close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SMART Diaspora



| Organizator:
    Asociatia Liga Studentilor Romani din Strainatate
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Conform sondajului LSRS din 2012, ceea ce ii motiveaza cel mai mult pe studentii si absolventii romani in perspectiva intoarcerii este apropierea de familie si de prieteni (90% din respondenti), iar la celalalt pol al motivatiei se afla oferta educationala din Romania (62% deloc motivanta) si ofertele de angajare din acest moment (57% deloc motivante/24% putin motivante). Atractivitatea oportunitatilor profesionale este determinanta pentru intoarcerea in tara. In 2010, factorii care contau cel mai mult in acceptarea unei oferte de munca in Romania erau: oferta salariala, posibilitatile de avansare si dezvoltarea personala. In 2012, activitatea specifica postului (83%) conteaza mai mult decat factorul salarial (75%).


| Scopul programului
    
Scopul SMART Diaspora: Valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei acestora la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei. Astfel, campania de advocacy asociata SMART Diaspora, propune autoritatilor publice urmatoarele: 1) promovarea Romaniei ca destinatie de cariera; 2) facilitarea (re)venirii in Romania a tinerilor inalt calificati; 3) sprijinirea (re)integrarii pe piata muncii din Romania; 4) consolidarea legaturilor cu diaspora si cu partenerii externi.


SMART Diaspora SMART Diaspora SMART Diaspora

| Aria geografica
    Global (Bucuresti - central + cele 38 de tari in care LSRS are filiale si reprezentante)

| Rezumat
    
SMART Diaspora este o propunere de politici publice de „brain regain”. Ea a fost prezentata si promovata in randul principalelor institutii din Romania cu rol in aplicarea sa printr-o campanie de advocacy care a inceput odata cu lansarea proiectului (ianuarie 2013).


SMART Diaspora vizeaza tinerii inalt calificati din diaspora: studenti si absolventi de licenta, masterat, doctorat si post-doctorat aflati in strainatate, dar si persoane care si-au inceput cariera profesionala peste hotare.


SMART Diaspora a fost conceputa exclusiv in cadrul Ligii Studentilor Romanii din Strainatate, de-a lungul unui lung proces de cercetare, redactare si consultare cu membri LSRS din toata lumea (studenti si absolventi romani cu studii peste hotare), aflati in cele 30 de filiale si reprezentante LSRS; si tineri profesionisti si experti consacrati din tara si de peste hotare, cu care LSRS colaboreaza prin platforma C.A.E.S.A.R.


Au determinat acest demers urmatoarele provocari si oportunitati (argumentate pe larg in documentul de politici publice):

- numarul de tineri romani care studiaza in strainatate a crescut semnificativ, dar cei mai multi dintre acestia nu vor sau sunt indecisi in privinta intoarcerii lor in Romania;

- factorii care ii descurajeaza sa revina in tara (mai frecventi decat cei motivanti) tin de „performanta” guvernarii si de „functionarea” sectorului public;

- Romania e expusa unor tendinte alarmante in materie de migratie externa a fortei de munca si imbatranire a populatiei;

- Revenirea in Romania a celor care au plecat la studii peste hotare ar avea efecte benefice sigure asupra climatului socio-economic intern.



| Date beneficiari
    
Printre beneficiarii directi ai proiectului SMART Diaspora se numara angajatorii romani, atat cei din domeniul privat (e.g. Hai Acasa), cat si cel public (e.g. SMART Internships) deoarece pot beneficia de expertiza unor tineri inalt calificati cu o experienta internationala. De asemenea, cei peste 50.000 de studenti din strainatate au oportunitatea sa revina in tara si sa isi inceapa sau sa isi continue cariera aducand totodata un beneficiu societatii romanesti.



| Rezultatele programului
    
Cea mai importantă schimbare de la lansarea SMART Diaspora este replicarea de către Guvernul României a inițiativei „SMART Internships” prin programul public Internship.Gov.Ro. „SMART Internships” este una dintre cele 10 propuneri SMART, incluse în documentul de politici publice.


O a doua influență avută de SMART Diaspora s-a manifestat la nivelul agendei publice a reprezentanților celor mai înalte funcții în stat la nivel executiv: Președintele României și Guvernul României. Miza SMART Diaspora a fost susținută public de Presedintele României la Gala Studenților Români din Străinătate din 8 ianuarie 2015.


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat la Gala Studenților Români din Străinătate din 8 ianuarie 2015: „Știu că avem un ţel comun - să ne aducem înapoi în ţară tinerii. Nu întâmplător am vorbit la învestire despre o Românie în care îşi fac loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul dat de a avea opţiuni şi a putea alege. Acesta este climatul în care poate apărea prosperitatea. De asemenea, cred că mai avem un obiectiv: reprezentarea cu demnitate a ţării noastre în lume. România are nevoie de o strategie adevărată de promovare, care nu înseamnă un logo sau un clip publicitar, ci o viziune şi un complex de acţiuni care să definească cine suntem în lume ca naţiune şi ca stat. Mi-aş dori să fiţi partenerii mei într-un asemenea demers, pentru că prin ceea ce faceţi sunteţi deja ambasadorii României.”


Ministerul Afacerilor Externe a făcut publică la Gala din acest an propunerea de încheiere a unui Protocol de colaborare cu LSRS.


| Bugetul programului (in RON)
    7251

| Parteneri
    n/a

| Website-ul programului
    http://www.lsrs.ro/smart-diaspora/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes