close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BiotopArt Bucharest



| Organizator:
    Asociatia UMA ED ROMANIA
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Fauna nu are habitate naturale, fiind vorba de comunitati recent instalate. In acest sens, proiectul se inscrie in strategia de refacere, conservare si promovare a habitatelor din situl natural urban.

Artistii vizuali au nevoie de experimentarea unor idei inovatoare si de cercetare a diferitelor materiale, tehnici si dinamici ale procesului de creatie.

Realizarea unor refugii artificiale restranse este un ajutor real pentru specialistii zonei in a face activitati de monitorizare si observare a habitatelor si a speciilor salbatice.

Crearea de microhabitate ofera oamenilor oportunitatea de a experimenta natura, intrand in contact direct cu ea.

Utilizarea artei pentru cresterea gradului de constientizare a comunitatilor locale privind conservarea naturii, ca parte a conceptului de dezvoltare durabila a mediului urban in care traiesc.


| Scopul programului
    Sustinere si promovare prin arta a unui nou tip de activitate artistica intenționala si interdisciplinara in favoarea restaurarii si conservarii ecosistemelor naturale si al educatiei pentru natura folosind drept cadru aria protejata Parcul Natural Vacaresti.

BiotopArt Bucharest BiotopArt Bucharest BiotopArt Bucharest

| Aria geografica
    Bucuresti – Aria Protejata Parcul Natural Vacaresti

| Rezumat
    Aflat la intersectia dintre arta, ecologie si new media, BiotopArt Bucharest este un proiect de pionierat in Romania, bazandu-se pe utilizarea inovativa a artelor vizuale contemporane in folosul conservarii biodiversitatii si educatiei pentru natura intr-o arie protejata urbana. Proiectul pilot a oferit un spatiu de experiment colaborativ la care au participat opt artisti vizual (ceramisti si sculptori) si un cercetator stiintific (biolog/ornitolog).

Artisti vizuali: Lucian Taran (sculptor), Georgiana Cozma (ceramist), Vlad Basarab (ceramist), Oana Florica (ceramist), Dumitru Ioan Cozma (sculptor), Iulian Virtopeanu (ceramist), Dragoș Manea (sculptor), Mihai Cosma (sculptor). Biolog: Vlad Cioflec

Pentru prima data in Romania artisti vizuali si oameni de stiinta din domeniul mediului au lucrat impreuna. Dupa o perioada de documentare, artistii au facut schite, machete si apoi obiecte urmarind atat necesitatea imbunatatirii conditiilor de hranire si reproducere pentru anumite specii de insecte, pasari, reptile sau amfibieni, cat si principii estetice de integrare a unor obiecte de arta intr-un mediu natural. Creatiile artistilor au luat forma unor obiecte precum “hoteluri de insecte” din ceramica arsa si lemn, plauri, cuiburi artificiale si hranitori pentru speciile de paseriforme care cuibaresc sau care ierneaza in zona si hibernacule sau zone de innoptare pentru amfibieni si reptile.

Expozitii permanente: 20 de obiectele de arta au fost executate la scara mica si sunt expuse in Observatorul Parcului Natural Vacaresti. Totodată, 13 obiecte de dimensiuni mari au devenit subiectul unor trasee tematice de vizitare si educatie in perimetrul Parcului Natural Vacaresti. Intregul proces de creatie si colaborare a fost documentat, in timp real, filmic si fotografic.


| Date beneficiari
    Grupurile tinta ale proiectului cultural: fauna din Parcul Natural Vacaresti, populatia din Bucuresti si din tara, profesori de arte, biologie, geografie etc., ONG-uri de mediu & comunitatea stiintifica din domeniul conservarii mediului, comunitatea artistica, categoriile de public care nu frecventeaza mediile culturale si/ sau naturale, turisti.. Beneficiari directi: - 4 persoane din echipa de proiect - 12 artisti vizuali - 1 curator - 1 biolog - 1 coordonator PR - 1 graphic designer - 3 organizatii de mediu - 200 de participanti la vernisajul expoziției din parc - 500 de vizitatori ai traseului tematic din expoziția deschisa pe o perioada de 14 zile

| Date beneficiari
    Beneficiari inditecti: - 7000 de beneficiari/an ai Parcului Natural Vacaresti - 1000 de beneficiari prin transmiterea dezbaterii Live pe Facebook - 1000 beneficiari virtuali prin pagina de facebook a proiectului si pe cea a asociatiei aplicante - 2000 de beneficiari virtuali ai platformelor si galeriilor online care promoveazs arta contemporana si mediul. - 10000 beneficiari virtuali prin canale online, websit-ul proiectului, website-urile partenerilor si prin canale media radio/tv

| Activitati
    1. Punte intre artisti vizuali si oameni de stiinta - ateliere de cercetare colaborativa si incursiunea artistilor in situl zonei coordonati de biolog pentru a cunoaste realitatile faunei si a-si gssi motivatia pentru creatie.
2. Definitivarea si implementarea conceptui curatorial al proiectului
Alegerea materialelor de lucru gresie si lemn care ss reziste in spatiul exterior pe o perioada lungă de timp, tinand cont de statutul de arie naturala protejata.
3. Productia obiectelor de artă
Timpul acordat productiei unor lucrari de ceramica de dimensiuni mari (~ 100kg) necesita un program intens (10h/zi). Artistii au folosit diferite tehnici de modelare: modelajul constructiilor libere, fara forme ajutatoare, modelajul de tip sculptural prin extrudere a materialului interior, modelajul la roata sau cel cu ajutorul formelor de ipsos. La finalul procesului de modelare a urmat perioada de uscare a pieselor, apoi, seriile de arderi la temperatura de 1250°C.
4. Transportul si ampalsarea obiectelor de arta in spatiile de expunere. Un proces extrem de dificil, deoarece in parc nu exista drum de acces pentru masini si nici paza asigurata.
5. Campanie de promovarea si diseminare
6. Prelucrarea materialelor filmice si fotografice
7. Activitati educationale interactive coordonate de biologul Vlad Cioflec cu participarea artistilor prin tururi ghidate.
8. Vernisaje de lansare a expozitiilor permanente in Observator si in Parcul Natural Vacaresti.


| Rezultatele programului
    Rezultare cuantificabile :
- 1 spatiu inedit, interactiv si interdisciplinar pentru promovarea artei contemporane, a mediului natural urban si a educatiei pentru natura.
- 8 artisti romani de valoare implicati in activitati
- 1 biolog implicat in activitati
- 1 noua abordare a artei contemporane
- 1 proiect original si unic prin concept, forma estetica propusa si grupurile tinta
- 1 model de bune practici pentru a inspira alti oameni aflati in slajba biodiversitatii
- 13 noi habitate create pentru fauna din parc
- 1 expozitie permanenta in spatiul public
- 1 catalog de arts bilingv tiparit si distribuit
- 12 materiale filmice si peste 500 de fotografii distribuite

Rezultate pe termen mediu:
- atragerea unui public nou/ ne-consumator de arta
- interactiunea artistilor cu oameni de stiinta si mediul natural
- informarea si implicarea constient activa a comunitatilor privind conservarea naturii
- debutul artisilor in crearea de obiecte destinate costruirii/ conservarii habitatelor

Rezultate pe termen lung:
- integrarea artelor in domeniul dezvoltarii ecologice durabile
- cresterea apetitului publicului larg pentru arta contemporana si mediul natural
- imbunatatirea conditiilor de viata a faunei din Parcul Natural Vacaresti
- facilitarea accesului si interactiunii directe a prescolarilor, elevilor si studentilor cu vietuitoarele
- imbunatatirea conditiilor de monitorizare a speciilor de catre specialisti in timpul anului
- stimularea interactiunii om-fauna salbatica si reducerea conflictului
- estetizarea celei mai mari zone verzi din Bucuresti


| Buget
    82325

| Parteneri
    Asociatia Parcul Natural Vacaresti, Invisible Nature, Ocolul Silvic Branesti – Directia Silvica Ilfov – ROMSILVA

| Website program
    www.umaed.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes