close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Violenta asupra copiilor in familie - realitati si solutii



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In octombrie 2011, au fost publicate rezultatele studiului „Five years on. A global update of violence against children. A report from the NGO Advisory Council for follow up to the UN Secretary-General’s Study on Violence against Children ”, cu concluzii ce afirmau ca, copiii continua sa fie abuzati, batuti, arsi de catre adultii din viata lor – parinti, profesori, angajati in institutii de protectia copilului. La nivel global, 86% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2-14 ani sunt disciplinati prin utilizarea de tehnici violente (pedeapsă corporală, abuz psihologic) de catre parintii lor. In Romania, in ciuda interzicerii prin lege a violentei asupra copilului in 2004, mii de cazuri de copii abuzati in familie sunt raportate anual la Directia Generala Protectia Copilului, fara a se cunoaste insa numarul real la nivel national.

| Scopul proiectului
    Salvați Copiii și-a propus măsurarea obiectivă a fenomenului violentei asupra copiilor, urmată de elaborarea unor măsuri adecvate, care să contribuie la diminuarea acestuia. Obiectivele au vizat: 1/realizarea unui studiu, care să surprindă aspectele cantitative și calitative ale violenței și abuzului asupra copiilor în familie; 2/elaborarea unui manual de educație parentală pozitivă, precum și a unui program educational disponibil gratuit pentru parinti; 3/ lansarea unei platforme de parenting online care sa vina in intampinarea nevoilor educationale ale parintilor ocupati.

Violenta asupra copiilor in familie - realitati si solutii Violenta asupra copiilor in familie - realitati si solutii Violenta asupra copiilor in familie - realitati si solutii

| Aria geografica
    Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures, Timis

| Rezumat
    În anul 2002 s-a realizat ultima cercetare nationala din Romania cu privire a nivelul de violenta asupra copiilor in familie. La momentul respectiv, cifrele aratau ca peste 80% dintre parintii romani folosesc bataia ca mijloc de crestere si educare a copilului in familie.
Anul 2004 a marcat interzicerea prin lege a oricarei forme de violenta asupra copilului insa, experienţa anilor ulteriori, a arătat că modificările legislative, deşi necesare, nu sunt suficiente pentru a modifica practici educationale indelung exersate si social acceptate, sustinute chiar si la nivel de „intelepciune populara” prin pilde de tipul „Bătaia este ruptă din rai”, „Unde dă mama creşte”, „Copilul trebuie mângâiat doar în somn”. În 2013, la mai bine de un deceniu de la ultima evaluare națională a fenomenului violenței asupra copilului, Salvați Copiii și-a propus o măsurare obiectivă a acestui fenomen, urmată de elaborarea unor măsuri adecvate, care să contribuie la diminuarea vioelnței asupra copiilor în familie. Obiectivele urmărite au vizat: 1/ realizarea unui studiu, care să surprindă aspectele cantitative și calitative ale violenței și abuzului asupra copiilor în familie; 2/ elaborarea unui manual de educație parentală pozitivă, care să îi sprijine pe părinți în demersul de crestere a copiilor, fără a recurge la violență fizică și emoțională, precum și a unui program educational disponibil gratuit pentru parinti, in reteaua de centre de consiliere pentru parinti ale Salvati Copiii (Bucuresti, Iasi, Suceava, Timisoara, Tg. Mures); lansarea unei platforme de parenting (site www.parintibuni.ro si cont de Facebook/Parintibuni) care sa vina in intampinarea nevoilor parintilor angajati profesional, cu timp limitat pentru participare in sesiuni de educatie parentala.


| Date beneficiari
    1346 de parinti si 1450 de copii din 58 de localitati au fost implicati in realizarea cercetarii “Abuzul si neglijarea copiilor. Studiu sociologic la nivel national”, prin completarea de chestionare si participarea in intalniri de tip focus grup. 2000 de parinti au participat in programele gratuite de educatie parentala oferite in centrele de cosniliere pentru parinti, si au permis revizuirea unora dintre activitatile educationale prin feedbac-ul constant oferit, cu privire la eficienta si utilitatea programelor.

| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate ale proiectului: 1/ “Abuzul si neglijarea copiilor. Studiu sociologic la nivel national”; concluzii: 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor; corecţiile precum „lovitul cu palma”, „urecheala” nu sunt percepute de părinţi, şi uneori nici de copii, ca fiind comportamente abuzive; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 39% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu obiecte (băţul sau nuiaua, cureaua, lingura de lemn). 2/ Manualul de educatie parentala “Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii. O abordare pozitiva, bazata pe respectarea drepturilor copiilor”, distribuit in 3000 de exemplare, ce promoveaza patru principii fundamentale: indentificarea obiectivelor parentale pe termen lung; oferirea de caldura şi structură/organizare în toate interactiunile cu copilul; intelegerea gandurilor si sentimentelor copilului in orice situatie de viata; cautarea unei solutii pentru rezolvarea problemei, mai degraba decat abordarea punitiva a conflictului. 3/ Platforma de parenting pozitiv ce cuprinde site-ul dedicat, www.părințibuni.ro, cu 50000 de vizitatori unici la finalul lui 2013, si contul de facebook www.facebook.com/ParintiBuni, ce ofera zilnic informatii diverse din aria educatiei parentale pentru cei 5000 de sustinatori; 4/ 2200 de parinti din Iasi, Suceava, Mures, Timis si Bucuresti, cu competente crescute de educatie parentala pozitiva si nivel scazut de stres asociat exercitarii rolurilor parentale.

| Bugetul proiectului (in RON)
    350000

| Parteneri
    IKEA Foundation

| Website-ul proiectului
    www.parintibuni.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes