close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Protecție pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    SCR a inițiat acest proiect pentru a răspunde lipsei de servicii specializate pentru copiii rămași acasă și nevoii acute de sprijin și informare în rândul părinților și aparținătorilor. Totodată, prevederile legislative sunt insuficient cunoscute de personalul din asistenţă socială și aplicate defectuos, limitând accesul copiilor la drepturile lor, iar colaborarea dintre serviciile sociale și școli deficitară.
Nevoile au fost identificate prin evaluări sociale, educaționale și psihologice ale copiilor, studii regionale privind situaţia lor, analiza dificultăților părinților/aparținătorilor și printr-o radiografie a modului în care legislația este aplicată.
Proiectul oferă o intervenție integrată ce combină sprijin direct, advocacy și campanii de conștientizare, mobilizând comunități și autorități pentru protecția copiilor.


| Scopul programului
    Scop-diminuarea impactului negativ al migraţiei părinţilor în străinătate asupra copiilor rămaşi acasă. Obiective:
Oferirea de suport educaţional şi psiho-social copiilor şi de educaţie parentală şi suport social aparţinătorilor, prin centrele locale şi online/telefonic;
Creşterea conştientizării părinţilor, aparţinătorilor, specialiştilor şi publicului cu privire la impactul plecării asupra copiilor și soluții pentru menținerea legăturii emoționale;
Mobilizarea comunității și specialiștilor din educație și asistență socială pentru a identifica copiii afectaţi și a răspunde nevoilor lor.


Protecție pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate Protecție pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate Protecție pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

| Acoperire
    Piteşti/Argeş, Bucureşti/Bucureşti, Reşiţa/Caraş-Severin, Constanţa, Năvodari/Constanţa, Craiova/Dolj, Târgovişte/Dâmboviţa, Petrila, Lupeni/ Hunedoara, Iaşi/Iaşi, Târgu Mureş, Sighişoara/Mureş, Piatra Neamţ/Neamţ, Corabia/Olt, Negreşti/Vaslui, Suceava/Suceava, Tulcea/Tulcea şi localităţi din mediul rural din judeţele menţionate. Campanie de informare, serviciu de consiliere telefonica si online – acoperire internațională.

| Rezumat
    Pentru un trai mai bun, milioane de români au plecat la muncă în străinătate (aprox. 6 mil., cf. MAE), Deși ANPDCA raporta în jur de 73.000 de copii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor, studiul SCR din 2022 estima numărul real la 530.000. Acești copii sunt vulnerabili emoțional, educațional și social, iar părinții, aparținătorii și comunitatea nu au mereu resursele necesare pentru a-i sprijini adecvat. În lipsa unui reprezentant legal, copii au acces limitat la servicii esențiale. Deși legislația prevede protecție pentru copii, aplicarea rămâne deficitară, iar fenomenul este insuficient conștientizat la nivel public.
Proiectul şi-a propus să reducă impactul migrației părinților prin suport direct pentru copii și adulții din jurul lor, campanii de informare şi advocacy pentru îmbunătățirea politicilor publice. În 2024, am sprijinit 2.950 de copii și 2.360 de adulți în 17 programe locale, iar 2.300 de copii, 1.800 de părinți/aparținători/membri ai comunităţii și 500 de specialiști au participat la caravane de informare (care în jud Suceava s-au bucurat de prezența unui senator de Diaspora).
Pentru creșterea conștientizării, am organizat dezbateri cu peste 200 de specialiști din administrația locală, am derulat campanii care au atins peste 2 mil. persoane prin TV, social media, activităţi de informare în aeroporturi și la graniţe şi am sprijinit lansarea primului film artistic românesc pe această temă. Platforma www.copiisinguriacasa.ro a fost accesată de 14.500+ vizitatori. Programul a fost recunoscut ca bună practică în conferințe europene și naționale, contribuind la promovarea unor politici publice eficiente.
Intervenția demonstrează impactul participării civice, mobilizând comunități, specialiști, autorități pentru a sprijini un segment vulnerabil al societății.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcţi sunt selectaţi pe baza unor criterii stabilite în metodologia de implementare. Copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - 5.250 / Persoane în grija cărora au rămas copiii (unul dintre părinţi, bunici, alte rude) în grija cărora au rămas copiii – 2.360 / Părinţi plecaţi la muncă în străinătate – 1.800/ Părinţi/aparţinători, specialişti - din domeniul asistenţei sociale, educaţiei, justiţiei (din judecătorii) - şi membri ai comunităţilor participanți la caravane sau la dezbateri şi conferinţe – peste 3.000 /Persoane la care au ajuns campaniile media şi online – peste 2.000.000, preponderent din diaspora.

| Activitati
    Activitățile din 2024 au inclus:
• Suport educațional, emoțional și social – Copiii au beneficiat de activități de educaţie, consiliere psihologică și socializare în 17 centre de zi. Părinții și aparținătorii au primit sprijin social, juridic și consiliere parentală, pentru a-i susține mai bine.
• Help-Line – Părinți, aparținători, copii și specialiști au solicitat consiliere juridică și psiho-socială prin telefon (021.224.24.52) și pe www.copiisinguriacasa.ro.
• Campanii de informare și conștientizare – Am derulat campanii media prin difuzare spot TV, interviuri, prezenţă la emisiuni, comunicate de presă, campanii online, caravane în zone rurale, acțiuni de informare în aeroporturi și la granițe, în școli și SPAS-uri. Evenimentele din Luna Diasporei au subliniat importanța timpului de calitate părinte-copil, prin promovarea ghidului de activităţi (face-to-face şi de la distanţă) creat, iar recomandări pentru părinţii din diaspora au fost transmise şi prin revista Insight a Tarom. Totodată, am sprijinit lansarea filmului "Clara", co-producție româno-germană în cărui realizare am fost consultaţi.
• Îmbunătătirea aplicării legislației – Am organizat 3 dezbateri regionale şi am prezentat experienţa SCR la conferinţe la care am fost invitaţi, ajutând autoritățile să aplice mai eficient prevederile legale relevante.
• Cercetare și advocacy – Am promovat rezultatele a trei studii regionale, evidențiind problemele și formulând recomandări de îmbunătățire a politicilor publice.


| Rezultatele programului
    Proiectul a generat schimbări reale în viața acestor copii și a mobilizat instituții-cheie.
Sprijin direct–Aproape 3.000 de copii și 2.360 de părinți/aparținători au beneficiat de suport psiho-socio-educațional. 76% dintre copii și-au dezvoltat abilitățile socio-emoționale, iar 90% dintre părinți și-au îmbunătățit competențele parentale.
Acces la consiliere și informații – Prin www.copiisinguriacasa.ro și Help-Line, părinți și specialiști au primit sprijin. S-au gestionat peste 500 apeluri/mesaje, iar site-ul a avut 14.500+ de vizitatori.
Conștientizare extinsă–Campaniile media și online au ajuns la peste 2 milioane de persoane, iar 4.600 au fost informate prin caravane. În aeroporturi și la graniţe, părinții au avut acces la materiale informative și discuții cu specialiști.
Dimensiunea reală a fenomenului–Studiile regionale au evidențiat impactul migrației și au formulat recomandări.
Întărirea capacității instituționale–Peste 700 specialiști și-au îmbunătățit metodele de intervenție.
Implicarea instituțiilor–Şcolile şi SPAS-urile sprijină centrele de zi, aeroporturile, PFR şi DRP au facilitat informarea părinţilor,MAE s-a alăturat ca co-organizator dezbaterilor regionale și va sprijini campanii peste hotare, diferite universităţi au urmărit îndeaproape fenomenul. Autorități locale şi specialiști au contribuit activ la găsirea de soluții pentru îmbunătățirea legislației și sprijinul copiilor.
Prin aceste acțiuni, proiectul nu doar a sprijinit mii de copii și familii, ci a generat un val de conștientizare și implicare instituțională esențial pentru schimbarea pe termen lung.


| Parteneri
    Administraţia Prezidenţială, Ministerul Educaţiei (ME), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Poliţia de Frontieră Română (PFR), Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), aeroporturile internaționale din Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, Inspectorate Şcolare Judeţene şi de sector (ISJ), Centre Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), DGASPC-uri judeţene şi de sector (DGASPC), Servicii Publice de Asistenţă Socială, de la nivelul primăriilor (SPAS), şcoli din localităţile în care se desfăşoară proiectul, PEPCO România, Kaufland România, Alpha Bank România, Tarom.

| Despre organizator
    Salvați Copiii este o asociatie de utilitate publica, non-profit, neafiliata politic sau religios. In 35 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si am militat pentru o colaborare cu autoritatile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Am creat retele de solidaritate si peste 4.150.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre.

| Website proiect
    www.copiisinguriacasa.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->