close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Diversitate culturala prin Dialog



| Organizator:
    Centrul Ratiu pentru Democratie
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In procesul de socializare politica a individului, atat perioada pre-adolescentei cat si cea adolescentei joaca un rol crucial in formarea viitorului cetatean, expunerea la diversitate sociala, culturala si etnica reprezentand unul dintre factorii principali, alaturi de educatie care influenteaza multitudinea de atitudini fata de societate a cetateanului.
Avand in vedere aceste aspecte, Centrul Ratiu pentru Democratie a derulat in perioada martie-aprilie 2011 o cercetare cantitativa asupra atitudinilor elevilor din clasele V – VIII din municipiul Turda fata de diversitatea etnica, sociala si religioasa la care sunt expusi zilnic in mediul comunitatii lor.
Prima parte a cercetarii a fost efectuata pe un esantion format din 666 de elevi din clasele V – VIII, esantion reprezentativ statistic pentru populatia de elevi din Turda.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este intelegerea si promovarea valorii culturale a diversitatii si convietuirii in spatiul public si de a atrage atentia asupra importantei diversitatii in randul elevilor turdeni si de a ii incuraja sa ia atitudine in fata discriminarii de orice fel.

Diversitate culturala prin Dialog Diversitate culturala prin Dialog Diversitate culturala prin Dialog

| Aria geografica
    Turda, Judetul Cluj

| Rezumat
    Scopul proiectului este intelegerea si promovarea valorii culturale a diversitatii si convietuirii in spatiul public si de a atrage atentia asupra importantei diversitatii in zona Turzii si Transilvania. Proiectul a inceput in prima jumatate a anului 2011, cu o faza initiala de cercetare care a condus la o abordare mai exacta si implementare mai eficienta a activitatilor. Publicul tinta au fost elevii din clasele V-VIII din Turda. Am avut activitati cu cate o clasa din toate scolile generale turdene.
Cu aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj si prin cooperarea cu cele sase institutii de invatamant din Turda cercetarea a fost efectuata pe un esantion format din 667 de elevi. Cele 26 de intrebari ale chestionarului au vizat opiniile si atitudinile elevilor fata de diversitatea etnica, religioasa si sociala.
Pe baza rezultatelor obtinute, in perioada februarie-martie au loc o serie de activitati menite sa promoveze toleranta, spiritul civic, importanta diversitatii si a dialogului.
Cele patru sesiuni, bazate pe metode de educatie non-formala, isi propun sa combata discriminare etnica si de gen, sa explice fenomenul incluziunii sociale, a comportamentul fata de persoanele cu dizabilitati si sa promoveze in randul elevilor valorile drepturilor omului, a tolerantei, respectului, egalitatii si multiculturalismului.


| Date beneficiari
    O noua etapa a proiectului este includerea in activitati a 173 de elevi de liceu, cu care se vor discuta aceleasi subiecte. Vizionarea de filme, competitiile interscolare, jocurile educative si metodele de lucru din Compas, manualul de drepturile omului pentru tineri vor accentua importanta tolerantei si multiculturalitatii.

| Rezultatele proiectului
    Cele peste 50 de ore de activitati cu elevii din clasele implicate in proiect au avut scopul de a prezenta tinerilor situatia categoriilor discriminate, posibilitatea diferitelor minoritati si atitudini sanatoase si de buna practica in relatie cu acest domeniu. Cu cei 199 de elevi am discutat despre subiecte pe care nu le dezbat in cadrul altor ore ori cursuri, cateva dintre ele fiind considerate de multi chiar subiecte tabu, sau lipsite de importante. Datorita unor planuri de lucru bine elaborate si structurate in functie de necesitatile specifice care au fost observate in diferite scoli, am reusit sa atingem subiecte sensibile si elevi considerati “rai” in clasa au ales sa se implice si sa-si expuna punctul de vedere, acceptand sa participe si la viitoare activitati prin care s-ar accentua si mai mult importanta tolerantei.

| Bugetul proiectului (in RON)
    2474,88

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Scoala Horea, Closca si Crisan, Scoala Teodor Murasanu, Scoala Avram Iancu, Scoala Ioan Opris, Scoala de arte si Meserii, Scoala Andrei Saguna, Liceul Teoretic Josika Miklos, Colegiul National Mihai Viteazul

| Website-ul proiectului
    -





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes