. În cadrul acestuia, elevii, alături de diriginții și directorii din 5 licee din București, au participat la o serie de workshop-uri și întâlniri online susținute de dr. Laura Davidescu, de Florentina Baloș și de actorul Cosmin Natanticu, care le-au explicat elevilor importanța gustărilor, și de psihologul Iulia Avădănii care a vorbit despre emoțiile care stau la bază atunci când alegem gustările. La finalul întâlnirilor online, a fost lansat concursul de moodboards cu tema proiectului, iar cei mai talentați 50 de elevi au fost premiați în cadrul unor ceremonii. Dintre aceștia, 10 elevi au învățat de la Mădălina Preda, consultant în organizare și planificare, cum să își țină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journaling”, care îi va ajuta în dezvoltarea lor personală și au beneficiat de sesiuni de mentorship din partea angajaților companiei Mondelēz România.

| Date beneficiari direcţi
    560 elevi din 5 licee, 21 cadre didactice

| Date beneficiari
    Publicul larg

| Activitati
    În cadrul proiectului, elevii, alături de diriginții și directorii din cele 5 licee din București, au participat la o serie de workshop-uri și întâlniri online susținute de dr. Laura Davidescu, de Florentina Baloș, ambasador al campaniei, de actorul Cosmin Natanticu și de psihologul Iulia Avădănii. Într-un format interactiv, aceștia au discutat cu elevii despre importanța mâncatului conștient, cu intenție și atenție, și cea a obiceiului de a lua gustări, din ce în ce mai vizibil în rândul adolescenților, precum și despre emoțiile care stau la bază atunci când alegem gustările. Reprezentanții ANPC au ținut un workshop subliniind importanța citirii etichetelor. La finalul întâlnirilor online, a fost lansat concursul de moodboards cu tema proiectului, iar cei mai talentați 50 de elevi au fost premiați. Dintre aceștia, 10 elevi au învățat de la Mădălina Preda, consultant în organizare și planificare, cum să își țină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journaling”, care i-a ajutat în dezvoltarea lor personală. În paralel, aceștia au beneficiat de sesiuni de mentorat din partea angajaților companiei Mondelēz România, care s-au înscris ca voluntari în proiect.
În paralel, campania a fost promovată în media printr-o serie de apariții la TV, cum ar fi în cadrul jurnalelor de știri Digi24 sau România TV, sau la emisiunea “Neatza cu Răzvan și Dani”, alături de o campanie dedicată lansării proiectului, în total aceasta fiind promovată prin intermediul a 89 de apariții media.


| Rezultatele proiectului
    În urma implementării acestui proiect, am primit 100% feedback pozitiv de la participanți – elevi, cadre didactice și reprezentanți ANPC, împreună cu mesaje din partea tinerilor care ne-au spus că și-au schimbat stilul alimentar și că practică bullet journaling atât pentru obiceiuri alimentare, cât și pentru activitățile de zi cu zi. Ca partener, ANPC s-a implicat prin participare activă la seminariile ținute de specialiști, susținând propriul workshop despre importanța citirii etichetei. Am creat un program, care deși nu a fost extins ca întindere, a fost vizibil și de impact. Am avut peste 80 de apariții media atât în presa, cât și în social media, împreună cu apariții la TV, precum la emsiunea "Neatza cu Răzvan și Dani" sau la buletinele de știri de la Digi24 sau România TV. Am gândit acest program pentru a crea cadrul de a introduce mâncatul conștient ca materie opțională în școli.

| Bugetul
    124780

| Parteneri
    Autoritatea pentru protecția consumatorilor; Inspectoratul Școlar al Municipiului București; compania Mondelez International

| Website proiect
    https://mindfulsnacking.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes