close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Romanian Science Festival



| Organizator:
    Asociatia Diaspora Locala
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Initial am organizat un proiect pilot in 2018 la Timisoara numit Timisoara Science Festival in urma obtinerii unui grant de la Fondul Stiintescu. Ideea proiectului a fost inspirata din activitati similare in care cei patru fondatori ai RSF au fost implicati in cadrul Universitatii Oxford. Astfel ca, ne-am zis ca daca copii din Anglia pot invata despre ADN extragand ADN-ul de la o capsuna in centrul Oxfordului, si elevii din Timisoara pot face acelasi lucru. Acesta a fost imboldul care a facut ca prima editie a TSF sa aiba loc. In cele 2 zile de festival cei 7 mentori au vizitat 7 licee unde au facut 16 prezentari in fata a 1400 de elevi. In a doua zi de festival, peste 6000 de participanti au luat parte la cele 25 de activitati stiintifice care au avut loc in centrul Timisoarei. In al doilea an, am exportat formatul in alte doua orase.

| Scopul proiectului
    Obiectivul RSF e sa inspiram, sa incurajam si sa provocam oameni de toate varstele si din toate mediile sa exploreze si sa inteleaga lumea din jurul lor.

Scopurile RSF:
(1) sa popularizeze disciplinele STEM in randul elevilor si al comunitatii
(2) sa ofere modele de cariera in domeniile STEM prin ateliere și prezentari in scoli si licee
(3) sa construiasca legaturi intre diaspora academica si sistemul de educatie din Romania
(4) sa contruiasca o arhiva digitala in romana de resurse si expertiza accesibile tuturor
(5) sa aduca impreuna proiecte locale care sa isi etaleze portofoliul


Romanian Science Festival Romanian Science Festival Romanian Science Festival

| Aria geografica
    Timisoara, Baia Mare, Pitesti, online

| Rezumat
    Stiintele exacte sunt predate in Romania intr-un mod teoretic. Aceasta abordare limiteaza nivelul de intelegere si aplicabilitate a stiintelor din punctul de vedere al elevilor. O modalitate interactiva de a experimenta stiinta ajuta copii sa inteleaga omniprezenta acesteia in cotidian. Dorim ca prin acest festival sa aducem elevii mai aproape de stiinte, sa le înteleaga mai bine, sa nu fie frica de ele, sa le aratam ca oricine poate sa inteleaga notiuni fundamentale stiintifice sau chair sa aleaga o cariera in STEM.

Obiective:
(1) sa popularizeze disciplinele STEM in randul elevilor si al comunitatii
(2) sa ofere modele de cariera in domeniile STEM prin ateliere și prezentari in scoli si licee
(3) sa construiasca legaturi intre diaspora academica si sistemul de educatie din Romania
(4) sa contruiasca o arhiva digitala in romana de resurse si expertiza accesibila tuturor

Desfasurat intre 13-21 septembrie, festivalul a avut loc in trei orașe: Baia Mare, Pitesti si Timisoara in acelasi format. In prima zi de festival, cei 34 de „mentori RSF” - studenti si cercetatori romani afiliati la centre universitare de prestigiu din strainatate - au sustinut in total 64 ateliere in 16 scoli si licee in fata a peste 3.500 de elevi. Mentorii au prezentat parcursul lor academic si de cariera incercand sa ii motiveze pe elevi si sa ii inspire cum ca o licenta in una dintre disciplinele STEM ofera o varietate de oportunitati.

A doua zi de festival a fost dedicata unui targ de experimente in aer liber la care toata lumea cu varste intre 3 şi 103 ani a fost invitata sa descopere stiinta prin experimente interactive. Au trecut pragul peste 12.000 de participanti.

In festival au fost implicati peste 350 de voluntari, cel mai tânăr fiind de 8 ani, iar cel mai bătrân de 80 de ani.


| Date beneficiari
    (1) 3500 de elevi din instituțiile de învățământ pe care le vizităm - au fost incurajati sa considere o cariera in disciplinele STEM (2) 350 de voluntari, majoritatea liceeni si studenti, au lucrat in echipe sub îndrumarea mentorilor din străinătate (3) 12000 de participanti la targurile de stiinta au facut experimente in mod interactiv si au invatat in mod experimental

| Date beneficiari
    (1) profesorii si colegii elevilor care au participat la ateliere - estimativ 5000 elevi si 100 cadre didactice, impact sistemic (2) comunitatea din cele trei orase prin campaniile de contientizare outdoor si online - 10000 - impact comunitar

| Activitati
    1 iunie – 30 iunie – recrutarea celor 34 de mentori din diaspora academica si stabilirea de parteneriate
1 iunie - 10 septembrie – alegerea experimentelor ce vor face parte din program
1 iunie - 12 septembrie - inchierea parteneriatelor si sponsorizarilor
1 – 10 septembrie – recrutare voluntari din cadrul elevilor de liceu și studenților
1 – 10 septembrie – incheierea de parteneriate cu scolile si liceele care le vizitam in prima zi de festival
1 - 11 septembrie - instruirea voluntarilor de catre mentori
12-14 septembrie – Timisoara Science Festival
13-14 septembrie - Baia Mare Science Festival
20 -21 septembrie - Pitesti Science Festival

Prima zi de festival: 34 de mentori - 64 ateliere in 16 scoli si licee in fata a peste 3500 de elevi
A doua zi de festival: 350 de voluntari, 12000 de participanti


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a avut atat un impact specific, cat si un impact transversal.

Prin impact specific putem mentiona urmatoarele:
(1) Prin expertiza din diaspora participantii sunt expusi la o perspectiva interdisciplinara a STEM
(2) TSF oferă o platformă prin care proiectele mai mici sa aiba o expunere mai mare catre comunitate, astfel contribuind la cresterea profilarii lor. Astfel creste gradul de expunere si contientizare a diferitelor directii de dezvoltare in disciplinele STEM.
(3) promovarea stiintei pentru toti: printre participanti am avut copii de etnie roma la pragul abandonului scolar, copii cu cerinte educationale speciale, voluntari de toate varstele

Proiectul contribuie semnificativ si pe dimensiunea transversala:
(1) stimularea creativitătii
(2) stimularea autonomiei
(3) stimularea implicarii in crearea de continut educational a copiilor si/sau tinerilor implicati in proiect.

Fiecare mentor coordoneaza 1 sau 2 echipe pe domeniul lor si impreuna produc continutul stiintific al evenimentului. Astfel prin interactiunea cu mentorii, care sunt studenti sau cercetatori in strainatate, se creeaza o legătura bazata pe interes comun si mentorat.



| Bugetul
    45000

| Parteneri
    PARTENERI: • BAIA MARE - 10 PARTENERI: Asociaţia de Părinţi Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu", Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu", ESERO, ESA, Fundaţia Autonom, Muzeul de Mineralogie, Planetariul Baia Mare, SARM Sighet, Logiscool, Şcoala Internaţională Baia Mare • PITEŞTI - 5 PARTENERI: Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu", ESERO, ESA, Fundaţia Autonom, Teach for Romania, • TIMIŞOARA - 20 PARTENERI: Asociaţia de Astronomie Culturală, BioCoderDojo, ClarK, Code 4 Romania, CoderDojo@CDLoga, CoderDojoTM, ESERO, ESA, ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, Fondul Ştiinţescu, Fundaţia Comunitară Timişoara, Fundaţia Româno-Americană, Fundaţia Autonom, Fundaţia Eta2U, Fundaţia Haţegan, Plan Zero, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest SPONSORI: • BAIA MARE – 10 SPONSORI: Autonom, AutoHelp, Bizo Express Food, InsideMedia, Kaydara, Mai dulce, Ramira, UAC, Vivo, WebVector • PITEŞTI – 6 SPONSORI: Autonom, BRD, Interact, Prima Market, Sigma, Toniky • TIMIŞOARA - 9 SPONSORI: Autonom, Continental, Hamilton, Hella, Iulius Town & Iulius Gardens, Lasting, Lasting Software, Raiffeisen Bank, Sphinx IT

| Website proiect
    http://www.romaniansciencefestival.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes