close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Simularea Parlamentului European



| Organizator:
    Societatea Studenților Europeniști
| Sectiune:
    Sănătate
| Problema de fond
    Grupul țintă este reprezentat de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani din România, dornici să se implice în comunitatea civică și în soluționarea problemelor societăți.
Proiectul este relevant pentru cei 100 de participanți, în calitate de beneficiari direcți, deoarece au accesat un proces educațional non-formal, care îmbină elemente de teorie cu aplicații practice. La aceștia se adaugă echipa de proiect și voluntarii. De asemenea, beneficii indirecte sunt aduse centrelor universitare din România (prin dezvoltarea studenților acestora), Facultății de Studii Europene și Universității Babeș-Bolyai (prin promovarea oportunităților de dezvoltare oferite pe plan local). Totodată, campania 2024theVOTE a avut un impact asupra a 10.000 de persoane ce au aflat despre activitățile proiectului, instituțiile UE și despre importanța votului.


| Scopul proiectului
    Participanții au contribuit la fructificarea rezultatelor prin interviurile, din cadrul SimPE VOX. Ei au fost responsabilizați să participe prin acordarea autonomiei totale în dezbateri și activitatea lor a fost premiată. Le-am oferit oportunitatea de a fi directori de comisie, în viitoarele ediții.
Beneficiarii indirecți (echipa de proiect și voluntarii) au organizat proiectul. Ei au fost activi în toate etapele sale, folosindu-și competențelor dobândite din mediul academic, dar și setul de abilități hard și soft personale. În prezent, echipa de coordonare este alcătuită din foști voluntari.




| Acoperire
    Echipa de proiect a fost formată din 9 membri cu vârste între 19 și 22.

| Rezumat
    Scopul proiectului este familiarizarea tinerilor cu privire la procesul decizional din cadrul Parlamentului European.Obiectivele sunt:
-formarea unei comunități de 100 de tineri capabili să promoveze valorile europene și democratice;
-oferirea unei experiențe practice prin simularea procesului decizional, cu scopul înțelegerii naturii legislative ale Uniunii Europene;
-promovarea principiilor bunei guvernanțe, aplicabile în sistemul politic național;
-promovarea inițiativelor participanților, prin redactarea celor de 4 rezoluții finale, rezultate în urma dezbaterilor și votului din plen.


| Date beneficiari direcţi
    Rezultatele proiectul sunt:
-Crearea unei comunități de 100 de tineri care promovează valorile europene, democratice și implicarea civică;
-Consolidarea abilităților celor 100 de participanți de a susține principiile bunei guvernanțe și democrației participative,
-Informarea prin canalele de promovare online a 10.000 de persoane despre activitățile proiectului, concluziile sale și importanța implicării în viața democratică,
-Formarea competențelor necesare, în rândul la 100 de tineri, pentru a redacta și amenda rezoluții în conformitate cu procedurile Parlamentului European;
-Redactarea conținutului și crearea designurilor, de către voluntarii organizației, a materialelor informative și educative utilizate: ghidul SimPE, briefingul tehnic SimPE, documentele grupurilor politice și rezoluțiile inițiale. Menționăm că, ghidul SimPE cuprinde: reguli de bună conduită, scurtă prezentare a Parlamentului European, reguli de procedură, descrieri ale grupurilor politice și a comisiilor.
-Crearea unui drive cu acces permanent pentru participanți, cu toate materialele educative utilizate pentru a facilita împărtășirea de cunoștințe;
-Organizarea și implementarea „Discover EU” în cadrul: „Forumului Organizațiilor Studențești din România 2024” organizat la Suceava, cel mai mare proiect ANOSR, și în cadrul „UBB Festival”, festival studențesc organizat în Cluj-Napoca.

SimPE a avut ca efect indirect pregătirea tinerilor pentru a lucra în cabinete parlamentare, organizații non-guvernamentale sau instituții europene. Aceștia au devenit capabili să contribuie direct la procesele legislative și la crearea de politici publice. Totodată, ei vor putea facilita dezbateri pe diverse teme (socială, politică, etică) și negocieri, aplicând cunoștințele acumulate.


| Activitati
    Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile. Metodologia a fost gândită să utilizeze educația non-formală și să încurajeze voluntariatul de tip service-learning.
Pre-implementare:
-desfășurarea ședințelor cu echipa de proiect și departamentale cu voluntarii;
-redactarea rezoluțiilor;
-centralizarea participanților și repartizarea lor în grupuri politice și comisii;
-organizarea SimSim, o simulare pe o perioadă de 3 zile a proiectului, care are ca scop familiarizarea și pregătirea voluntarilor;
-implementarea feedback-ului din SimSim;
-menținerea legăturii cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Reprezentanța Comisiei Europene în România;
-crearea de parteneriate cu actori comerciali.

Implementare:
1.Brief tehnic:a avut loc în prima zi a proiectului și a constant în explicarea grupurilor politice, comisiilor, structurii și a procesului decizional al Parlamentului European;
2.Ședințe de partide: precedent ședințelor de comisii, participanții s-au grupat în funcție de grupurile politice atribuite, pentru a creea o strategie care să fie aplicată în ședințele de comisii. Acestea au fost: EPP, ECR, S&D și Verzii;
3.Ședințe de comisii: au avut loc în 4 zile, participanții amendând rezoluțiile comisiilor. Comisiile au fost: FEMM, ENVI, AFET și CULT;
4.Ședința plenară: în ultima zi, toți participanții s-au întâlnit în ședința plenară pentru validarea rezoluțiilor;
5.Networking:zilnic, au avut loc activități pentru a facilita colaborarea în dezbateri dintre participanți și pentru a crea conexiuni;

Post-implementare:
-Campania de educare 2024theVOTE;
-Organizarea „Discover EU”- atelier susținut de foști participanți și organizatori, unde s-au prezentat relațiile dintre instituțiile UE și oportunitățile pe care le au tinerii în UE.


| Rezultatele proiectului
    Bugetul proiectului a fost de 20.000 de lei.
Am beneficiat de o finanțare obținută cu ajutor Facultății de Studii Europene în valoare de 2000 de euro. Totodată, mâncarea și cazare participanților și a voluntarilor au fost asigurate de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin concursul de proiecte de la nivel de universitate.

Am încheiat parteneriate de tip barter cu Iulius Mall și RedBull care ne-au oferit băuturi răcoritoare. Biroului de Informare al Parlamentului European în România și Reprezentanței Comisiei Europene în România ne-a oferit materiale pentru goodie bags.


| Parteneri
    Proiectul SimPE abordează problema implicării reduse a tinerilor în procesele democratice ale societății europene, dar și prezența redusă la vot a acestora. Am identificat nevoile prin consultări directe cu tinerii și analiza unor date statistice pe domeniu.

Am observat că lipsa educației în această arie și complexitatea proceselor legislative, sunt cauze ale contribuției scăzute a tinerilor în domeniul politic. 1 din 5 tineri este nemulțumit de faptul că tinerii sunt ignorați în procesul de decizie, deși consideră participarea lor esențială. Situația de la nivel național, privind impedimentele în implicarea lor în procesul de decizie, este reliefată în următorul document: https://revistacalitateavietii.ro/journal/article/download/552/470/907. Astfel, tinerii au nevoie de metode non-formale și aplicate de educație politică.

Totodată, motivația proiectului este determinată de încrederea pe care tinerii o au în puterea lor de schimbare și de dorința de a le reda încrederea în democrație. Conform studiului realizat de IRES, referitor la ce cred tinerii din România în anul electoral 2024, aproape 2/3 dintre participanții la sondaj spun că tinerii au această putere și doar 4% dintre participanții la sondaj declară că au încredere în democrația românească. Așadar, pentru a recâștiga încrederea tinerilor în democrație, este esențială implicarea lor directă în proces.

Originea ideii este în relație directă cu identificarea problemei. Mediul academic ne-a oferit posibilitatea să observăm de aproape, lacunele pe care fie noi, fie colegii noștri le aveau privind sistemului decizional democratic și funcționarea instituțiilor Uniunii Europene. Am conștientizat că, înțelegerea acestor procese și sisteme de către tineri va conduce la dezvoltarea proactivității societății civile.


| Despre organizator
    Societatea Studenților Europeniști (SSE) este un ONG studențesc, ce reprezintă interesele academice, profesionale și sociale ale studenților Facultății de Studii Europene, dar și ai Universității Babeș-Bolyai, și are ca misiune promovarea valorilor europene, și a unei Uniuni Europene dinamice și reziliente, cu tineri implicați. Voluntarii organizației sunt studenți ai Facultății de Studii Europene, pasionați de domeniul relațiilor internaționale și dornici să își dezvolte cunoștințele.

| Website proiect
    https://together.eu/event/simularea-parlamentului-european-editia-xiv-2024-05-13-2024-05-19-15102/register



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->