Participanti & Proiecte
Gustos și sănătos în farfuria din spital
|
Organizator: Asociația ”Din grijă pentru copii” |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
”Parcă e mâncare de spital” este, probabil, cea mai supărătoare descriere pe care o poate primi o mamă, o bunică sau un bucătar despre mâncarea pe care tocmai a așezat-o pe masă! Pentru că avem deja în minte conturată ideea că mâncarea de spital este fără gust, fără formă și fără nutrienții de care are nevoie un organism în procesul de vindecare. Și aceasta este și realitatea. ”Sacoșa de acasă” a fost dintotdeauna o salvare pentru părinții internați cu cei mici, o bunică, un tată sau un prieten fiind aliați în astfel de cazuri. Gândind proactiv și focusate cu mintea și sufletul pe acești copii internați, am conturat un plan complex de schimbare de meniu de spital.
Nevoia și importanța acestei schimbări a fost identificată de către noi, fondatoarele asociației, și în cei 4 ani de activitate în în cadrul Instit. Național mama și copilul”
| Scopul proiectului
Scopul unui proiect care are în centru schimbarea meniurilor dintr-un spital de pediatrie este acela de a îmbunătăți viața copiilor internați și a însoțitorilor acestora prin hrană sănătoasă și gustoasă, care poate sta, dovedit fiind acest fapt, la baza vindecării. Obiectivul, după finalizarea proiectului pilot, este de a ajunge cu proiectul în cât mai multe spitale de pediatrie din țară (11, din care 4 în București)



| Acoperire
Bucharest
| Rezumat
”Gustos și sănătos în farfuria din spital” este, mai întâi de toate, un răspuns la o nevoie. A copiilor pacienți, pe de o parte, și a însoțitorilor acestora. Hrana sănătoasă, diversificată, gătită prin tehnici corecte care ajută la păstrarea nutrienților din alimentele de bază nu este un moft. Mâncarea face parte din procesul de vindecare, iar medicina, prin evoluția și deschiderea din ultimii ani, arată că tratamentul medicamentos face echipă excelentă cu alimentația. Așa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate.
Obiectivul principal este de a demonstra că normalitatea dintr-o farfurie de spital (hrana unui copil aflat în proces de vindecare) nu trebuie să fie nici scumpă, nici sofisticată; trebuie doar gătită corespunzător, astfel încât să păstreze și gust și calitate nutrițională. Un astfel de proiect – pilot în cazul nostru – a demonstrat că mâncarea din spital, deși nu beneficiază de o sumă mare de bani, poate fi un exemplu de Așa DA în farfurie! Ca obiective secundare : schimbarea modului de transportare a mâncării din bucătărie în saloane; îmbunătățirea meniurilor dietetice recomandate patologiilor;
Ca structură, proiectul are trei direcții: echilibrarea și diversificarea meniurilor deja existente – prin introducerea unor ingrediente noi care îmbogățesc nutrițional masa, prin calcul al valorilor nutriționale; achiziționarea necesarului din punct de vedere al aparaturii profesionale; implementarea unor tehnici de gătit cât mai sănătoase, tehnici predate și apoi implementate pe parcursul celor 8 luni de către chefi și tehnolog alimentar; schimbarea modului în care prânzul este transportat de la bucătărie în salon și servit copiilor în tăvi termoizolante. Ne mândrim că managementul a adoptat schimbarea!
| Date beneficiari direcţi
1000 de copii/lună
| Activitati
Proiectul presupune trei etape/direcții: MENIUL prin redefinirea, echilibrarea și diversificarea meniurilor deja existente; prin introducerea de ingrediente noi care îmbogățesc nutrițional, dar și gustul mesei; prin eliminarea desertului ambalat și introducerea desertului gătit; prin calcularea valorilor nutriționale și prin utilare și dotare bucătărie cu aparate profesionale și accesorii necesare. RESURSA UMANĂ prin completarea echipei blocului alimentar din spital cu 2 bucătari; prin suportul constant al echipei formată din dietetician, chef, tehnolog alimentar; prin cursuri practice pentru implementarea unor tehnici corecte de gătit; prin sesiuni de suport emoțional/relațional pentru echipă menite să sudeze oamenii, să îi apropie de activitatea lor și să creeze o ambianță frumoasă de muncă; prin crearea unor scheme tehnologice detaliate scrise care să ajute în activitatea zilnică; prin conturarea unui retetar complet și detaliat; prin organizarea circuitului de muncă la nivel de echipă. MODUL DE TRANSPORTARE a prânzului – masa caldă și cea mai consistentă a zilei – prin schimbarea întregului circuit care asigura livrarea mesei din bucătărie spre salone. Aici s-au achiziționat vase reutilizabile, transportate în tăvi termoizolante. S-au achiziționat carucioare pentru transportarea mâncarii, carucioare tip picurător și uscător pentru vase, căruciare pentru stivuirea tăvilor. S-a înființat o spălătorie pentru vase și tăvi, cu circuit propriu, s-au angajat oameni.
| Rezultatele proiectului
Meniul gustos și hrănitor, care a ajuns să fie o masă așteptată
Prânzul – masa cea mai importantă a zilei – care ajunge cald pe secții
Creșterea numărului de însoțitori care solicită masa în spital
Reducerea semnificativă a sacoșelor de acasă/livrate prin diverse platforme
Însușirea unui stil alimentar echilibrat de către unii părinți
Înființarea comisiei de dietetică în instituție în contextul implementării proiectului și a reușitei acestuia în a fi sustenabil pe termen lung
Meniul incadrat în valoarea cotizației de masă pentru copiii internați (și aparținători)
| Parteneri
Asociația Din grijă pentru copii - inițiator, Lidl Romania – finanțator, ASSMB, Lumea Emei, AREA - parteneri
| Despre organizator
ONG-ul ”Din grijă pentru copii” are ca obiectiv principal grija față de pacientul minor, toate proiectele și inițiativele susținute având ca obiective îmbunătățirea experienței spitalicești pentru copii și însoțitorii acestora. Proiectele vizează, pe de o parte, renovări de spații spitalicești, utilarea cu aparatură medicală pentru îmbunătățirea actului medical, implementarea unor programe menite să îmbunătățească viața copiilor pe parcursul unei spitalizări.
| Website proiect
www.gustossisanatos.ro