close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CODE Kids - Coding in Progress



| Organizator:
    Fundația Progress
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare. De asemenea, Raportul ICILS 2023 arată că aproape jumătate dintre elevii români înregistrează un scor ce semnalează dificultăți majore în competențe digitale de bază.

De aici nevoia de dezvoltare a competențelor digitale pentru elevii din mediul rural și urban mic, căreia i-am răspuns cu o soluție educațională ușor de scalat.
Scopul proiectului este să îi pregătească pe copiii din mediul rural pentru piața muncii, printr-un mix de cunoștințe tehnice & soft skills dobândite pe parcursul a 2 ani de cursuri gratuite de robotică și programare.
Obiective principale:
Creșterea numărului de biblioteci rurale din rețea și al copiilor din proiect.
Creșterea competențelor digitale și tehnice ale grupului țintă (coderi începători și avansați).
Creșterea nivelului de implicare și a capacității de management a rețelei de coordonatori voluntari ai Fundației Progress.
Conectarea cluburilor prin organizarea 8 târguri regionale de știință și a unui târg național.
Creșterea profilului bibliotecilor publice în rândul comunităților și al autorităților publice prin advocacy.

Pentru a determina impactul social al proiectului CODE Kids, am realizat o analiză SROI, ce are scopul de a atribui o valoare monetară beneficiilor sociale, economice și de mediu pe care le creează o organizație, punând în balanță costurile și rezultatele obținute. Pentru anul 2024, a reieșit un raport de 1:9,04 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 9 lei.
Prin urmare, această rată a rentabilității ne arată că investiția este eficientă din punct de vedere financiar.


| Scopul proiectului
    Fundația Progress prezintă o istorie vastă în colaborarea cu bibliotecile publice din România având în vedere activitățile realizate prin proiectele anterioare creării programului CODE Kids și implementarea în paralel a programului național Biblionet, finanțat de Fundația Melinda și Bill Gates în 2009.
Astfel, Fundația Progress a creat programul CODE Kids în anul 2017 cu sprijinul Romanian-American Foundation ca Seed Fund. Proiectul a fost continuat în fiecare an, până în prezent.
Nevoia beneficiarilor a fost identificată prin rapoartele naționale axate pe:
- dezvoltarea tehnologiei și adaptarea competențelor digitale la nivel național și internațional;
- rapoartele naționale privind notele obținute la bacalaureat;
- numărul scăzut de oportunități pe care copiii din mediul rural le pot accesa;
- cercetările interne ale Fundației Progress referitor la orele de informatică și TIC predate în mediul rural.

CODE Kids a avut de la început în vedere crearea de oportunități de învățare într-un domeniu de actualitate pentru copiii din mediul rural care să le dea mai multe șanse să se poată dezvolta și susține economic în viitor.




| Acoperire
    10

| Rezumat
    Companiile care au sprijinit cluburile CODE Kids în anul 2024 au fost: (1) Romanian-American Foundation - finanțator principal, (2) Societe Generale Global Solution Centre - sponsorizare și activități susținute de voluntari corporate (webinarii, vizite în cadrul cluburilor, mentorat, videoclipuri motivaționale, jurizare târguri, vizite de monitorizare, vizite la sediul companiei, sprijin în organizare târguri și evenimente etc.), (3) Fundația Vodafone - sponsorizare, acces la activități pe platforma ”scoaladinviitor.ro”, webinarii pentru coordonatorii CODE Kids și Alumni CODE Kids, organizare treasure hunt-uri, oferire de cadouri pentru beneficiari, etc. Alți parteneri: Bergerat Monnoyeur, Synlab, Klap, Bringo, IQ Digital (Upgrade100), AmCham, ETI PC, Atelier 967 Ideas & More, Universitatea Politehnică București, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Radio România Actualități și alți parteneri media punctuali (cum ar fi: TVR, ProTV, Antena 1, Metropola TV, Radio România Cultural, Radio România Antena Satelor, Itsy Bitsy FM, Euronews, Aleph News).

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai programului sunt:
- copiii cu vârsta de 10-14 ani preponderent din mediul rural și urban mic;
- bibliotecarii din România și Republica Moldova;
- profesorii voluntari din cadrul școlilor publice din România;
- voluntarii din ONG-urile partenere;
- Alumni - absolvenții programului CODE Kids.

Pentru 2024, avem următoarele numere de beneficiari atinși:
- numărul de biblioteci beneficiare CODE Kids (unde există minim un club CODE Kids): 131
- numărul de non-biblioteci beneficiare (școli și ONG-uri) (unde există minim un club CODE Kids): 100
- numărul de copii care au terminat anul 1 de cursuri CODE Kids: 1034
- numărul de copii care au terminat anul 2 de cursuri CODE Kids: 849
- numărul de copii care au beneficiat de cursurile CODE Kids în 2024: 1883 copii care au finalizat activitățile din anul 2024 din 2500 înscriși
- numărul de copii din mediul rural care participă la evenimentele CK (participanți la evenimentele publice CODE Kids): 2500 coderi plus 90 Alumni
- peste 250 de coordonatori de club CODE Kids, dintre care 135 bibliotecari și 115 ONG-iști și profesori
- bibliotecari județeni 25 (coordonatori regionali)


| Activitati
    - Recrutarea de cluburi noi CODE Kids printr-o campanie de PR adresată bibliotecilor, școlilor și ong-urilor din mediul rural și urban mic
- Realizarea activităților online săptămânale de coding (anul 1) și robotică (anul 2) urmând o programă modernă, sub îndrumarea coordonatorilor tehnici ai echipei de implementare
- Formarea unei rețele funcționale de Alumni CODE Kids implicați în toate activitățile fundației
- Organizarea anuală de târguri regionale de știință (8) și a unui Târg Național cu proiectele câștigătoare
- Dotarea tuturor cluburilor CODE Kids cu kituri de robotică utilizate în anul 2 CODE Kids.
- Identificarea de parteneri care să faciliteze dotarea bibliotecilor publice cu calculatoare și laptopuri (94 dispozitive donate în anul 2024).
- Coordonarea unei rețele naționale de coordonatori județeni și voluntari.
- Realizarea de cercetări aferente scopului și obiectivelor proiectului CODE Kids (cercetări privind impactul educației CODE Kids, privind SROI CODE Kids, privind percepția bibliotecilor publice).

Din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia noastră se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra – modelul SOLE – Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.


| Rezultatele proiectului
    Cluburile CODE Kids se realizează în biblioteci, școli și ONG-uri, iar reprezentantul clubului este un adult care oferă sprijin complet voluntar, la propria inițiativă. Profesorii, bibliotecarii și ong-iștii care nu au un nivel avansat al competențelor tehnice pot solicita suport tehnic din partea comunității (ei dedică aprox. 10 ore pe lună).
Voluntarii corporate care oferă sprijin anual în oferirea de oportunități copiilor/cluburilor oferă un timp voluminos în construirea unui cadru benefic copiilor.
Absolvenții CODE Kids (peste 90 de Alumnii CODE Kids în 2024) sunt tinerii care au finalizat programul și au rămas alături de echipa de implementare CODE Kids oferind sprijin la nivel național.
Coordonatorii județeni (peste 25 de reprezentanți ai bibliotecilor județene partenere) oferă sprijin județean bibliotecilor care au cluburi CODE Kids.

În 2024 au fost implicați următorii voluntari:
250 coordonatori de cluburi CODE Kids (bibliotecari, profesori, ONG-iști)
25 coordonatori județeni
peste 90 de alumni CODE Kids în 2024 (absolvenți CODE Kids care oferă sprijin în implementarea la nivel național)
peste 40 de mentori/voluntari corporate/traineri

Aceștia sunt cooptați prin campanii de informare prin email, urmate de webinarii introductive în care li se prezintă programul.


| Parteneri
    CODE Kids a avut în 2024 o prezență națională în județele următoare: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, plus București (practic, în toate județele și în capitală, mai puțin în județul Covasna unde nu am reușit să ajungem din cauza barierelor lingvistice). Internațional, CODE Kids a fost prezent în Republica Moldova în următoarele zone/raioane: raionul Criuleni, Chișinău, Edinet, Glodeni, Ialoveni, Leova, Orhei, Basarabesca, Soldănești, Rezina, Sîngerei, Taraclia.

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Pe fiecare palier al profilului de voluntar au existat provocări, însă au fost depășite.
Coordonatorii de cluburi care aveau un profil atehnic erau mai îngrijorați de desfășurarea activităților și au necesitat mai multe acțiuni de comunicare și îndrumare decât restul.
Având în vedere contextul politic din ultima parte a anului anterior, coordonatorilor județeni le-a fost mai dificil să realizeze monitorizarea și evaluarea activității coordonatorilor locali din lipsa de timp sau supraîncărcarea cu sarcinile proprii de serviciu.
În același context dificil din punct de vedere politic din anul 2024, și Primăriile (legat de biblioteci)/Directorii(legat de profesori) au oferit uneori mai puțin sprijin pe plan local și o atitudine mai puțin deschisă raportată la bunul mers al activităților CODE Kids.




Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->