close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reduce Reuse Recycle



| Organizator:
    Societatea pentru Consum Responsabil
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Tema principala a proiectului o reprezinta responsabilizarea tinerilor in ceea ce priveste necesitatea unui consum responsabil de resurse, alegerea unui stil de viata sanatos si optarea pentru solutii sustenabile ca raspuns la provocarile de mediu, sociale si economice in care traim. Necesitatea temei a pornit de la nevoia tinerilor de a intelege conceptul de consumator responsabil. Acest lucru presupune cunoasterea originii bunului, a conditiile in care a fost produs si prelucrat, transportat si distribuit; inseamna a consuma atat cat e necesar pentru a minimiza deseurile rezultate iar pe de alta parte presupune a identifica potentialul comunitatilor locale din care provin participantii, pentru a putea dezvolta idei de antreprenoriat la nivelul acelor comunitati.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este acela de a promova un stil de viată sănătos si sustenabil in randul tinerilor si al societatii civile.
Obiective:
Promovarea consumului responsabil de resurse naturale si a unui mediu de viata sanatos;
Promovarea antreprenoriatului local si stimularea dezvoltarii personalitatii tinerilor in vederea adoptarii unui stil de viata autosustenabil;
Promovarea unui stil de viata ecologic prin reducerea consumului de materiale si energie prin reducerea reciclarea si reutilizarea produselor;
Promovarea consumului de produse locale.


Reduce Reuse Recycle Reduce Reuse Recycle Reduce Reuse Recycle

| Aria geografica
    Activitatea principala a proiectului s-a desfasurat in orasul Gura Humorului, judetul Suceava insa in cadrul acestui proiect au participat tineri din 6 tari care au diseminat rezultatele proiectului in cadrul tarilor din care provin: Albania (oras Tirana), Georgia (oras Tbilisi), Moldova (oras Cricova si oras Chisinau), Romania (oras Gura Humorului, judet Suceava si oras Cluj-Napoca, judet Cluj), Spania (oras Terrassa), Turcia (oras Istanbul)

| Rezumat
    Proiectul a fost conceput in contexul situatiei globale acuale cu care se confrunta societatea in ceea ce priveste epuizarea unor resurse ale solului sau subsolului si degradarea componentelor mediului inconjurator cu efect asupra sanatatii omului. Acest efect se datoreaza in primul rand ritumului actual de industrializare, de urbanizare, de modernizare a agriculturii, cresterea rapida a mijloacelor de transport, care determina apartitia unui dezechilibru ecologic general cu efecte grave asupra generatiilor viitoare.
Scopul proiectului este acela de a promova un stil de viată sănătos si sustenabil in randul tinerilor si al societatii civile.
In vederea atingerii acestuiu scop, a fost gandit, scris si pus in aplicare proiectul „ Reduce Reuse Recycle” pentru a se atinge urmatoarelor obiective:
Promovarea consumului responsabil de resurse naturale si a unui mediu de viata sanatos.
Promovarea consumului de produse locale
Promovarea antreprenoriatului local in randul tinerilor si a dezvoltarii locale durabile
Pentru a duce la indeplinire aceste obiective am apelat la ajutorul volunarilor care s-au implicat activ in toate fazele de desfasurare a proiectului incepand cu etapa de pregatire, implementare si pana la evaluarea finala a proiectului. Pentru o mai buna intelege a activitatilor desfasurate in cadrul proiectului consultati http://www.reducereuserecycle.ro/#!activities
Rezultate obtinute au fost cele cu impact asupra grupului tinta (care a inceput sa constientizeze importanta actiunilor lor asupra comunitatii si a mediului) precum si cele globale, cuantificabile (filmuletele realizate de participanti in cadrul proiectului, a Publicarea Ghidului Consumatorului Responsabil, Filmuletul de prezentare realizat in colaborare cu Societal.)(vezi sectiunea Rezultate)


| Date beneficiari
    Beneficiarii acestui proiect au fost implicati activ in desfasurarea Schimbului de tineri astfel incat activitatile au fost coordonate de participanti (nu au existat traineri). Participantii au invatat experimentand diverse metode de educatie non-formala integrate in tematica proiectului. Pentru o mai buna intelegerea implicarii tinerilor in cadrul proiectului va rog sa consultati atasamentul „Program Activitati RRR”
Ca si exemplu de implicare a tinerilor putem aminti: workshopuri organizate de participanti pentru 200 de elevi de la scolile partenere din Gura Humorului, organizarea animatie stradala in Gura Humorului, realizare de filmulete de constientizare. Alte realizari: “Jurnalul de consum”, „Ghidului consumatorului responsabil’, evelimentelor de diseminare in fiecare tara participanta


| Rezultatele proiectului
    Rezultate asupra grupului tinta: Asteptam ca cei 32 de participanti de participanti din 6 tari isi vor reconsidera ca urmare a activitatilor proiectului comportamentul consumerist, si vor refleta mai mult asupra necesitatii reale a bunurilor pe care le consuma, dar si a impactului social si de mediu al procesului de productie, distributie si procesare post-consum a deseuriloe rezultate, punand in practica noile atitutini.
Participanții vor achiziționa bunuri mai puține, dar le vor aprecia mai mult
Participanții vor prefera să cumpere predominant produse locale
Tinerii vor reutiliza mai multe dintre obiectele pe care de obicei le aruncă la gunoi
Tinerii vor avea mai multe idei creative de antreprenoriat local
Tinerii își vor exploata abilitățile creative și antreprenoriale
Participanții au lucrat la primul ghid al unui consumator responsabil
Rezultate globale, cuantificabile:
-Apx 270 de tineri au beneficiat de activitatile educationale organizate in diverse contexte in cadrul proiectului RRR. Ne asteptam ca pentru 75% dintre acesti tineri constientizarea importantei consumului responsabil de resurse sa fie crescuta.
-RRR a avut un total de 17 parteneri: 5 transnationali (ONG-uri), 1 ONG la nivel national, 4 institutii publice (autoritati locale si judetene), 6 intitutii de invatamant si un muzeu.
-RRR a primit marca de eveniment responsabil, vezi:
http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/schimbul-de-tineri-reduce-reuse-recycle-poarta-marca-eveniment-responsabil-526.html
-RRR a fost selectat ca proiect pilot in cadrul proiectului SOCIETAL, implementat de Reper 21.


| Bugetul proiectului (in RON)
    107316

| Parteneri
    La nivel international, parteneriate concretizate printr-un acord: 1. AEGEE Tinara (Albania), 2. Millenium Training and Development Institute (Moldova), 3. La Vibria (Spania), 4. International Center for Peace and Integration (Georgia), 5. Education and Research Community (Turkey); La nivel national: 1.Reper 21, partneriat in cadrul proiectului SOCIETAL, in cadrul caruia „Reduce, Reuse, recycle” a fost selectat ca proiect pilot si a primit Marca de Eveniment Responsabil. Alte parteneriate nationale concretizate prin „gentlemen’s agreement”, fara acorduri oficiale. Institutii care ne-au sprijinit in implementarea proiectului: 2. Primaria si Consiliul Local Gura Humorului; 3. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, Servicii Alternative de Tip Familial Gura Humorului; 4. Agentia pentru Protectia Mediului Suceava; 5. Centrul Special pentru Educatie Incluziva "Sf. Andrei" Gura Humorului; 6. Scoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Gura Humorului; 7. Scoala cu clasele I-VIII Nr 2 "Petru Comarnescu" Gura Humorului; 8. Scoala cu clasele I-VIII Nr 3 "Teodor Balan" Gura Humorului; 9. Colegiul National "Alexandru cel Bun" Gura Humorului; 10. Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina; 11. Politia Locala Gura Humorului; 12. Facultate de Stiinta si Ingineria Mediului, UBB, Cluj Napoca;

| Website-ul proiectului
    http://www.reducereuserecycle.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes