close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Obiecte Pierdute sau Furate



| Organizator:
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Programul a plecat de la o nevoie persoanala, am vrut sa cumpar o camera video si am vrut sa verific daca este furata. La acel moment nu exista o baza de date cu obiectele electronice furate in Romania, iar Politia nu poate, nu are resursele necesare pentru a se ocupa de bunuri de mica valoare (foto, video, biciclete, samd).

| Scopul programului
    Scopul initial a fost crearea unei baze de date unde vizitatorii de buna credinta (si nu numai) sa poata verifica daca un bun este al altcuiva, daca cineva isi asuma proprietatea. Am creat aceasta oferind posibilitatea oamenilor sa anunte pierderea, furtul sau gasirea unui spectrul larg de obiecte, spectru care nu este acoperit de cercetarile Politiei. Ne-am dorit sa creem o baza de date online, accesibila de oriunde si gratuit, deoarece obiectele furate "nu stau" in acelasi loc/oras, ba dimpotriva "se plimba".

Obiecte Pierdute sau Furate Obiecte Pierdute sau Furate Obiecte Pierdute sau Furate

| Aria geografica
    WWW

| Rezumat
    Proiectul vizeaza o latura a culturii urbane care lipseste la romani, respectul fata de proprietate. Perioada comunista a sters acest simt al proprietatii majoritatea bunurior fiind ale statului, cumva la comun. Astfel ca responsabilitatea ca si atitudine, era descurajata, ba mai mult mutilata, prin nationalizare. Drept urmare, in constiinta comuna exista un "ce-i al meu?" , atitudine daunatoare pentru o societate care nu mai este orientata catre Stat, ci catre Proprietate. Proiectul a plecat de la 3 lucruri concrete: lipsa de responsabilitate a proprietarilor, lipsa de personal a politiei si lipsa unei infrastructuri care sa centralizeze "furturile/pierderile mici - de valoare mica". Asa ca proiectul a realizat o baza de date online, gratuita, unde oricine poate adauga, asuma, un obiect pierdut, furat sau gasit. Baza de date find in mod intentionat una gratuita, am cautat sa avem si cheltuielile cele mai mici, asa ca platforma de operare aceea a unui blog. Fizic, in afara de cumpararea numelui si hosting-ul site-ului, restul este gratuit, mentenanta este realizata prin voluntariat si publicarea aununturilor se face automat. In momentul de fata, dupa 4 ani de proiect, avem peste 1500 de anunturi din care peste 200 cu obiecte gasite, adica peste 200 de cetateni au inteles conceptul de proprietate si au facut un efort imens sa il respecte.


| Date beneficiari
    cetatenii Romaniei si nu numai, practic cine are acces la internet

| Rezultatele programului
    - peste 1500 de articole/bunuri pierdute, gasite, furate - peste 200 de anunturi cu bunuri gasite - maximul de vizitatori 528 pe zi - media este de 60 de vizitatori pe zi - de cand am aparut pe WWW am introdus in frazele cheie de cautare pe Google Romania si cuvintele noastre cheie "obiecte pierdute, obiecte gasite, obiecte furate" - orice anunt este in indexat de Google intr-o ora, practic ajunge in cautarile motorului intr-o ora. Google stie ca www.obiectepierdusaufurate.ro este un site important si-l citeste, isi updateaza baza de date (indexul) in fiecare ora - am creat un forum, o alta baza de date cu informatie legata de furturi, pierderi si gasiri (articole, filme, samd) - din cei peste 1500 de "clienti" foarte putini ne dau feedback, dar cand il primim este plin de recunostinta pentru ceea ce facem, deoarece obiectele publicate pe site au si o valoare sentimentala - articole in presa, interviuri la radio - ideea site-ul a fost clonata (copy/paste articole) de 2 ori, unele din clone oferind seviciile pe bani - site-ul a fost spart de 5 ori de hackeri, acestia publicand reclame pe el - site-ul fiind unul vizitat, Asociatia il foloseste pentru a populariza campaniile sociale in care crede - in anul 2008 am luat premiul 3 la o competitie de site-uri "Webstock 2008" Sectiunea Publishing

| Bugetul programului (in RON)
    150

| Parteneri
    Niciuna

| Website-ul programului
    http://www.obiectepierdutesaufurate.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes