close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Concursul Drumul spre celebritate editia a IV a



| Organizator:
    Asociatia Cultural Sportiva Pro Valores
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    In anul 2010 am avut ideea initierii acestui concurs pornind de la nevoile tinerilor muzicieni de a evolua intr-o competitie de nivel national, urmand ca apoi sa evolueze pe scene importante (premiile concursului constau si in concerte cu Orchestra de camera Radio si recitaluri in Mogosoaia ClasicFest si stagiunea Sunetul muzicii de la Castelul Peles). Apoi, vazand lipsa tinerilor din salile de concert, am simtit nevoia formarii unui public nou pentru muzica clasica. De asemenea am gandit acest concurs si ca o completare eficienta si inedita a educarii elevilor in ceea ce priveste muzica clasica, dar si a celorlalte arte si chiar a istoriei.

| Scopul proiectului
    Promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, introducerea tinerilor spectatori în lumea artei sunetelor, precum şi, prin vizitarea ghidată (ulterioară concertului) a Palatului Mogoşoaia, conştientizarea valorilor naţionale.

Concursul Drumul spre celebritate editia a IV a Concursul Drumul spre celebritate editia a IV a Concursul Drumul spre celebritate editia a IV a

| Aria geografica
    Loc de desfasurare - Mogosoaia(Ilfov), Participanti din toata tara si din mediul urban si din cel rural.

| Rezumat
    Concursul Drumul spre celebritate este competitia muzicala cu cel mai mare numar de etape si cu cel mai numeros juriu – fiecare spectator avand drept de vot, este singura competitie muzicala din Romania cu un pronuntat caracter interactiv, deschide portile scenelor importante, pune fata in fata tinerii muzicieni si viitorii lor spectator si este singurul concurs muzical din Romania care este inregistrata integral si difuzat de un post de radio national – Radio Romania Cultural. Concursul drumul spre celebritate a pornit de la ideea interactionarii intre tinerii muzicieni, slujitori ai muzicii clasice si tinerii spectatori, mediatori fiind mari personalitati in domeniu. Fiecare etapa a concursului este destinata unui instrument sau unui grup de instrumente, iar la fiecare etapa participa 7 tineri muzicieni elevi sau studenti ai institutiile de invatamant muzical, care sunt votati de un public alcatuit din peste 100 de elevi de la scoli si licee de cultura generala. Castigatorii etapelor evoluaza apoi intr-o finala in fata unui juriu alcatuit din profesionisti. De asemenea la fiecare etapa este invitata o personalitate a instrumentului muzical respective care conduce tinerii spectatori in lumea artei sunetelor, au loc dialoguri interactive, sesiuni de intrebari si raspunsuri, in care cele mai interesante intrebari sunt premiate. De asemenea directoarea Centrului cultural Palatele Brancovenesti face paralele intre muzica si mari evenimente din lumea artelor, culturii, iar la sfarsit le ofera tinerilor spectacori o vizita ghidata a Palatului Mogosoaia. La acest concurs participa anual peste 50 de tineri muzicieni, care gasesc in acesta competie o reala rampa de lansare si peste 600 de tineri spectatori care sunt introdusi intr-un mod interesant in lumea artelor si istoriei.


| Date beneficiari
    Peste 50 de profesori de la scoli si licee de cultura generala care au contribuit esential la atragerea elevilor ca spectatori a etapelor concursului. Peste 600 de elevi care au votat obiectiv tinarul muzician care i-a impresionat si care au contribuit decisiv la realizarea ierarhiei finale. De asemenea acesti peste 600 de elevi ai interactionat cu tinerii muzicieni si mai ales cu invitatii speciali ai fiecarei etape. Cei 45 de tineri competitori au realizat interpretari de inalta tinuta artistica, contribuind la cresterea nivelului valoric al concursului.

| Rezultatele proiectului
    Din cei 45 de tineri competitori, 5 au primit premii in bani, burse, recitaluri si concerte si au facut primii pasi in dezvoltarea carierei. Dupa succesul editiei a IV a a concursului, anul acest avem inscrisi 56 de concurenti, iar pagina de internet a competitiei a fost accesata de peste 3000 de persoane. In urma participarii ca spectatori la concursul Drumul spre celebritate a elevilor de la scoli si licee de cultura generala, s-a putut observa si o crestere a spectatorilor tineri prezenti la concertele de la Sala Radio.

| Argument
    Concursul Drumul spre celebritate este singura competitie de muzica clasica din Romania in care rolul spectacorilor, jurati este decisiva. Este singura competitie muzicala din Romania care pune fata in fata tinerii muzicieni si viitorii lor spectatori. Este singura competitie la care tanarul spectator participa activ, pune intrabari, dialogheaza cu invitatul si pleaca din sala cu un bagaj de cunostinte imbogatit despre muzica, arte si istorie. Este singurul concurs din Romania, in care tinerii spectatori sunt ghidati in arte de mari personalitati (ed. a IVa : violonistul Gabriel Croitoru, care a venit cu vioara lui George Enescu la care a si cantat, pianistul Vlad Dimulescu, violoncelistul Razvan Suma, clarinetistul Emil Visenescu (care a prezentat copiilor toata familia clarinetului), pianista Verona Maier, oboistul Sebastian Craciun (care a prezentat trei instrumente din aceeasi familie, la care a si cantat - oboi, oboe d'amore si corn englez), istoricul de arta Doina Mandru.

| Bugetul proiectului (in RON)
    38675

| Parteneri
    Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Radio Romania Cultural, ExcesMusic, Uniunea de cratie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

| Website-ul proiectului
    http://drumulsprecelebritate.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes