close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Simte Arta - Promovarea accesului persoanelor cu dizabilitati in muzeele din Bucuresti



| Organizator:
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    In Bucuresti sunt 15.772 de persoane cu dizabilitati dintre care 6.925-dizabilitate fizica, 6.769 - dizabilitati vizuale si 2.016 - dizabilitati auditive. Proiectul s-a adresat nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilitati privind un anumit tip de infrastructura adaptata lor, nevoilor de informare privind proiectele culturale pentru persoanele cu dizabilitati si nevoilor de socializare si acces la cultura ale persoanelor cu dizabilitati. Efectele nivelului scazut al accesului persoanelor cu dizabilitati in institutiile muzeale in special sunt: izolarea persoanelor cu dizabilitati,incalcarea dreptului la acces la cultura, accentuarea decalajelor fata de alte state europene, numar scazut de consumatori culturali. Aceste nevoi au fost identificate prin o studierea atenta a ofertei muzeale din Bucuresti pentru persoanele cu dizabilitati. Pana in prezent din totalul de muzee din Bucuresti, doar un singur muzeu oferta accesul pentru persoanele cu dificultati locomotorii, cu conditia ca acestea sa aiba un insotitor.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a constat in imbunatatirea nivelului de acces a persoanelor cu dizabilitati in institutiile muzeale din Bucuresti.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost : popularizarea/constientizarea oportunitatilor existente de acces in institutiile muzeale pentru persoanele cu dizabilitati, facilitarea accesului gratuit in muzee pentru 100 de persoane cu dizabilitati pe parcursul a 3 luni, furnizarea a 20 de ore de ghidaj muzeal gratuit insotit de interpreti mimico-gestuali, realizarea unor ghiduri audio adaptate nevoilor persoanelor cu disabilitati vizuale, realizarea unor prezentari ale expozitiilor muzeului partener in limbaj Braille.


Simte Arta - Promovarea accesului persoanelor cu dizabilitati in muzeele din Bucuresti Simte Arta - Promovarea accesului persoanelor cu dizabilitati in muzeele din Bucuresti Simte Arta - Promovarea accesului persoanelor cu dizabilitati in muzeele din Bucuresti

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul a vizat rezolvarea problemei legate de nivelul scazut al accesului persoanelor cu dizabilitati in institutiile muzeale. Principalele cauze sunt: lipsa infrastructurii speciale, a cunostintelor de baza privind nevoile speciale ale acestora, lipsa unor servicii speciale adresate lor, resurse financiare limitate pentru imbunatatirea infrastructurii si serviciilor speciale, mobilitatea scazuta a persoanelor cu dizabilitati, lipsa informatiilor despre facilitatile existente, lipsa implicarii institutiilor responsabile. Obiectivele proiectului au fost : popularizarea oportunitatilor existente de acces in institutiile muzeale pentru persoanele cu dizabilitati, facilitarea accesului gratuit in muzee pentru 100 de persoane cu dizabilitati, furnizarea a 20 de ore de ghidaj muzeal gratuit insotit de interpreti mimico-gestuali, realizarea unor prezentari ale expozitiilor muzeului partener in Braille. Activitatile proiectului au fost : managementul proiectului, achizitionarea bunurilor si serviciilor, publicitatea si promovarea proiectului, organizarea vizitelor, realizarea unui ghid de bune practici si distribuirea lui sub forma unui DVD, raportarea rezultatelor. Rezultatele imediate ale proiectului au fost: 7 transporturi gratuite la muzeu, 10 vizite gratuite, 150 de vizitatori persoanele cu dizabilităţi, servicii speciale îmbunătăţite: o dioramă în basorelief, ghidaj mimico-gestual, 80 prezentări ale istoricului şi expoziţiilor muzeului în Braille, o prezentarea înregistrată a istoricului şi expoziţiilor muzeului Antipa în limbaj mimico-gestual, 150 de sandwich-uri distribuite gratuit, 50 de DVD-uri şi 30 exemplare tipărite din Ghidul de bune practici, 200 de pliante.

| Date beneficiari
    Beneficiarii au fost responsabilizati si incurajati sa se implice in planificarea, desfasurarea si evaluarea activitatilor prin actiunile de inregistrare a feed-back-ului si a marturiilor despre vizita realizata. De asemenea beneficiarii au fost incurajati sa tina legatura cu membrii echipei de proiect pentru continuarea vizitelor la muzeu si dupa terminarea implementarii proiectului.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele imediate ale proiectului au fost: 7 transporturi gratuite la muzeu, 10 vizite gratuite pentru persoanele cu dizabilitatii, 150 de vizitatori persoanele cu dizabilitati, aproximativ 100 de insotitori persoane cu dizabilitati, servicii speciale imbunatatite pentru persoanele cu dizabilitatii: o diorama in basorelief, ghidaj mimico-gestual, 80 prezentari ale istoricului si expozitiilor muzeului in limbaj Braille, o prezentarea inregistrata a istoricului si expozitiilor muzeului Antipa in limbaj mimico-gestual, 150 de sandwich-uri distribuite gratuit vizitatorilor, 50 de DVD-uri si 30 exemplare tiparite din Ghidul de bune practici, 200 de pliante.
Rezultatele pe termen mediu si lung ale proiectului includ: cresterea accesului persoanelor cu dizabilitati la activitatile culturale, constientizarea la nivelul institutiilor culturale a nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilitati, imbunatatirea infrastructurii muzeale, imbunatatirea comunicarii intre institutiile culturale si reprezentantii non-guvernamentali ai persoanelor cu dizabilitati si realizarea de parteneriate sustenabile pe termen lung, formarea unui public fidel de persoane cu dizabilitati pentru muzeul in care s-a organizat vizitele.


| Bugetul proiectului (in RON)
    31601

| Parteneri
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, Muzeul National Grigore Antipa, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (ANSR) filiala București, Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR), ASCHF-R (Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Dizabilitațt din Romania) Filiala Bucuresti, Asociatia Virafilms, Asociatia Zabet si Suflet

| Website-ul proiectului
    http://simtearta.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes