close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul Regional Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati



| Organizator:
    fundaÅ£ia Star of Hope Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
     Fiecare copil are dreptul la o dezvoltare normala in cadrul comunitatii in care se naste, are dreptul sa creasca in familia sa. In judetele Iasi, Vaslui, Botosani sunt aproximativ 8 000 copii cu dizabilitati. Multi dintre ei nu au acces la educatie, cultura, joc. Aceasta situatie se regaseste mai ales in zonele sarace sau rurale, sau pentru copiii cu dizabilitati severe/asociate. Copiii si parintii lor nu sunt implicati in luarea deciziilor care ii privesc in mod direct. Lipsa implicarii in viata comunitatii este si rezultatul atitudinii discriminatorii. Parintii nu sunt sustinuti suficient. Aparitia unui copil cu nevoi speciale in familie poate crea serioase disfunctii in dinamica acesteia. Teama parintilor de a-si expune copii dispretului si indiferentei din partea unor actori sociali a creat un fenomen de autoizolare.

| Scopul programului
    scopul propus: facilitarea incluziunii sociale a copiilor si tinerilor cu dizabilitati din regiunea de NE. pentru atingerea acestui scop sunt propuse obiectivele: imbunatatirea nivelului de dezvoltare generala; intarirea capacitatilor parentale; schimbarea mentalitatii; dezvoltarea organizationala a asociatiilor de parinti.

Centrul Regional Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati Centrul Regional Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati Centrul Regional Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati

| Aria geografica
    Centrului Regional de Reabilitare se pot adresa beneficiari din regiunea de NE a tarii, in special judetele Iasi, Vaslui, Botosani, Bacau

| Rezumat
    In judetele Iasi, Vaslui, Botosani sunt inregistrati aproximativ 8 000 copii cu diferite dizabilitati. Copilul cu dizabilitati reprezinta o categorie vulnerabila, expusa riscului separarii de familie, marginalizarii sociale. Parintii care au copii cu dizabilitati se simt vinovati pentru dizabilitatea copilului, izolati, neglijati. Multi dintre ei lupta singuri cu problemele aparute, altii renunta sa mai lupte, sunt descurajaţi de refuzuri sau barierele ridicate de societate in calea integrării copiilor lor. Pentru a raspunde nevoilor identificate sunt propuse obiectivele: dezvoltarea capacitatilor si abilitatilor personale pentru copii si tineri cu dizabilitati; responsabilizarea comunitatilor locale privind drepturile copiilor/tinerilor cu dizabilitati; imputernicirea parintilor. Principalele activitati desfasurate: terapii pentru copii cu dizabilitati, activitati recreative, sprijin pentru integrarea în gradinte, scoli a copiilor cu dizabilitati, cursuri instruire pentru parinti, consiliere parinti, grup suport pentru mame, activitati de informare la nivelul comunităţii. Rezultate obtinute: 90 copii/tineri cu dizabilitati si-au imbunatatit nivelul de dezvoltare pe domenii de interventie; 100 copii/tineri cu dizabilitati si-au intarit stima de sine; Reducerea riscului izolării sociale pentru 200 parinti; intarirea parteneriatului cu autoritatile locale; informarea a 10 000 membri ai comunitatilor privind drepturile copilului/tanarului cu dizabilitati; dezvoltarea organizaţionala a celor 10 asociatii de parinti infiintate cu sprijinul organizatiei noastre.

| Date beneficiari
    Din 2010 si pana in prezent au fost beneficiari directi:
• 100 copii si tineri cu dizabilitati din regiunea de NE
• 200 parinti
• 10 asociatii de parinti
• 150 cadre didactice
• 32 scoli/gradinite
Fiecare beneficiar este selectat fara a se face discriminare de sex, religie, apartenenta etnica sau nationalitate. Prin acest program luptam împotriva discriminarii ai oferim sanse egale pentru femei si barbati. Motivam si pe tati sa se implice in procesul de reabilitare a copiilor, in activitatile asociatiei.
Beneficiarii indirecti sunt familia largita a copilului/tanarului cu dizabilitati, copiii din grupele/clasele unde sunt integrati copii cu dizabilitati.
beneficiarii au fost implicati in analiza problemei; de asemenea, sunt implicati in elaborarea planului activitati.


| Rezultatele programului
    In decembrie 2010 a fost inaugurat Centrul Regional de Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati „Steaua Sperantei”, construit si dotat la standarde europene.
In domeniul dezvoltarii capacitatilor si abilitatilor personale pentru copii si tineri cu dizabilitati s-au obtinut rezultatele:85% dintre copii au obţinut un tonus muscular normal ; 80% dintre copii au dezvoltat un echilibru si o bună coordonare motorie
80% dintre copii au dobândit noi seturi comportamentale; 60% dintre copii rezolvă sarcini de analiză şi sinteză, clasificare, comparare, ordonare.
150 cadre didactice si-au imbunatit nivelul de informatii privind metode de lucru, 30 copii sunt integrati.
Activitatea desfasurata cu parintii a determinat ca pentru 200 parinti sa se reduca izolarea sociala, 160 parinti au fost consiliati, 90 parinti incurajati/sustinuti sa lupte pentru drepturile copiilor lor.
10 asociatii de parinti au initiat diferite actiuni in comunitate, au organizat campanii, actiuni de strangere de fonduri.
S-a intarit parteneriatul cu autoritatile locale; astfel, in ianuarie 2012 a fost propus in parteneriat cu Directia Asistenta Comunitara Iasi o aplicatie – Programul operational de cooperare transfrontaliera.
Actiunile de sensibilizare, schimbare a mentalitatii au determinat ca 30 firme sa se implice in campanii de strangere de fonduri, 10 000 membri ai comunitatii sa.si imbunatateasca nivelul de informatii privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.


| Bugetul programului (in RON)
    219354

| Parteneri
    parteneri in program: Directia Generala Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Directia Asistenta Comunitara Iasi, Gradinite si Scoli din judetul Iasi

| Website-ul programului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes