close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Brighter Futures – A chance for a better tomorrow



| Organizator:
    Fundația Vodafone România
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Un raport al Min. Educației privind învățământul preuniversitar din România arată că rata abandonului școlar a crescut constant. Cf. unui raport Eurostat, în 2019 rata abandonului școlar a fost de 15,3%, iar în 2020 a urcat la 15,6%, cel mai mare procent din UE. Statisticile arată că aproape 25% dintre copiii care au început școala obligatorie în ultimul deceniu nu au mai terminat-o.
Totodată, suma alocată educației la nivel național este de 3,6% din PIB, considerată a doua cea mai scăzută din UE.
Situația actuală a învățământului românesc este alarmantă și fară strategii clare și implementabile. Infrastructura este precară, programele nu sunt adaptate vremurilor actuale și nu se centrează pe formarea elevului ca viitor adult. Pentru copiii din rural accesul la educație și sănătate este îngreunat datorită lipsei de bani și a informațiilor


| Scopul proiectului
    O1. Sprijinirea copiilor aflati in situatii de risc din cele 15 sate si a cadrelor didactice care se confrunta cu accesul limitat la tehnologie si informatie prin:
(i) dotarea cu echipamente IT a scolilor si sustinerea de cursuri de tehnologie, dezvoltare personala si profesionala si masuri de igiena in contextul Covid-19;
(ii) donarea de carti si manuale scolare;
(iii) dotarea scolilor cu truse de prim ajutor si kituri de igiena sanitara.
O2. Implicarea angajatilor Vodafone in activitati de voluntariat cu beneficiarii in mediul online sau implicare informala de sprijin in proiect.


Brighter Futures – A chance for a better tomorrow Brighter Futures – A chance for a better tomorrow Brighter Futures – A chance for a better tomorrow

| Aria geografica
    15 sate din România (Vlădeni, Chicerea, Alexeni Tibana, Butea din jud. Iași și Dumești, Poienești, Grivița, Ivănești Ursoaia din jud. Vaslui; Unirea, Sadova, Castranova și Rojiște din jud Dolj; Ionești, Nicolae Bălcescu, Stoilești din jud. Vălcea)

| Rezumat
    Sprijinirea copiilor aflati in situatii de risc din cele 15 sate si a cadrelor didactice care se confrunta cu accesul limitat la tehnologie si informatie prin:
(i) dotarea cu echipamente IT a scolilor si sustinerea de cursuri de tehnologie, dezvoltare personala si profesionala si masuri de igiena in contextul Covid-19;
(ii) donarea de carti si manuale scolare;
(iii) dotarea scolilor cu truse de prim ajutor si kituri de igiena sanitara.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți sunt 1734 de copii și 490 cadre didactice, care învață în cele 15 școli selectate în anul 2021.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți sunt familiile acestora și locuitorii satelor în care are loc intervenția propusă. Estimăm un număr de 3000 de beneficiari indirecți ca familii ale beneficiarilor direcți și un total de 8091 de locuitori în cele 4 sate din jud. Iași, 14.280 de locuitori în cele 4 sate din județul Vaslui, 16.564 locuitori în cele 4 sate din județul Dolj și 11.709 locuitori în cele 3 sate din județul Vălcea.

| Activitati
    A1. (iulie - septembrie 2020) Evaluarea școlilor participante în proiect pe baza criteriilor de preselecție bine stabilite, s-a realizeat o lista cu 15 școli din mediu rural. Datorită pandemiei, vizitele de evaluare s-au făcut în mediul online, de către echipa de proiect (Fundația Vodafone România -FVR și Fundația World Vision România - WVR) și 4 voluntari din cadrul Technology_VOIS România (VOIS).
A2. (decembrie 2020 - martie 2021) Dotarea laboratoarelor de TIC din școli cu 233 de stații de lucru complete (PC, desktop, tastatură și mouse), second hand sau nou achiziționate. Activitățile au inclus achiziționarea și dotarea PC-urilor cu software necesar, transportul și instalarea în școli.
A3. (ianuarie - mai 2021) Voluntarii BF, împreună cu echipa de proiect, au susținut cursuri online de tehnologie și utilizarea ei – Windows, Office, Skype, alte platforme și dezvoltare personală atât elevilor cât și profesorilor din fiecare școală. Cursurile au avut in vedere comunicare internă și externă, motivarea profesorilor, orientare în cariera pentru elevi.
A4. Realizarea de campanii de fundraising și donații de cărți pentru școli.
Pe toată durata proiectului voluntarii BF au realizat campanii de strângere de fonduri online, una sub formă de licitații, utilizând platforma Workplace, iar cea de-a doua ca Brighter Futures Talks la care au fost invitați că speakeri Paul Olteanu, Andrei Diaconu, Dr. Cezar Amititeloaie, Alexandra Irod, Cristina Bazavan, Dragoș Bucurenci, Alis Anagnostaki


| Rezultatele proiectului
    • 1734 de copii si 490 de cadre didactice utilizeaza echipamente IT mai performante, au acces la cursuri de tehnologie, voluntariat si se bucura de carti si manuale noi.
• 233 de PC-uri si imprimante au fost instalate in cele 15 scoli din 15 sate din Romania, echipamente ce reprezita suport pentru beneficiari in activitatile lor.
• Au fost sustinute 34 de sesiuni de educatie non-formala pentru 300 de elevi si profesori.
• 437 de angajati Vodafone au fost implicati direct sau indirect intr-una din activitatile proiectului: voluntari in evaluarea scolilor, in livrarea cursurilor, supravegherea montarii statiilor de lucru, implicarea ca donatori, fundraiseri.
• Fiecare scoala a primit cate un set de 55 de culegeri si carti noi pentru biblioteca.
• Au fost achizitionate si date scolilor 35 de kituri de igiena (masti si dezinfectant) si 37 de truse medicale.
• In urma activitatilor de fundraising s-au strans 16.000 lei


| Bugetul
    394860

| Parteneri
    Fundatia World Vision Romania si Technology_VOIS Romania (companie Vodafone)

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes