close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Coalitia pentru Universitati Curate



| Organizator:
    Societatea Academica din Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Performanta sectorului public este strans corelata cu nivelul de integritate. In 2008, coruptia la nivel politic si administrativ primea multa atentie din partea presei si a Comisiei Europene, insa cea din educatie era un subiect mai putin discutat, desi afecta accesul la educatie, calitatea acesteia si resursele alocate. In ciuda reformelor aduse prin tratatul de la Lisabona si sistemul Bologna, sistemul universitar romanesc a ramas mediocru, in ciuda rezultatelor bune obtinute de studenti romani in strainatate.
Astfel, existenta unor mecanisme de control pe hartie trebuia completata cu un set de masuri aplicate in urma carora sa se evalueze si sa se sanctioneze lipsa integritatii din mediul universitar.


| Scopul proiectului
    Proiectul a avut urmatoarele obiective:
- Sa creeze un grup de ‘watchdog’ pentru monitorizarea mecanismelor de alocare a fondurilor in organizatii nationale de cercetare
- Sa analizele mecanismele de alocare a fondurilor publice catre univesritati si sa faca recomandari pentru implementarea unor mecanisme mai putin discretionare
- Sa creeze un canal de tragere la raspundere prin intermediul unui Ombudsman al Educatiei care sa sustina reclamantii in dispute contra autoritatilor.


Coalitia pentru Universitati Curate Coalitia pentru Universitati Curate Coalitia pentru Universitati Curate

| Aria geografica
    Toate orasele si judetele puteau participa

| Rezumat
    Un raport din anul 2006 al SAR ajunsese la concluzia ca mecanismul de autoguvernare universitara necesita mai multa responsabilizare si control pe orizontala pentru ca universitatile sa isi poata realiza potentialul. Alina Mungiu-Pippidi, presedinte SAR, a conceput un proiect in care controlul corectitudinii universitare sa fie exercitat pe orizontala de catre comunitatile profesionale si de consumatori (studentii), si nu de sus in jos de catre organele centrale ale statului. Astfel a rezultat un grup format din treisprezece organizatii ale societatii civile, asociatii de profesori si cercetatori, precum si de studenti, principalii beneficiari ai sistemului de invatamint. Acest grup a cooperat intr-un exercitiu de monitorizare si benchmarking, evaluand, pe baza unui chestionar, universitatile la capitolele:
1. transparenta si corectitudine administrativa;
2. corectitudine academica;
3. calitatea guvernantei;
4. management financiar.
Cele mai importante realizari au fost punerea in discutie publica a integritatii in mediul universitar si oferirea unor mecanisme, alternative celor oficiale, pentru monitorizarea, semnalarea si combaterea coruptiei si altor nereguli in sistemul universitar. Recentele scandaluri de plagiat au readus in discutie aceeasi problematica, evidentiind nevoia pentru alte initiative asemenatoare.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Principalul rezultat al proiectului a fost punerea in dezbatere publica a subiectului integritatii in universitatile romanesti si evidentierea necesitatii unor mecanisme de control pentru buna functionare a acestora. Absenta acestora pune la indoiala autonomia universitatilor, deci daca mecanismele oficiale nu functioneaza, este nevoie de un sistem public de tragere la raspundere. Crearea acestui sistem a fost obiectivul principal al proiectului Coalitiei pentru Universitati Curate.
Pe durata proiectului, Ombudsmanul Educatiei, in persoana lui Florian Mihalcea, a primit si analizat 35 de plangeri pe adresa de e-mail sesizari@romaniacurata.ro, creata special cu acest scop. Desi probleme continua sa existe, acum studentii si profesorii stiu cum sa le faca mai bine fata. Recentele scandaluri privind plagiatura in mediul universitar au readus subiectul integritatii in atentia publica, aratand necesitatea si importanta unor actiuni de monitorizare si combatere a coruptiei.
Pe langa faptul ca proiectul a fost dat drept exemplu pozitiv de actiune de jos in sus, atragand si atentia Bancii Mondiale, unele propuneri ale Coalitiei s-au regasit si in noile legi ale educatiei, adoptate dupa finalizarea proiectului. Printre acestea se numara legatura dintre performanta si finantare, reglementari mai dure in ceea ce priveste conflictul de interese, incompatibilitatea si integritatea, si realizarea unui echilibru intre nivelul de autonomie a universitatilor si tragerea la raspundere in cadrul acestora.


| Bugetul proiectului (in RON)
    318425,58

| Parteneri
    Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Ad Astra, Asociatia FAR, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare EduCer din Romania, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europa, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Societatea Academica din Romania, Societatea Romana de Stiinte Politice, Solidaritatea Universitara

| Website-ul proiectului
    http://www.romaniacurata.ro/coalitia-pentru-universitati-curate/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes