close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Micul Naturalist



| Organizator:
    Asociatia Parcul Natural Văcărești
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul Micul Naturalist și-a dorit să îi inspire pe micii vizitatori ai Parcului Natural Văcărești să devină marii exploratori și conservaționisti ai zilei de mâine.
În 2018, în cadrul acestui proiect, am ghidat pe potecile din parc peste 1000 de copii, împreună cu care am petrecut peste 80 de ore în 60 de tururi ghidate și 10 ateliere tematice.
Cu ocazia acestor tururi am cunoscut copii pasionați de insecte, de șerpi sau de broaște, cu o înclinație clară către o observare mai atentă a naturii din jurul lor. Mai ales pentru acești copii am decis să organizăm atelierele de vineri seara în Observatorul PNV, în care să vorbim pe înțelesul lor despre plantele și animalele din parc și să-i încurajăm să continue să exploreze natura în toate formele ei.


| Scopul proiectului
    Prin acest proiect ne-am propus să contribuim la apropierea copiilor din mediul urban de natură și să le stîrnim curiozitatea pentru explorări individuale sau în familie. Țintim la creșterea timpului petrecut în aer liber, observînd cu atenție ce se întîmplă în natură, pentru că știm că timpul astfel petrecut contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor, atît la nivel fizic, cît și la nivel psihic, mental și emoțional.
Obiectivul proiectului a vizat implicarea a cel puțin 1000 de copii din București în activități de descoperire a plantelor și animalelor din parc pe durata anului 2018.


Micul Naturalist Micul Naturalist Micul Naturalist

| Aria geografica
    Orasul Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul Micul Naturalist este un proiect de educatie pentru cunoasterea naturii. Prin proiect, APNV si-a propus sa apropie copiii de natura si, scotandu-i pentru cateva ore din fata ecranelor luminoase, sa-i vaccineze definitiv impotriva ignorantei, a nepasarii si, ca viitori adulti, a nesimtirii. Proiectul s-a desfasurat la Observatorul parcului Natural Vacaresti si in parc. Si a constat in prezentarii interactive (workshop uri), vizite ale parcului, jocuri si experiente directe de cunoastere, atingere, privire in ochi ale animalelor din parc. In cadrul proiectului au participa aproximativ 1000 de copii, majoritatea dintre ei elevi ai scolilor comunitatii locale. Proiectul a fost sponsorizat de Alpha Bank si a fost organizat de APNV prin invitarea de lectori cu experienta in relatia cu copiii. Proiectul face parte din programul de educatie pentru natura al APNV, a inceput in anul 2018 si continua in fiecare an.

| Date beneficiari
    Aproximativ 1500 de copii cu vîrsta cuprinsă între 3 și 14 ani au aflat secretele amuzante ale unora dintre cele mai populare specii de plante și animale din parc sau au ascultat povești despre exploratori celebri și tărîmuri îndepărtate

| Date beneficiari
    Peste 200 de cadre didactice și părinți au beneficiat, alături de copii, de cel puțin două ore de aer curat, bucurîndu-se de noi descoperiri și, cel mai probabil, dorindu-și să iasă mai des în soare și să se plimbe pe poteci exporînd natura

| Activitati
    Au fost gândite o serie de activități pentru copii, printre care: ieșiri pe trasee în parc, prezentări interactive la Observator, proiecții de filme și întâlniri cu diverși specialiști din vastul domeniu al protecției naturii.
Participarea a fost întotdeauna gratuită. Atunci când a fost posibil, le-am transmis în direct și pe internet, iar alteori ne-au fost alături echipe de televiziune.
Au fost achiziționate machete realiste și echipamente adecvate celor mici, iar acolo unde situația a permis-o s-a lucrat inclusiv cu exemplare vii de floră și faună sălbatică din parc.
Prelegerile au avut o tematică foarte variată, pornind de la cele mai mici insecte și terminând cu mamiferele mari, trecând prin efectele poluării cu mase plastice, expediții polare și schimbări climatice; toate prezentate de profesioniști avînd și harul de buni povestitori.
Câteva exemple de dezbateri care au fost foarte apreciate atît de cei mici cît și de cei mari: Adevărul despre țestoasele ninja, Aventurile doamnei vidre, De la mic naturalist la mare explorator - pe urmele lui Emil Racoviță, Vampirii cei buni, Ce ne transmit broaștele, Poveștile plantelor, Rața mare și micul naturalist, De ce se colorează frunzele toamna, Sssssecretele Șerpilor.


| Rezultatele proiectului
    Copiii care au participat la atelierele din cadrul ”Micul naturalist” au petrecut o oră jucîndu-se, ascultînd povești, observînd îndeaproape machetele și celelalte materiale demonstrative, am demontat împreună mituri despre broaște, șerpi, insecte, am mers împreună în călătorii imaginare în cele mai îndepărtate locuri de pe glob. Au fost ore de bucurie, încîntare, explorare, surpriză, încheiate cu hotărîrea limpede de a reveni în parc.
Părinții care au însoțit copii la ateliere s-au bucurat alături de copii, unii dintre ei ai aflat de existența parcului și l-au contemplat cu zîmbete de pe terasa Observatorului.


| Bugetul
    120000

| Parteneri
    NU este cazul

| Website proiect
    https://parcnaturalvacaresti.ro/proiecte





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes