close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cine sunt eu?



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Inițiativa tinerilor adoptați internațional, de a-si gasi familia biologica pe Facebook, a fost o si mai mare provocare. Pagina Asociatiei a fost bombardata de mesaje disperate prin care ni se cerea sprijin pentru identificarea familiei naturale. Ne-a impresionat faptul, că cei mai multi au reușit sa-si identifice fratii, chiar si parintii prin intermediul Facebook. Rolul nostru era de a pregati familia biologică in vederea intalnirii, de a organiza intalnirea, de a asigura legalitatea si transparenta activitatii, de a garanta siguranta adoptatului si a adoptatorilor pe pamant romanesc, traducerea corectă. In plus, de a facilita cunoașterea culturii poporului roman, frumusetea si bogatia spirituala a patriei natale.

| Scopul proiectului
    Respectarea legislatiei in domeniul adoptiei, privind dreptul fiecarui copil adoptat de a-și cunoaște originea, propriul trecut si de a beneficia de sprijin in realizarea demersurilor vizând contactarea părintilor firesti sau a rudelor biologice, a constituit temeiul scopul principal al proiectului. Ne-am propus: dezvăluirea adopției, cunoașterea motivelor care au determinat abandonul, legalitatea adoptiei, promovarea adopției internationale în favoarea copiilor pentru care nu se pot identifica familii de adoptie nationala, eliminarea prejudecatilor privind adoptia internationala.

Cine sunt eu? Cine sunt eu? Cine sunt eu?

| Aria geografica
    Brasov, București, Braila, Cluj, Covasna, Constanța, Craiova, Harghita, Tg. Mures, Satu Mare

| Rezumat
    În ultimii ani, am primit sute de scrisori de la tineri adoptați în străinătate. Copiii adoptați, pe măsură ce se maturizau, aflau de la părinții lor că au fost adoptați și doreau sa-si cunoasca trecutul, dar răspunsul întârzia, motiv pentru care neliniștea creștea de la o zi la alta. Întrebările care-i frământau, ”Cine este mama mea, de ce m-a abandonat?”, ”Cine a fost tatăl meu, de ce nu m-a recunoscut?”, ”De unde vin eu?”, ”Care este țara mea?”, ”Unde m-am născut eu, pe ce pământ?”, ”Cum am ajuns eu în această familie?”... ”De fapt, cine sunt eu?” erau un strigat de ajutor. Apelul lor către noi, a motivat si a inspirat proiectul ”Cine sunt eu?”. Era dreptul lor, al fiecaruia în parte si al tuturor laolaltă sa-si cunoască originea, trecutul, radacinile. Pentru a putea raspunde acestor tineri, am solicitat acreditarea serviciului de ”informare si consiliere a adoptatorilor cu privire la demersurile legale necesare dezvaluirii, în condițiile legii, a identității părinților firești ai copilului și, după caz, necesare contactării acestora si a rudelor biologice de către copilul adoptat”. Avand temei legal, am initiat activitati de identificare a familiei biologice cu sprijinul serviciilor sociale locale din cadrul Primăriilor si al Politiei locale, acolo unde a fost cazul. Implicarea noastra in pregatirea familiei biologice s-a bucurat de succes. Emotii puternice, imbratisari stropite de lacrimi. Bucurie nemărginită exprimata prin semnul crucii, incrucisarea mainilor, pace si bucurie de ambele parti. Mamele, cerand iertare pruncilor pentru abandonare, aduc multumiri Domnului ca si-au revazut copiii - oameni realizati cu care se pot mandri. Martori la aceste intalniri au fost, de regula, reprezentantii Serviciilor sociale locale, ai Politiei si mass – media.

| Date beneficiari
    Cine sunt eu? Beneficiarii acestui proiect sunt sute de copii abandonati in Romania din cauza saraciei, care au avut norocul sa fie adoptati dincolo de Ocean, peste mari si tari, acolo unde, intr-o casa, s-a gasit un loc si pentru ei. Sunt mii de tineri, cetateni straini de origine romana, care s-au bucurat de iubire neconditionata. Sunt mandria familiei adoptive, sunt spirit romanesc peste hotare, americani, ausatralieni, canadieni, europeni. Sunt destine implinite.

| Date beneficiari
    familiile adoptive, familiile biologice, comunitatea

| Activitati
    Mai intai, le-am prezentat prevederile legislatiei romanesti, adica, dreptul de a-și cunoaste familia naturala numai dupa implinirea varstei de 18 ani. Apoi, pașii care trebuie facuti: trimiterea cererii, a sentintei de adoptie si o copie dupa pasaport; informarea Serviciilor sociale locale; cautarea familiei biologice de catre asistentul social sau de catre Politie, daca familia nu mai locuieste la adresa din sentinta; obtinerea acordului de a se intalni cu fiul/fiica, dat/data spre adoptie; organizarea intalnirii; sosirea și cazarea; comunicat de presa; intalnirea propriu zisa; acordare interviu, participare la emisiuni televizate, vizitarea unor obiective turistice.

| Rezultatele proiectului
    Întâlnirea cu mama, imbratisarea celei mai iubite fiinte si a rudelor, cunoasterea motivelor care au determinat abandonul, pun capat framantarilor. Pacea si linistea se asterne in sufletul lor si al parintilor adoptivi, dar si in sufletul mamelor biologice care, datorita zvonurilor referitoare la adoptia internationala, pentru trafic de organe, aveau mustrari de constiinta, nopti nedormite, considerand ca au facut un pacat când au semnat consimtamantul la adoptie.
Intalnirea fata-n fata cu familia naturala sau cu familia asistentului maternal, cunoasterea meleagurilor si a patriei natale, incheie un capitol din viata tinerilor adoptati. In schimb, despartirea constituie pentru unii un nou inceput, mentinerea legaturii cu familia biologica si ajutorarea acestora, iar pentru altii, un capitol incheiat.


| Bugetul
    0000,00

| Parteneri
    Primăriile, Poliția, DGASPC, mass - media locale și centrale

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes