close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



A.C.T. Arta. Comunitate. Transformare



| Organizator:
    Fundația pentru o societate deschisă
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectul A.C.T. este parte a programului de construire comunitara al Fundatiei Soros. Proiectul reprezinta una dintre cele 4 componente ale interventiei comunitare integrate utilizate de Fundatia Soros : construire de locuinte si centre sociale, dezvoltare de intreprinderi sociale, acordare de servicii de asistenta sociala si psihologica si dezvoltare comunitara prin arta.
Nevoile beneficiarilor, copiii din doua sate din jud. Calarasi, Sarulesti si Dor Marunt, au fost identificate in urma unei perioade de documentare la nivel local, care a inclus si discutii cu profesorii din cele 2 scoli si cu facilitatorii comunitari implicati in celelalte proiecte ale fundatiei: necesitatea participarii copiilor la viata comunitatii, necesitatea valorificarii potentialului copiilor si a depasirii prejudecatilor cauzate de mediul in care traiesc.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost stimularea implicarii sociale a copiilor, prin mijloace artistice, in dezvoltarea celor 2 comunitati dezavantajate din care fac parte.

Obiectivele proiectului:
1. Incurajarea creativitatii copiilor si a reflectiei constructive in legatura cu problemele comunitatilor dezavantajate, prin activitati artistice concrete: teatru forum, teatru de umbre, dans, pictura si colaje;
2. Promovarea artei ca instrument de schimbare sociala pozitiva in comunitati defavorizate;
3. Crearea de bune practici de interventie artistica in comunitati defavorizate.


A.C.T. Arta. Comunitate. Transformare A.C.T. Arta. Comunitate. Transformare A.C.T. Arta. Comunitate. Transformare

| Aria geografica
    Jud. Calarasi

| Rezumat
    A.C.T. Arta. Comunitate. Transformare este un proiect de arta cu dimensiune sociala si educativa demarat de Fundatia Soros in 2012 in doua sate din judetul Calarasi, Sarulesti si Dor Marunt.
A.C.T. este una dintre componentele interventiei integrate a Fundatiei Soros in cele doua comunitati, alaturi de cea de locuire, economie sociala, asistenta sociala si consiliere psihologica.
Proiectul si-a propus sa stimuleze implicarea sociala a copiilor in dezvoltarea celor 2 comunitati dezavantajate din care fac parte, prin intermediul unor activitati artistice .
Interventia prin proiecte de locuire (Arhipera) si economie sociala (RURES) in cele doua sate, interactiunea cu membrii comunitatii au evidentiat necesitatea unei abordari integrate de construire comunitara. Cele doua sate cu o populatie roma semnificativa se confrunta cu o rata crescuta a abandonului scolar, copii provenind din familii dezorganizate, fara venituri stabile.
A.C.T. raspunde nevoii de educatie nonformala prin arta in scoli, prin activitati centrate pe capacitarea (empowerment-ul) copiilor, pe stimularea creativitatii si a reflectiei legate de comunitatea din care fac parte.
La activitatile proiectului (ateliere de teatru de umbre, ateliere de pictura, colaj, origami, modelaj in lut, cu tema „Acasa”, ateliere interdisciplinare de fotografie, desen, colaj, ateliere de miscare corporala si dans contemporan, ateliere de teatru forum) au participat 134 de elevi, dintre care aproximativ 50 de copii romi, cu varste intre 7 si 14 ani, din cele 2 scoli din aceste sate. Activitatile au avut ca rezultate 3 piese de teatru forum, 4 spectacole de teatru de umbre,2 expozitii cu obiecte realizate de copii, un material video si un bolg care promoveaza arta ca instrument de interventie comunitara si schimbare sociala.


| Date beneficiari
    Metoda utilizata in implementarea proiectului a fost metoda participativa de lucru care a antrenat permanent beneficiarii in desfasurarea activitatilor.
Copiii au fost implicati in tot procesul de lucru la ateliere de la conceperea continuturilor, la promovarea evenimentelor publice de prezentare a rezultatelor unor ateliere (spectacolele de teatru de umbre, ora deschisa de miscare si dans, piesele de teatru forum). Copiii au realizat afise si invitatii si le-au distribuit ei insisi in scoli, printre colegi si profesori, dar si in comunitatile lor (catre parinti, au pus afise la magazinele de langa scoala).


| Rezultatele proiectului
    Din punct de vedere cantitativ:
134 de copiii, 50 dintre ei de etnie roma, cu varste intre 7 si 14 ani au fost implicati in ateliere artistice si piese de teatru forum.
4 piese de teatru de umbre produse si promovate cu ajutorul copiilor, prezentate in cadrul scolilor locale
3 piese de teatru forum realizate si promovate de copii, prezentate in cadrul scolilor locale. Temele pieselor au fost violenta in scoli, intre colegi, si violenta in familie
1 material video despre intregul proiect si despre diverse ateliere individuale.
Trailer film : http://vimeo.com/59044372
2 expoziții cu obiectele realizate de copii (căsute din lut, din carton, obiecte din origami) in scoli si in Centrul de prevenire a abandonului scolar din Sarulesti
1 blog de prezentare si promovare a proiectului, cu relatari de la activitatile cu copiii din cele 2 comunitati - http://artapeharta.wordpress.com/tag/arta-pe-harta/

Din punct de vedere calitativ, activitatile axate pe stimularea potentialului creativ si a reflectiei asupra problemelor si dezvoltarii comunitatilor au creat un cadru favorabil pentru cresterea increderii de sine a copiilor si au dus la dezvoltarea de noi atitudini, abilitati si competente: construirea unei naratiuni, lucrul in echipa, tehnici de improvizatie si capacitatea de a se adapta si de a face fata unei situatii de opresiune.
Indicatorii utilizati in evaluarea acestor rezultate: numarul de copiii interesati sa participe la atelierele artistice si de teatru forum; evaluarile directe ale copiilor participanti la activitati si ale coordonatorilor de ateliere.


| Bugetul proiectului (in RON)
    46837,46

| Parteneri
    Fundatia Soros, Fundatia ”Copii in dificultate” - prin Centrul de prevenire a abandonului scolar din Sarulesti, Scoala Generala din Sarulesti, Scoala Generala din Dor Marunt

| Website-ul proiectului
    http://www.soros.ro/ro/program.php?program=56





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes