close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



moNUmenteUITATE - platforma de imagini si informatii despre ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures



| Organizator:
    Asociatia ARCHE
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Initiativa moNUmenteUITATE a pornit in 2008 din randul unui grup de studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. Ei isi propuneau sa realizeze in premiera o arhiva a resedintelor nobiliare extraurbane. In decembrie 2011, fostii studenti, in prezent tineri arhitecti, au constituit Asociatia ARCHE, care ca scop principal stimularea interesului pentru patrimoniul cultural construit. Asemenea bisericilor pictate din Moldova, a bisericilor de lemn din Maramures, a culelor oltenesti, sau a bisericilor fortificate sasesti, ansamblurile nobiliare constituie o componenta aparte, insuficient valorificata, a patrimoniului construit de pe teritoriul Romaniei. In acest context, au fost identificate nevoile culturale ale tuturor categoriilor de beneficiari. Echipa moNUmenteUITATE a contribuit la indeplinarea misiunii asumate.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea notorietatii ansamblurilor nobiliare – de o valoare istorica si arhitecturala considerabila – in randul publicului larg din tara si strainatate. Pentru atingerea acestui scop s-a urmarit realizarea urmatoarelor obiective: inventarierea, fotografierea si documentarea monumentelor vizate; pastrarea imaginii ansamblurilor nobiliare in process de ruinare, cat si a celor recent restaurate; intocmirea unor materiale scrise; realizarea unei harti digitale si promovarea acestor monumente ca fiind o componenta semnificativa a patrimoniului construit din Romania.

moNUmenteUITATE - platforma de imagini si informatii despre ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures moNUmenteUITATE - platforma de imagini si informatii despre ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures moNUmenteUITATE - platforma de imagini si informatii despre ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures

| Aria geografica
    Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna si Brasov

| Rezumat
    Proiectul a adus in atentia publicului o categorie de monumente istorice valoroase, dar neglijate, atat de unii specialisti, cat si de ghidurile turistice, autoritatile si comunitatile locale: vechile ansambluri nobiliare din zonele rurale (castele, palate si conace). Ne-am axat pe documentarea acestor ansambluri datand din secolele XVII-XIX si apartinand unei varietati de stiluri, precum Renastere, Baroc, Romantism, Clasicism sau Eclectism, similare celor din Ungaria, Austria, Serbia, Cehia, Slovacia. Cursul istoriei a facut ca acestea sa cada in timp in uitare si ruina, majoritatea aflandu-se in prezent intr-o stare critica.
Obiectivele vizate au fost pastrarea imaginii actuale a ansamblurilor nobiliare in proces de ruinare pentru a servi ca sursa documentara cercetarilor viitoare si eventualelor proiecte de restaurare, intocmirea unor materiale scrise bilingve si realizarea unei harti digitale cu monumentele cercetate.
Pentru atingerea obiectivelor au fost derulate urmatoarele activitati: pregatirea cercetarii in situ, fotografierea si schitarea monumentelor vizate, elaborarea materialului scris, realizarea platformei digitale si promovarea proiectului. Implementarea activitatilor s-a realizat cu succes de o echipa formata din 8 membri, la care pe parcurs s-au adaugat voluntari, iar resursele financiare si materiale disponibile au fost utilizate cu eficienta si eficacitate.
Principalele rezultate obtinute au fost inventarierea completa a peste 400 de monumente, realizarea unor trasee eficiente pentru cercetarea in situ, fotografii de arhitectura (context, fatade, detalii, interior, anexe, parc/gradina), schite pentru 50 de ansambluri, paltforma online inclusiv o harta interactiva cu localizarea si raspandirea ansamblurilor nobiliare in teritoriu.


| Date beneficiari
    Proiectul a fost si este sprijinit de un numar considerabil de oameni care contribuie constant cu fotografii, imagini de arhiva si informatii.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul moNUmenteUITATE a reusit studierea particularitatilor a peste 400 de ansambluri nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. In acest scop, am realizat prima arhiva exhaustiva cu imagini si informatii de specialitate, actualizate si verificate, despre aceste monumente.
Am raspuns unei nevoi culturale urgente, existente in randul arhitectilor, restauratorilor, inginerilor constructori, studentilor, cadrelor didactice si chiar a personalului din institutiile responsabile de protectia si gestiunea patrimoniului. Lipsa de informatii sintetizate despre acest subiect reprezenta si inca reprezinta o problema grava, enuntata adesea de specialisti in domeniu. O arhiva de imagini si informatii privind ansamblurile nobiliare extraurbane reprezinta, deci, un instument indispensabil.
In urma implementarii proiectului, numarul persoanelor interesate de ansamblurile nobiliare a crescut vertiginos, ca urmare a activitatii educative si de promovare desfasurate.
Rezultate efective ale proiectului: peste 400 de ansambluri nobiliare extraurbane inventariate, documentate fotografic, cartografic, bibliografic si cercetate in situ; harta digitala a ansamblurilor nobiliare extraurbane; platforma on-line (fotografii, informatii, planuri, imagini de arhiva, bibliografie tematica, harta interactiva, suport legislativ); diseminarea informatiilor cumulate in cadrul a 5 evenimente publice culturale; realizarea de materiale promotionale (brosuri, pliante, afise).


| Bugetul proiectului (in RON)
    28285

| Parteneri
    Univ. de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu | SC Semper Studio SRL

| Website-ul proiectului
    www.monumenteuitate.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes