close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scoala mobila



| Organizator:
    Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Grup tinta: copii nescolarizati, copii in risc; profesionisti in protectia copilului
Nevoi copii nescolarizati: (1) nevoi psiho-afective – (2) nevoi de integrare socială – (3) nevoi materiale. Acestor copii le sunt încălcate o serie de drepturi prevăzute în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului: dreptul la educaţie, dreptul la participare, dreptul la o dezvoltare armonioasă, dreptul de a avea acces egal la oportunităţile oferite de societatea democratică tuturor copiilor indiferent de rasă, sex, apartenenţă religioasă.
Nevoi profesionisti: formare in lucrul cu copii aflati in dificultate; colaborare interinstitutionala
Aceste nevoi au fost identificate prin activitatile directe cu copiii si profesionistii, din rapoartele de specialitate ale organizatiilor neguvernamentale si guvernamentale nationale si internationale.


| Scopul programului
    Obiectiv general
Îmbunătăţirea programelor de reintegrare şcolară şi prevenirea abandonului şcolar din România şi Republica Moldova
Obiective specifice
1. Ameliorarea fenomenului de excludere şi marginalizare a copiilor aflati in dificultate (copiii strazii, copii care au abandonat scoala, copii exploatati, copii abuzati )
2. Încurajarea copiilor aflati in dificultate pentru apărarea propriilor drepturi
3. Dezvoltarea unor strategii de prevenire a abandonului şcolar şi reintegrare şcolară
4. Dezvoltarea unui model de economie sociala axat pe metodologia scolii mobile


Scoala mobila Scoala mobila Scoala mobila

| Aria geografica
    Regiunea Nord-Est (Iasi, Vaslui, Botosani, Suceava), Ungheni (Republica Moldova)

| Rezumat
    Scoala Mobila este un instrument educational conceput pentru lucrul cu copiii aflati in dificultate.
Nevoi indentificate: integrarea scoala a copiilor strazii si a altor categorii de copii aflati in dificultate; reducerea numarului de copii nescolarizati din Iasi
Obiectivele: 1.Dezvoltarea unui model alternativ de educatie si recuperare socio-educationala a copiilor strazii. 2.Prevenirea abandonului scolar in randul copiilor aflati in dificultate. 3. Ameliorarea fenomenului de excludere si marginalizare a copiilor aflati în dificultate.
Activitatile
1. Activitati stradale cu scoala mobila 2. Crearea unui centru educational unde sunt sprijiniti zilnic copii cu risc de abandon scolar din medii defavorizate. 3. Integrarea scoalra a copiilor strazii 4. Elaborarea unui model de economie sociala prin crearea unui training de dezvoltare personala inspirat din modelul de supravietuire al copiilor strazii 5. Au fost organizate workshopuri si seminarii cu specialisti in protectia copilului din Romania si Republica Moldova. 6. Elaborarea unor publicatii: ghiduri, brosuri, pliante , afise.
Rezultate obtinute: - peste 200 de activitati stradale realizate; - 80 de copiii cu risc de abandon scolar frecventeaza anual centrul educational; - peste 100 copii in dificultate au fost integrati scolar; - Compania NIKE Europa a cumparat a participat prin 20 de manageri de top la trainingul motivational propus in cadrul programului; peste 20 de workshop-uri si training-uri pentru profesionisti din protectia copilului; crearea unei metodologii de lucru cu scoala mobila unica in Romania


| Date beneficiari
    Grup tinta:
- 80 de copii (anual) care au abandonat scoala sau cu risc de a abandona scoala
- 20 copii ai strazii sau care au stat pe strada (anual)
Acestia sunt motivati: cognitiv - prin activitati activitati in strada sau in Centrul educational unde primesc cunostinte si informatii (alfabetizare, matematica, igiena fizica si mentala etc.); afectiv – prin aprecierea pozitiva a micilor succese in vederea cresterii stimei de sine; material: copiii care lucreaza la scoala mobila sau in Centrul educational primesc rechizite, imbracaminte si alimente
- 300 de profesionisti in protectia copilului (cadre didactice, politisti, magistrati, psihologi, asistenti sociali)
Acestia sunt motivati prin programele de formare care le sunt adresate si prin parteneriatele interinstitutionale in care sunt implicati.


| Rezultatele programului
    Anual sunt reintegrati scolar intre 10 si 15 copiii (copiii strazii, copiii exploatati, copii romi); zilnic participa la programul centrului educational 30 – 40 copii (beneficiaza de servicii de consiliere educationala, psiho-emotionala, sociala; au fost realizate peste 200 de activitati stradale cu scoala mobila; 30 copii internati la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au beneficiat de programul scolii mobile; 300 de profesionisti in protectia copilului au participat la seminarii pe diferite teme (abandonul scolar, audierea minorilor, programe educationale nonformale etc.); 100 de copii primesc anual sprijin material (rechizite, imbracaminmte, alimente); Publicarea unor ghiduri/rapoarte (Abilitati de viata pentru succes vocational), Justitia juvenilă în România şi Republica Moldova, brosuri (Abandon şcolar sau crestere inteligenta?), afise cu diferite mesaje (Drumul spre succes trece pe la scoala, Agata-te de scoala! Scoala mobila – o scoala pentru toti, Abandonul scolar dauneaza grav viitorului tau); realizarea unor filme documentare: Scoala mobila (realizat de TVR Iasi); Abilitati de viata pentru succes vocational (realizat de Asociatia Salvati Copiii Iasi) Better World (realizat de Nike Europa); 50 tineri din Penitenciarul Iasi au beneficiat de programul scolii mobile; doua piese de teatru cu tinerii din Penitenciarul Iasi prezentate la Casa de cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi („Zbor frânt”) Casa Studentilor Iasi („Haina de om”), acordare serivicii juridice si asistare gratuita in instanta pentru mai mult de 100 copii.

| Bugetul programului (in RON)
    1500000

| Parteneri
    Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, Penitenciarul Iasi, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Familei Ungheni (Republica Moldova), Alternative Sociale Ungheni (Republica Moldova)

| Website-ul programului
    www.scoalamobila.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes