close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul MOL Pentru Sanatatea Copiilor 2014



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Conform datelor Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap din Ministerul Muncii, la sfarsitul lunii septembrie 2014 in Romania erau inregistrati 60.636 copii cu dizabilitati, numar care a ramas relativ constant in ultimii 6 ani si s-a mentinut peste 50.000 in ultimii 20 de ani. Dintre acestia, circa 36.700 copii erau diagnosticati cu dizabilitati mentale, psihice sau asociate. In conditiile in care alocarile bugetare pentru sanatate se mentin reduse in Romania (4% din PIB in 2014 fata de 10% media UE) proiectele destinate imbunatatirii sanatatii mentale sunt reduse ca numar. Lipsa acuta a unor programe integrative, precum si accesul redus la terapii complementare in acest domeniu ne-au determinat sa consideram domeniul sanatatii mentale printre prioritatile noastre.

| Scopul programului
    Scopul este finantarea pe termen lung a unor proiecte de terapii complementare ce au ca scop cresterea calitatii vietii si reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave. Proiectele eligibile utilizeaza terapii prin trairi personale pozitive, terapie prin arta: instrumente vizuale, basme, ateliere de teatru, muzica, etc.
Copiii cu dizabilitati sunt astfel ajutati sa isi exprime trairile, devenind actorii propriei dezvoltari. Dreptul la expresie exercitat precoce devine factor de rezilienta pentru sine si pentru familie.


Programul MOL Pentru Sanatatea Copiilor 2014 Programul MOL Pentru Sanatatea Copiilor 2014 Programul MOL Pentru Sanatatea Copiilor 2014

| Aria geografica
    Orase: Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Bistrita, Bucuresti, Buzias, Brasov, Calarasi, Carei, Clopotiva, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Gheorgheni, Iasi, Iernut, Luncani, Miercurea Ciuc, Oradea, Pascani, Piatra Neamt, Ploiesti, Reghin, Sanmartin, Sibiu, Simeria, Suceava, Targu Mures, Targu Secuiesc, Timisoara, Vaslui, Zalau. Judete: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Neamt, Mures, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui. In aceasta enumerare am tinut cont doar de cele 109 de proiecte finantate pe parcursul celor sase editii, insa cele 631 de proiete depuse provin din mai multe orase si judete.

| Rezumat
    In Romania proiectele destinate interventiilor si terapiilor complementare din domeniul sanatatii mentale sunt reduse ca numar, aceasta arie medicala avand prioritate redusa fata de medicina traditionala.
Micro-comunitatile care lucreaza cu copii cu dizabilitati sau boli cronice se confrunta cu lipsa acuta de fonduri, manifestand nevoie reala de asistenta in acest domeniu.
Obiective vizate: finantarea unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, avand ca scop imbunatatirea calitatii vietii si reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.
Pe parcursul implementarii acestui program am obtinut rezultate atat prin proiectele finantate, cat si prin contributia la conturarea identitatii ONG-urilor respective si a voluntarilor sau celor implicati in aceste activitati. Prin continuitatea programului am reusit sa stimulam ONG-urile din domeniu sa pregateasca proiecte din ce in ce mai eficiente. Consideram acest aspect ca fiind un alt element distinctiv al programului: prin asigurarea fondurilor necesare implementarii proiectelor ce vizeaza imbunatatirea sanatatii mentale am ajutat la initierea acestor tipuri de proiecte, la o munca de cercetare din partea specialistilor, de invatare a tehnicilor specifice terapiilor prin arta, celor asistate de animale, a terapiilor prin muzica. Consideram ca prin acest sprijin financiar am ajutat la elaborarea si implementarea unor terapii complementare care nu ar fi existat fara acest program si, intr-un orizont mai larg, sprijinim nu doar proiectele individuale ci si imbunatatirea perceptiei asupra sanatatii mentale si dezvoltarea acestui domeniu.


| Date beneficiari
    Copii cu deficiente sau cu afectiuni cronice, copii in curs de recuperare dupa afectiuni grave sau cu afectiuni grave permanentizate (de ex. tumori, afectiuni psihiatrice, ale sistemului limfatic, endocrin, ale aparatului respirator, digestiv, motor si altele).
Programul a sustinut in cele sase editii (2009-2014) 109 proiecte, beneficiarii fiind peste 8.000 de copii. Prin editia 2014 a programului sunt finantate 19 proiecte, care implica peste 730 de beneficiari directi.
Cu ajutorul acestor interventii, copiii cu dizabilitati devin vizibili in spatiul public, sunt ajutati sa isi exprime trairile prin arta. Ei devin astfel actorii propriei dezvoltari, exerseaza noi capacitati si talente, iar dreptul la expresie exercitat precoce va deveni factor de normalizare si rezilienta, atat pentru sine, cat si pentru familia sa.


| Rezultatele programului
    In decursul celor sase ani, MOL Romania a sustinut 109 proiecte de terapie prin arta si terapie emotionala, derulate de 73 ONG-uri pentru peste 8.000 de copii cu nevoi speciale. In 2014, Programul si 7 proiecte au fost prezentate la al 2-lea Congres Mondial consacrat Rezilientei. Au fost realizate inovari: activitatile atelierului de olarit infiintat prin Program la Scoala Speciala din Pascani au fost incluse in programa scolara, ca subiect optional. 5 proiecte ale Asociatiei Little People Romania in centrele de oncopediatrie de la Cluj, Timisoara, Iasi, Bucuresti au fost implementate de specialisti, care au folosit tehnici de meloterapie si terapie prin joc pentru a ajuta peste 750 de copii sa treaca mai usor peste suferintele provocate de tratament. Circa 100 de adolescenti cu diabet juvenil tip 1 sau obezi si supraponderali participanti la tabara Yuppi si Bobita au reusit sa-si redescopere propriile forte si sa depaseasca starea de limitare rezultata din perceptia conditiei lor. Prin program au fost realizate primele cabinete de stimulare multisenzoriala in judetele Iasi, Neamt si Calarasi. Intr-un orizont mai larg, contribuim la imbunatatirea perceptiei asupra sanatatii mentale, integrarea sociala a persoanelor cu handicap si dezvoltarea acestui domeniu.
Mugur Ciumageanu: programul a aparut intr-un moment in care romanii s-au confruntat cu efectele dure ale recesiunii economice. Exista o nevoie structurala de micro-granturi pentru sectorul ONG, finantari care sa permita inceputul unor programe destinate copiilor suferinzi, iar programul raspunde exact acestei nevoi.


| Bugetul programului (in RON)
    1755000

| Parteneri
    Compania MOL Romania, Fundatia Pentru Comunitate

| Website-ul programului
    http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=498&Itemid=109&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes