close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Getting civically fit - Educatie civica



| Organizator:
    Funky Citizens
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Proiectul a pornit printr-o tabara de educatie civica, organizata cu sprijinul Ambasadei SUA in 2016, la Comana. 60 de elevi au invatat timp de o saptamana, in mod interactiv, prin joc si activitati interesante, principiile fundamentale ale democratiei si au avut ocazia sa se intalneasca cu jurnalisti, actori, persoane publice, ba chiar si cu un reprezentant FBI. Vazand interesul copiilor pentru chestiuni legate de educatie civica, atunci cand ea este predata intr-un mod interactiv si informal, am hotarat sa dezvoltam programul de educatie civica Getting Civically Fit, cu ajutorul Romanian American Foundation. Prin contactul permanent cu elevii si profesorii, am descoperit ca este o nevoie reala de a invata intr-un mod prietenos principiile de baza ale functionarii statului si, mai ales, ca acest lucru are impact pe termen lung in socie

| Scopul programului
    E o nevoie coerenta de resurse in zona educatiei civice, motiv pentru care am dezvoltat online si offline materiale tematice. Scopul proiectului este sa luptam cu apatia civica pe termen lung si de a creste o generatie de cetateni activi, implicati, care-si cunosc drepturile si obligatiile, care stiu sa le ceara si sa foloseasca mecanismele institutionale.

Punctual, ne-am dorit sa atingem un numar relevant de elevi si profesori (pe care l-am depasit cu mult), sa facem din educatia civica o tema vizibila in spatiul public si sa testam metode alternative interactive si prietenoase de predare.


Getting civically fit - Educatie civica Getting civically fit - Educatie civica Getting civically fit - Educatie civica

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Nevoia de educatie civica se vede la tot pasul. Nu stim care sunt atributiile presedintelui, ale guvernului, nu ne e clar cum functioneaza institutiile, care e rolul Constitutiei, ce e ala stat de drept sau ce inseamna separatia puterilor. Mai mult decat atat, nu ne intelegem intotdeauna drepturile si faptul ca ele ne sunt garantate de Constitutie. Un cetatean informat este un cetatean puternic, constient de societatea in care traieste, care poate folosi mecanismele institutionale pentru a-si apara drepturile. Iar un cetatean puternic se formeaza de mic. Din pacate, educatia civica este o Cenusareasa a materiilor scolare, de foarte multe ori predata de profesori care au ca specialitate principala alta disciplina.

Am dezvoltat programul de educatie Civica pentru copii tocmai pentru a suplini aceasta nevoie si a face educatia civica mai atractiva pentru elevi, profesori si parinti. Am creat un kit de predare a educatiei civice pentru profesori, cu metode alternative, sugestii de jocuri, quiz-uri, activitati interactive, am rescris si ilustrat Constitutia pe intelesul copiilor, am organizat numeroase workshop-uri pe teme de educatie civica si chiar o tabara dedicata, am organizat tururi ghidate cu elevi in institutiile publice si am lucrat indeaproape cu profesori pentru imbunatatirea metodelor de predare.


| Date beneficiari
    Peste 2000 elevi, 100 profesori

| Date beneficiari
     200.000 persoane atinse online

| Activitati
    Constitutia pentru copii
Constitutia rescrisa de expertii Funky Citizens si ilustrata de 10 ilustratori profesionisti pe intelesul copiilor de gimnaziu. Exista atat sub forma unei carti printate, cat si online.

Website - www.educatiecivica.ro
Hub-ul principal de continut pe tema educatiei civice, cu resurse utile atat pentru elevi, cat si pentru adulti, sub forma de articole, infografice, ilustratii.

Kit de predare a educatiei civice pentru profesori
Impreuna cu specialisti in educatie civica, am dezvoltat un kit pentru profesori, cu metode inovative, materiale suplimentare si instrumente utile pentru a face orele de educatie civica mai interesante pentru elevi. In jur de 100 de profesori folosesc kit-ul pentru predarea la clasa. Bazat pe feedback-ul pe care il avem, peste 500 de profesori au primit informatii legate de kit.


Ateliere de educatie civica
Suntem invitati frecvent in diverse scoli sau la evenimente pentru a tine ateliere de educatie civica pentru elevi. Pe tot parcursul proiectului, am lucrat in mod direct cu peste 2000 de elevi.

Tururi ghidate in institutii publice
Elevii au putut vedea in mod practic care este rolul institutiei, cum functioneaza, care sunt rezultatele. Am organizat, impreuna cu persoane din interiorul institutiilor, tururi la Curtea Constitutionala, Senat si la judecatoria sectorului 4.

Blog de promovare a altor initiative civice
Articole despre organizatii, oameni sau proiecte legate de implicarea civica


| Rezultatele programului
    Peste 2000 de elevi au participat la workshop-uri sau conferinte de educatie civica tinute de echipa de proiect
Peste 100 de profesori folosesc materialele de educatie civică la clasă
Peste 200.000 de persoane au interactionat cu mesajele noastre in social media
Peste 20.000 de persoane au intrat pe site-ul www.educatiecivica.ro
Aproximativ 80 de elevi au participat la tururile ghidate in institutii

Principalul efect al proiectului este schimbarea perceptiei asupra educatiei civice si cresterea interesului pentru o tema care depaseste cu mult cadrul programei scolare, fiind de fapt o educatie pentru intreaga viata. Prin vizibilitatea proiectului si aparitiile in presa, am atras atentia asupra necesitatii metodelor alternative de predare a educatiei civice in particular si, in general, a materiilor scolare.


| Buget
    187200

| Parteneri
    Funky Citizens, cu sprijinul Romanian American Foundation

| Website program
    www.educatiecivica.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes