close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bucharest Science Festival



| Organizator:
    Asociatia Secular-Umanista din Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Era nevoie de un astfel de festival in Romania. Demonizarea stiintei a devenit o activitate facila pentru multi intelectuali, sau chiar profitabila pentru unele personalitati publice. Am ajuns astfel in situatia in care 4 din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, in timp ce liderii politici si cei de opinie vorbesc foarte serios despre conspiratii precum ”flacara violet” sau despre alte superstitii. Si intre timp, oameni ajung sa creada ca stiinta e ceva rau si dificil de inteles, iar oamenii de stiinta stau toata ziua inchisi in laborator si vorbesc intr-o limba pe care doar ei o inteleg. Iar din toata aceasta situatie, cel mai mult au de suferit copiii si tineri, carora le vine tot mai greu sa se indrepte catre cunoasterea stiintifica.

| Scopul proiectului
    Scopul festivalului a fost popularizarea stiintei. Dintre obiectivele pe care ni le-am propus, unul a fost sa cream o punte de legatura intre oamenii de stiinta, cercetatori si publicul larg. Altul a fost crearea unor spatii in care copiii sa interactioneze cu parintii sau cu profesorii si sa descopere impreuna frumusetea stiintei. Iar un al treilea obiectiv a fost initierea unei dezbateri in spatiul public, privind educatia stiintifica.

Bucharest Science Festival Bucharest Science Festival Bucharest Science Festival

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Stiinta este fascinanta. Dincolo de aplicatiile practice, dincolo de toate inventiile care ne fac viata mai usoara, mai placuta si mai lunga, dincolo de antibiotice, de navele spatiale sau de acceleratoarele de particule, cunoasterea stiintifica atrage prin capacitatea unica de a deschide portile Universului, de a ne permite sa intelegem cum acesta functioneaza.

Stiinta ne ajuta sa evoluam, sa ne depasim limitele, fizice si mentale. Nu am exista astazi daca in urma cu 2,5 milioane de ani stramosii nostri indepartati nu ar fi inventat uneltele de piatra sau daca in urma cu un milion de ani, mult inainte ca Homo Sapiens sa apara pe scena, un geniu necunoscut, dintr-o specie anterioara – Homo Erectus, nu ar fi descoperit focul.

Am dorit ca prin organizarea acestui Festival sa reusim sa impartasim, in special copiilor, macar o parte mica din fascinatia si placerea de a descoperi misterele Universului. Obiectul principal al festivalului a fost popularizarea stiintei in randul publicului larg. Pe parcursul celor cinci zile de festival, publicul a vizitat expozitii stiintifice interactive, a participat la conferinte si dezbateri (pe teme de educatie, astronomie, biologie, fizica, matematica, stiinta vs. pseudostiinta), a luat parte la ateliere si demonstratii stiintifice si a asistat la proiectii de filme documentare, care le-au deschis noi perspective asupra cunoasterii umane.
Festival a beneficiat de un buget de 50.000 euro, a avut peste 80 de mentionari in media (online, tiparita si radio-tv) si a atras peste 20.000 de vizitatori.


| Date beneficiari
    Da, voluntarii care au ajutat la implementarea proiectului au fost studenti la facultati de stiinte, care au avut multe de invatat cu ocazia festivalului.

| Rezultatele proiectului
    Prima editie a festivalului a fost un succes, drept urmare vom face o noua editie in toamna acestui an.
Numarul vizitatorilor a fost peste asteptari, nivelul dezbaterilor pe teme stiintifice a crescut simtitor, iar cercetatorii participanti au inceput sa aiba prezentari in scoli, in urma unor intelegeri stabilite cu profesorii intalniti in timpul festivalului.
Cele mai interesante au fost reactiile elevilor si studentilor, care au participat in numar mare la activitatile dinc adrul festivalului si ne-au scris apoi spunand ce ar dori sa facem la editii viitoare. De asemenea, parintii au fost impresionati de atelerierele si demonstratiile realizate pentru copii de gradinita, care au avut ocazia sa invete de ce erupe un vulcan, de ce e cerul alabastru, ce sunt iluziile optice sau de ce e important sa ramana mereu curiosi.


| Bugetul proiectului (in RON)
    225000

| Parteneri
    A.S.U.R., Parentime, DaVinci Learning, Universitatea din Bucuresti, Institutul Francez, IFIN-HH, Astroclubul Bucuresti, Institutul Geologic al Romaniei, Biblioteca Nationala, Muzeul National de Istorie, Muzeul Grigore Antipa, British Council, Editura Humanitas, Brigada de Voluntari

| Website-ul proiectului
    http://www.bucharestsciencefestival.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes