close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Primul Centru de Telemedicina in Diabetul pediatric in Romania



| Organizator:
    Asociatia Sprijin pentru Diabet
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Diabetul zaharat tip 1 este o boala cronica caracterizata prin dependenta de insulina pe viata. In Romania sunt aproximativ 3060 de copii cu diabet insulinodependent. Diabetul aparut in copilarie determina complicatii si spitalizari, 20-30% din copiii cu diabet mor din cauza afectarii rinichilor si 50% dezvolta probleme ce le impiedica vederea. In Romania senzorii de glicemie nu sunt disponibili, iar ingrijirea medicala se acorda in cateva centre medicale, majoritatea sectii de pediatrie, fara acces in urgenta la diabetolog. Resursele umane si tehnologice sunt insuficiente pentru suportul medical, educational si emotional al acestor mici pacienti si familiilor lor. Telemedicina poate suplini lipsa de resurse si facilita accesul pacientilor la servicii medicale de inalta calitate.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a largi accesul la tehnologii inovatoare, ce combina sisteme avansate de tratament al diabetului cu comunicarea in timp real cu cadrele medicale, integrate prin intermediul telemedicinii, punand bazele pentru medicina de precizie, bazata pe inovatie si personalizare in diabetul pediatric. Acest sistem este viabil, poate deveni o realitate si va schimba progosticul acestei boli prin facilitarea obtinerii unui echilibru glicemic inca din copilarie, facand posibila o viata cu diabet fara complicatii.

Primul Centru de Telemedicina in Diabetul pediatric in Romania Primul Centru de Telemedicina in Diabetul pediatric in Romania Primul Centru de Telemedicina in Diabetul pediatric in Romania

| Aria geografica
    27

| Rezumat
    Diabetul zaharat tip 1 este o boala cronica incurabila, amenintatoare de viata, in care dependenta de insulina este definitorie. In Romania exista putine clinici dedicate ingrijirii copiilor cu diabet iar resursele umane si tehnologice sunt insuficiente pentru suportul medical si emotional al acestora. Ultimii ani au adus noutati tehnologice in domeniul diabetului insulinodepedent, respectiv dispozitive implantabile care pot monitoriza glicemia cu mai putina durere (doar 2 intepaturi pe zi in loc de 8-12) numite senzori de glicemie; senzorii ofera posibilitatea de a avertiza asupra excursiilor periculoase ale glicemiei inainte ca acestea sa devina urgente. Cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania am reusit implementarea unui proiect prin care am introdus si in tara noastra aceste dispozitive, infiintand si dotand primul Centru National de Telemedicina in Diabet ce va permite preluarea si urmarirea copiilor insulinodependenti de pe intreg teritoriul tarii. Prin intermediul telemedicinii, senzorii de glicemie pot fi urmariti de la distanta nu doar de catre familie dar mai ales de catre cadrele medicale, care pot vizualiza permanent si in timp real glicemiile micilor pacienti si pot interveni prompt, sprijinind familia si prevenind urgentele medicale ce pot decurge din excursiile glicemice. Astfel copiii pot beneficia de ingrijire de specialitate si de calitate indiferent de locatia medicului specialist sau a pacientului. Sistemul proiectat combina tehnologia de tip mobil cu tehnologie de varf in ingrijirea diabetului oferind posibilitatea unei ingrijiri personalizate, de tip proactiv, in timp real, nu retrospectiv, pe baza datelor acumulate intre consultatii. Si toate acestea de la distanta, indiferent de localizarea copilului sau medicului!

| Date beneficiari
    Centrul National de Telemedicina in Diabet are ca beneficiari directi in prezent 155 de copii insulinodependenti, din 27 de judete. 50 de copii au beneficiat in mod direct si de sustinere pentru procurarea senzorilor de glicemie. Acestia au fost copii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, sector de varsta datorita dificil de echilibrat ca glicemii si extreme de vulnerabil neurologic si cognitiv la excursiile glicemice mari. La acestea se adauga cresterea fizica accelerata, obligativitatea supervizarii permanente de catre un adult si necesitatea integrarii sociale a acestor copii.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt parintii tuturor acestor copii (peste 200), care au dobandit notiuni esentiale legate de managementul diabetului dar si suport in timp real de la cadrele medicale in cazul urgentelor. Mai mult decat atat, ca urmare a posibilitatii urmaririi de la distanta a starii de sanatate a copiilor, o parte din parinti si-au reluat serviciul la care renuntasera pentru a se putea dedica complet ingrijirii copilului. Telemedicina adduce autonomie copiilor dar si parintilor, oferindu-le posibilitatea de a veghea de la distanta asupra micilor pacienti.

| Activitati
    Practica medicala actuala in bolile cronice se bazeaza pe luarea de decizii terapeutice pe baza informatiilor retrospective. In diabet, insa, acest lucru inseamna zile, luni petrecute pe glicemii periculoase pana la efectuarea unei schimbari in tratament. Proiectul nostru permite acest lucru zilnic, la fiecare ora, minut, ori de cate ori este nevoie, minimizand riscul complicatiilor pe termen lung si reducand catre zero riscul urgentelor. Fundatia Vodafone Romania ne-a dat posibilitatea de a crea noi instrumente pentru imbunatatirea calitatii vieții micilor pacienți insulinodependenti, sustinand infiintarea Primului Centru de Telemedicina cu acoperire nationala.
Lunar, cate 10 copii au fost inclusi pentru 3-6 luni in programul de monitorizare prin telemedicina, totalizand 50 de copii care au fost invatati la standarde europene cum sa ingrijeasca diabetul dar au fost si sustinuti cu senzori de glicemie sa faca acest lucru. Am creat astfel familiei posibilitatea ingrijirii ulterioare corecte a copilului, folosind tehnologie de ultima ora, ce va permite mentinerea rezultatelor obtinute in proiect pe termen lung. Imbunatatim astfel nu doar calitatea ingrijirii diabetului, dar si calitatea vietii prin cresterea sigurantei si autonomiei copiilor.
Existenta Centrului de Telemedicina permite, fara costuri suplimentare pe proiect, urmarirea copiilor din tara care poarta deja astfel de dispozitive, in prezent fiind urmariti in timp real 155 de copii provenind din 27 judete.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul Primul Centru de Telemedicina in diabetologia pediatrica face parte dintr-un amplu program de imbunatatire a calitatii ingrijirii diabetului insulinodependent la copil, adresat copiilor din intreaga tara si derulat cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania. Copiii au beneficiat in cadrul acestui program de sisteme de monitorizare continua a glicemiei (senzori de glicemie), ce au permis nu doar o ingrijire a diabetului insulinodependent la standard inalt european, dar si cresterea calitatii vietii micilor pacientilor, care acum au un grad ridicat de autonomie, merg in excursii sau tabere, pot ramane peste noapte la prieteni, lucruri care pot parea normale pentru orice alt copil dar imposibil de atins in siguranta de un copil cu diabet in absenta acestei tehnologii. Beneficiarii proiectelor finantate de Fundatia Vodafone Romania reprezinta aproximativ 40% din utilizatorii acestor sisteme de monitorizare la nivel national.
In prezent programul acopera copii din 27 de judete, colectarea, transmiterea si analiza datelor oferite de senzorii de glicemie fiind posibile ca urmare a aplicatiei de telemedicina dezvoltata in cadrul acestor proiecte si a constituirii primului Centru de Telemedicina pentru diabetul pediatric, in care sunt urmariti copii insulinodependenti din intreaga tara, cu impact mai ales in zone defavorizare tehnologic si medical unde accesul la ingrijire de calitate este precar.


| Bugetul
    449260,00

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania, Clinica de specialitate DiabNutriMed Bucuresti

| Website proiect
    http://www.sprijinpentrudiabet.ro/index.php/proiecte/2017/telemedicina-pentru-copilul-insulinodependent





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes