close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Acces nediscriminativ la educatie si cultura pentru persoane cu deficiente de vedere



| Organizator:
    Fundatia Cartea Calatoare
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap mentioneaza la art. 65 obligativitatea bibliotecilor publice de a deschide standuri cu carte in formate accesibile persoanelor cu deficiente de vedere, insa, in lipsa unui producator de carte audio in standardul Daisy, singurul format oficial acceptat de marile biblioteci ale lumii, prevederile legii nu pot fi puse in practica. De-a lungul anilor foarte putine persoane cu deficiente de vedere au putut fi integrate in invatamantul de masa pentru ca ele nu aveau acces independent la manuale. Acest fapt a condus la crearea scolilor si liceelor speciale pentru elevi cu deficiente de vedere. Numarul manualelor in format Braille este destul de scazut, datorita costurilor ridicate de productie si a timpului mare de realizare.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului l-a reprezentat implementarea standardului Daisy – standard international de accesibilizare a informatiei pentru persoanele cu deficiente de vedere sau cu dificultati de citire, in bibliotecile publice si liceele pentru deficienti de vedere din Romania. Obiective specifice: 1. producerea de carte audio Daisy – beletristica, manuale scolare si carti de specialitate, pentru elevii si profesorii din liceele de nevazatori; 2. crearea de standuri cu carte audio Daisy in cadrul bibliotecilor publice judetene; 3. extinderea la nivel national a serviciului de imprumut carti Daisy.

Acces nediscriminativ la educatie si cultura pentru persoane cu deficiente de vedere Acces nediscriminativ la educatie si cultura pentru persoane cu deficiente de vedere Acces nediscriminativ la educatie si cultura pentru persoane cu deficiente de vedere

| Aria geografica
    Bacau, Cluj, Sibiu, Arad, Tg, Frumos, Galati, Baia Mare, Timisoara, Bucuresti, Buzau, Craiova, Oradea, Zalau, Targoviste, Botosani, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Calarasi, Slatina, Ploiesti, Piatra Neamt, Tg. Mures, Brasov, Tulcea, Vaslui, Tg. Jiu, Bistrita Nasaud, Comarnic, Calimanesti, Codlea, Baile Herculane, Alexandria, Turda, Roman, Onesti, Constanta, Eforie Nord, Sovata, Falticeni, Vatra Dornei, Iasi, Alba Iulia, Deva, Sf. Gheorghe

| Rezumat
    Studiile de specialitate au aratat ca aproximativ 80 – 85% din informatia pe care o primeste o persoana perfect sanatoasa se face prin intermediul vederii. Pe masura ce societatea moderna evolueaza, importanta informatiei vizuale creste foarte mult in comparatie cu ceea ce era in trecutul apropiat. Astfel handicapul vizual devine din ce in ce mai grav.
Scopul proiectului l-a reprezentat implementarea standardului Daisy, standard international de accesibilizare a informatiei pentru persoanele cu deficiente de vedere sau cu dificultati de citire, in bibliotecile publice si liceele pentru deficienti de vedere din Romania.
Proiectul a avut doua componente principale: a) extinderea serviciilor de imprumut al cartilor Daisy la nivel national, in toate bibliotecile publice judetene si orasenesti din tara; b) productia de manuale scolare si carte de specialitate pentru elevii si profesorii din liceele de deficienti de vedere.
Au fost achizitionate 120 cititoare Daisy care au fost donate unui numar de 34 biblioteci publice, 7 licee pentru deficienti de vedere, 2 gadinite speciale si 2 facultati. De asemenea a fost realizate carti audio Daisy (beletristica, manuale, carte scolara, carte de specialitate) si distribuite in peste 2000 de exemplare bibliotecile publice si liceele pentru nevazatori.
Prin adoptarea standardului Daisy in Romania cresc semnificativ sansele de integrare in invatamantul de masa. Cel mai mare beneficiu pe care il aduce acest proiect pe termen lung este acela de a crea conditiile pentru o societate inclusiva.


| Date beneficiari
    Pentru a ne asigura de colaborarea bibliotecilor si a liceelor pentru deficienti de vedere, donatia de cititoare Daisy s-a facut in baza unui contract de colaborare, prin care bibliotecile de obligau sa deschida standuri cu carte in format accesibil pentru nevazatori si sa achizitione, contra cost, carti in format Daisy. Liceele, in calitate de parteneri au popularizat in randul elevilor si profesorilor manualele in format Daisy si le-au utilizat in procesul educativ. Deschiderea unor standuri Daisy in biblioteci orasenesti s-a facut la recomandarea nevazatorilor, prin consultarea directa a acestora, telefonic. De asemenea stabilirea planului editorial s-a facut in urma recomandarilor primite de la profesori, cititori, bibliotecari. Aceasta colaborare continua si in prezent: bibliotecile si liceele beneficiaza de noile titluri aparute.

| Rezultatele proiectului
    Principale rezultate obtinute in cadrul proiectului au fost: 1. achizitionarea si donarea unui numar de 120 cititoare Daisy la 44 biblioteci publice si tara si strainatate (cititorilor de limba romana din Chisinau si Nurnberg), 7 licee pentru deficienti de vedere, 2 gradinit speciale si 2 Facultati de Psihopedagogie Speciala; 2. realizarea unui numar de 45 titluri de beletristica, 15 manuale si distribuirea lor in peste 2000 de exemplare in intreaga tara, conform actelor de donatie si a facturilor.
Consideram ca proiectul si-a atins obiectivele si chiar le-a depasit. Putem spune ca standardul international Daisy de accesbilizare a informatiei pentru nevazatori a fost implementat la nivel national, atat in bibliotecile publice cat si in liceele pentru deficienti de vedere sau in gradinitele speciale.
Prin generalizarea la nivelul intregii tari a serviciului de imprumut carte audio Daisy, persoanele cu deficiente de vedere se bucura de drepturi egale cu orice cetatean: pot merge la biblioteca cu sotia sau sotul sau vazator sau cu copilul sau vazator si fiecare pleaca din biblioteca publica cu cartea care o doreste sau care ii este necesara.
Manualele in format Daisy permit elevilor sa urmareasca intocmai recomandarile profesorilor, astfel incat acestia isi indeplinesc mult mai usor sarcinile in clasa si acasa. Pe termen lung acest sistem va facilita integrarea tinerilor in invatamantul de masa.
Cel mai mare beneficiu pe care il va aduce acest proiect pe termen lung va fi acela de a crea conditiile pentru o societate inclusiva.


| Bugetul proiectului (in RON)
    293955,85

| Parteneri
    Nu este cazul

| Website-ul proiectului
    www.cartidaisy.ro; www.fcc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes