close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Mana cu Mana



| Organizator:
    Asociatia United Hands Romania
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Copiii din centre de plasament sunt adesea etichetati de comunitate drept "copii problema" si au dificultati majore in integrare. Proiectul a pornit de la o realitate constatata in centrele de plasament: copiii traiesc intr-un mediu inchis si au nevoie de cat mai multe activitati in afara centrelor de plasament, pentru o integrare sociala corecta, pentru cresterea respectului de sine, pentru cunostinte acumulate in mod eficient, practic, alaturi de voluntari, prin experiente in "lumea reala". Am oferit copiilor acces sporit la activitati educationale, recreationale, creative, sportive etc.

| Scopul programului
    Proiectul si-a propus sa deschida mai mult relatia dintre comunitate si copiii din centre de plasament, pentru a facilita integrarea sociala a acestora din urma. Mijloacele au fost atat media (comunicare online, expozitii, evenimente artistice etc.), cat mai ales de facilitare a experientelor copiilor in comunitate, in mod onest, autentic. Scopul proiectului: cresterea nivelului de integrare sociala, perspective mai bune pentru copiii din centre de plasament, prin aplicatii practice si nu doar prin comunicare.

Mana cu Mana Mana cu Mana Mana cu Mana

| Aria geografica
    jud. Constanta pentru componenta principala; Romania pentru partea de comunicare

| Rezumat
    Mana cu Mana este un demers conceput in beneficiul copiilor din centre de plasament, un proiect inedit, cu un pretext social – artistic in comunicare, ce a folosit fotografii realizate in mod original (cu implicarea beneficiarilor proiectului), expuse online si offline in spatii publice, pentru diseminarea campaniei si atragerea de fonduri. Proiectul a fost unul national prin anvergura mesajelor promovate in materie de sprijin pentru integrarea copiilor institutionalizati in comunitate, dar implementarea (ca si realizarea laturii artistice) s-a facut in centre de plasament din judetul Constanta. Copii institutionalizati au fost implicati intr-o activitate ce a presupus fotografii ale mainilor lor, realizate artistic de fotograful Horia Manolache. Pe baza unor discutii cu copiii, s-au extras citate ce reprezinta dorinte si aspiratii, proiectii de viitor cu privire la familie si cariera, diverse considerente despre lume, viata, familie, societate. Cu ajutorul artistului grafic Gabi Toma, fotografiile au fost insufletite cu ilustratii si texte exact pe baza cuvintelor exprimate de copii.

Proiectul si-a propus: implicarea copiilor din centre de plasament într-un proiect artistic, pozitiv, creativ, care să crească gradul de respect de sine al acestora; stimularea sentimentelor comunităţii faţă de copiii instituţionalizaţi; o percepţie corectă asupra acestor copii în comunitatea locală, drept “copiii noştri”, “parte din viitorul comunităţii”; strângerea de fonduri în beneficiul copiilor din centre de plasament din judeţul Constanţa, pentru derularea de programe în afara centrelor – excursii, tabere, cursuri, diverse activităţi cu scop recreaţional, educaţional şi cultural, dar şi pentru creşterea gradului de integrare a copiilor instituţionalizaţi în societate.


| Date beneficiari
    proiectul a inclus in anul 2018 aprox. 200 de beneficiari directi (copii din centre de plasament din jud. Constanta)

| Date beneficiari
    mii de beneficiari indirecti (copiii din alte centre de plasament din comunitati din alte orase unde au ajuns mesajele campaniei)

| Activitati
    O componenta a fost realizarea de fotografii aristice care sa comunice prin emotie pozitiva realitatea copiilor din centre de plasament, nevoia de a fi sprijiniti de comunitate. Am implicat zeci de bloggeri si publicatii media. Campania a inclus si o gala caritabila in aprilie 2018, desfasurat in Bucuresti la hotelul Hilton Garden Inn, cu momente artistice (inclusiv realizate de copii) si cu o licitatie caritabila a unor fotografii. Banii stransi au fost utilizati pentru excursii, tabere, activitati diverse in afara centrelor de plasament, cu accent pe educatie si dezvoltare personala. Cu ajutorul donatiilor si partenerilor s-au realizat numeroase activitati in special in afara centrelor, de la activitati ample cu zeci de copii pana la activitati in grupuri restranse, adaptate concret contextului, in functie de nevoile si dorintele copiilor. Am implicat voluntari si am cautat sa oferim copiilor experiente diverse, multe cu totul noi pentru ei. Dincolo de experienta in sine (spre exemplu cinema, iesire la loc de joaca, bowling, plaja, excursie la munte, vizite la muzee, curs de limba engleza sau spaniola, baschet, inot, plimbare pe mare, parc de aventura, mall etc.), ne-am axat pe partea de experienta sociala, contactul cu oameni din exterior (spre exemplu, in excursii am facut impreuna cumparaturile, ca intr-o familie) plus cultura generala, buna purtare si multe abilitati ce trebuie dobandite in mod normal in familie, prin experiente practice, nu doar teoretice.

| Rezultatele programului
    Aproximativ 200 de copii din centrele de plasament din judetul Constanta au beneficiat in mod direct de activitatile generate de proiect, in mod repetat. In special copiii de varste mai mici, cu care se poate lucra mai mult, au fost implicati chiar si saptamanal in activitati. Multi dintre ei au avut evolutii pozitive la nivel social observate concret de voluntari si educatori. Evolutiile s-au observat si in relatiile de la scoala, dar si in centre. Copiii au avut mai multe activitati pentru timpul liber si au fost motivati pentru a se concentra pe lucrurile importante, inclusiv scoala si pasiuni ce trebuie alimentate prin efort (de exemplu dansuri, sport, inot etc.). Schimbarile se observa in cazul unor copii la nivel de atitudine, cultura generala, respect de sine, perspective cu privire la viitor, intelegerea mai buna a realitatii in care se afla, cu accent pe oportunitati. Prin latura media, am implicat mai mult presa pentru a vorbi despre copiii din centre de plasament in mod pozitiv, pentru a le lauda reusitele si a prezenta ceea ce este bun acolo. Implicit, s-au redus situatiile in care copiii sunt etichetati de catre comunitate drept "viitori infractori", asa cum se ajunsese in mass-media locala in Constanta in anii precedenti, ceea ce genera copiilor frustrari si bullying la scoala. Am implicat mai multi voluntari si mai multe companii in viata copiilor, ceea ce a imbunatatit si modul in care functioneaza lucrurile in centrele de plasament, cu mai multa presiune pe personalul de acolo (toata activitatea a devenit mai publica).

| Buget
    45000

| Parteneri
    Fundatia Refresh si DGASPC Constanta

| Website program
    www.manacumana.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes