close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RePAD. Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare



| Organizator:
    Asociatia Rhabillage
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Istoria RePAD incepe in 2006, odata cu initierea proiectului Case Care Plang, documentar de inventariere si semnal de alarma privind patrimoniul arhitectural degradat si incepe sa prinda contur la finele anului 2010, odata cu lansarea raportului privind starea patrimoniului bucurestean, din cadrul proiectului Case Care Nu mai Plang. In urma studiului realizat, la nivelul Bucurestiului, au rezultat aproximativ 60 de cladiri reabilitate, dintre care doar 20 de modele de buna practica. De cealalta parte, exista peste 4.000 de constructii degradate, demolate sau in curs de demolare, monumente istorice, cladiri din zone protejate sau simple constructii cu valoare arhitecturala si istorica pentru oras si peste 400 de cladiri asupra carora s-a intervenit intr-o maniera necorespunzatoare, fiindu-le afectata iremediabil identitatea.

| Scopul proiectului
    RePAD contribuie la dezvoltarea unei comunitati de specialisti mai bine informata si avand un nivel de comunicare interdispliniara mai bine dezvoltat, sprijina investitorii imobiliari in dezvoltarea de proiecte de reabilitare arhitecturala de buna calitate in acord cu tendintele actuale, asigura o buna comunicare cu administratia locala in vederea dezvoltarii de strategii de dezvoltare urbana in raport cu patrimoniul architectural si creeaza documente suport pentru o mai buna informare a publicului larg cu privire la manierele corecte de interventie asupra patrimoniului arhitectural.

RePAD. Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare RePAD. Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare RePAD. Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare

| Aria geografica
    -

| Rezumat
    NECESITATE SI OPORTUNITATE: In baza studiilor anterioare dezvoltate de Asociatia Rhabillage, s-au constatat absenta unor politici coerente de dezvoltare durabila, in sensul integrarii noilor programe in functie de patrimoniul existent. Comunitatea extra-profesionala nu are acces la informatii complete cu privire la implicatiile unui demers corect de reabilitare. Specialistii si administratia locala nu au la indemana repere de buna calitate care sa sprijine abordarea unor solutii corecte.

OBIECTIVE: Adresat proprietarilor de cladiri vechi, investitorilor imobiliari, specialistilor si administratiei locale, RePAD ofera o imagine de ansamblu asupra integrarii corecte a patrimoniului arhitectural in procesul de dezvoltare urbana, contribuie la dezvoltarea unei comunitati de specialisti mai bine informata si avand un nivel de comunicare interdispliniara mai bine dezvoltat, sprijina investitorii imobiliari in dezvoltarea de proiecte de reabilitare arhitecturala de buna calitate in acord cu tendintele actuale, asigura o buna comunicare cu administratia locala in vederea dezvoltarii de strategii de dezvoltare urbana in raport cu patrimoniul arhitectural si creeaza documente suport pentru o mai buna informare a publicului larg cu privire la manierele corecte de interventie asupra patrimoniului arhitectural.

REALIZARI:
. Ghidul RePAD // Carte si DVD in format trilingv, lucrarea porneste de la simple exercitii de observare, conducand cititorul prin chestiuni de ordin legislativ, economic, tehnic si strategic, utilizand constant un limbaj unitar si accesibil publicului larg.

. Reteaua RePAD //platforma multidisciplinara de comunicare pentru reabilitarea patrimoniului arhitectural romanesc in sensul dezvoltarii durabile, din punct de vedere social, economic si cultural.


| Date beneficiari
    Mai intai de toate, proiectul actual isi datoreaza existenta unui feedback constant din partea publicului. Incepand cu actiunile initiate inca din 2006, sugestiile si observatiile provenind din partea beneficiarilor directi si indirecti (nespecialisti, profesionisti, administratie, etc) au motivat echipa asociatiei Rhabillage sa construiasca mai departe actiuni si proiecte mai bine structurate, complexe si practice. Vorbim despre o evolutie organica, implicari punctuale, pasagere a unui numar de peste 1000 de persoane si sustinerea din umbra a unui numar care depaseste cu mult estimarile initiale (casecareplang.ro, desi nu a mai fost promovat de aprox. 3 ani, numara peste 1000 de vizitatori unici in fiecare luna)

| Rezultatele proiectului
    Ghidul RePAD a fost tiparit in 1500 de exemplare. La finele lunii februarie, 700 dintre ele deja isi intalnisera cititorii, atat din randul mediului profesional (in special tineri arhitecti, studenti la arhitectura) dar si din randul nespecialistilor. Surpriza a fost ca lucrarea sa starneasca un interes destul de mare si la nivel international.

Unul dintre efectele promovarii acestei lucrari a fost ideea lansarii retelei de specialisti RePAD, care de asemenea se bucura de un foarte bun feedback in randul specialistilor.

RePAD_worldwide, un produs al anului 2014, este o consecinta extrem de importanta a aceluiasi demers, rolul principal al acestei initiative fiind conectarea mediului profesional autohton la tendintele internationale si imbunatatirea dialogului intercultural.


| Bugetul proiectului (in RON)
    98975

| Parteneri
    AFCN, Uniunea Arhitectilor din Romania, Ordinul Arhitectilor din Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez Bucuresti, Romania Green Building Council, Dutch Initiative for Sustainable Cities, Igloo, Arhitectura, Easy Engineering, Asociatia Bucurestiul meu drag, Carturesti, Libraria Kyralina, Libraria Anthony Frost

| Website-ul proiectului
    re-pad.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes