close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



International Student Week in Timișoara



| Organizator:
    Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Deși la nivel european există diverse oportunități pentru tineri de a interacționa cu alte culturi, precum proiecte din programul Erasmus+, la nivel mondial nu există acțiuni cu o amploare atât de mare. Tinerii din afara Europei, în special cei ce provin din țări subdezvoltate, au nevoie poate chiar mai mult să facă schimb de experiențe cu persoane cu interese similare din alte țări.
Pe de altă parte, în ziua de azi globalizarea este un fenomen cu impact tot mai mare: pierderea identităţii naţionale, înstrăinarea de propria cultură, neştiinţa acestora sau perceperea eronată a culturilor altor popoare. Trăim într-un mediu în care oamenii nu se mai axează pe cultura proprie, fapt ce conduce la sărăcirea valorilor culturale naţionale. Acest efect al globalizării descurajează tinerii să participe la viaţa culturală şi artistică a comunității.


| Scopul proiectului
    Scopul constă în crearea unui cadru propice, dedicat studenților internaționali din peste 30 de țări, pentru dialog intercultural, în Timișoara, timp de 10 zile.
Obiective festivalului:
1. Informarea tinerilor cu referire la tradițiile specifice ale țărilor din care vin participanții.
2. Informarea tinerilor cu referire la arta şi cultura românească.
3. Dezvoltarea abilităților participanților, prin abordarea a 13 teme de actualitate pe o perioadă de 5 zile.
4. Creșterea nivelului de conștientizare în rândul participanților față de discrepanțele culturale care creează bariere de comunicare.


International Student Week in Timișoara International Student Week in Timișoara International Student Week in Timișoara

| Aria geografica
    Timișoara, Deva, Hunedoara, Orșova, Anina, Oravița

| Rezumat
    International Student Week in Timșoara este un festival intercultural unic din punct de vedere al dimensiunii proiectului, numărul vast și divers de studenți internaționali implicați, temele abordate în cadrul atelierelor cât și impactul pe care îl au acestea asupra participanților.
Luând naștere în 1994, conceptul a pornit de la ideile îndrăznețe a unui grup de studenți ce au crezut în unitate, interculturalitate și prietenie indiferent de hotare. A crescut din ce în ce mai mare, anul acesta ajungând la cea de-a 26-a ediție, animat în fiecare an de o nouă echipă, idei noi și participanți în număr din ce în ce mai mare.
Pe parcursul a 10 zile, participanții se bucură de o combinație bine balansată de evenimente interculturale, ateliere tematice și activități sociale. Evenimentele interculturale au ca scop familiarizarea participanților cu tradițiile și obiceiurile tuturor popoarelor ce participă la proiect, prin activități precum Ziua Internațională, Noaptea Internațională și Parada, spărgând astfel barierele create de preconcepții și prejudecăți. Totodată, prin evenimente precum Noaptea Românească, participanții ajung să cunoască și elemente din tradițiile românești.
Atelierele ating scopul educațional al festivalului și au ca principal obiectiv aducerea la cunoștință, dialogul mediat și aplicarea practică a unor soluții cu privire la teme de actualitate precum drepturile omului, educație, combaterea prejudecăților și discriminării, reciclare și multe altele.
Plin de entuziasm, vibrații culturale și energie pură, ISWinT îmbracă orașul Timișoarei într-o aură a diversității multiculturale și a unității internaționale, în fiecare an ajungând mai aproape de împlinirea visurilor tinerilor ce au pornit inițiativa cu mai bine de 26 de ani în urmă.


| Date beneficiari
    100 de studenți din peste 30 de țări europene și din afara Europei; peste 100 de persoane din Timișoara

| Date beneficiari
    19 lucrători de tineret din România; 107 de voluntari, studenți și elevi;

| Activitati
    Atelierele ISWinT au fost activitatea principală din cadrul festivalului. Împărțite în 5 sesiuni a câte 3 ore fiecare, abordând teme precum: drepturile omului, reciclare, combaterea prejudecăților și discriminării, prim ajutor, design grafic, educație, orientare în carieră, pozitivism, voluntariat, gândire creativă, tradiții românești, minorități și dans, au oferit participanților prilejul de a învăța lucruri noi și de a aduce în dezbatere perspectiva țării și culturii lor asupra temei.
Activitățile care au completat orarul festivalului au reușit să pună în evidență în rândul publicului timișorean cele peste 30 de culturi prezente în oraș (Ziua Internațională), să promoveze arta, istoria și cultura românească în rândul participanțiilor (Seara Românească, excursiile de o zi care au avut drept obiective turistice Castelul Huniazilor, Cetatea Deva, Cascada Bigăr sau Cazanele Dunării), dar și să faciliteze dialogul intercultural la care au luat parte studenții internaționali, fiecare din ei cunoscând în detaliu culturile ce îi înconjoară (Noaptea Internațională).
De asemenea, mișcarea studențească a participanților a putut fi surprinsă printr-o activitate deosebită, Parada ISWinT. Marșul internațional care a străbătut zona centrală a orașului a reușit să promoveze unitatea și interculturalitatea, valori ce definesc proiectul ISWinT.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile principale rezultate în urma desfășurării ISWinT constă atât în crearea unui mediu propice schimbului intercultural dar și conștientizarea schimbărilor necesare dezvoltării comunității.
Creșterea vizibilității spațiului cultural românesc, dar și descoperirea culturilor internaționale atât prin “Seara românească”, cât și “Ziua internațională”, reprezintă un prim beneficiu adus publicului timișorean.
Dintre toate acestea, rezultatul cel mai important constă în găsirea unor soluții practice pentru problemele actuale identificate în fiecare comunitate reprezentată în ISWinT. Aceste schimbări generate în urma problemelor identificate constau atât în înființarea unor ONG-uri pe diferite arii, de către participanți ai proiectului, pornirea unui alt festival cu aceeași structură ca și ISWinT în Pakistan, dar și în creșterea implicării acestora în structurile decizionale din comunitatea din care provin. În urma participării la ateliere 13 studenți au învățat să acorde primul ajutor, au fost reciclate 47 kg de hârtie și transformate în obiecte de artă, au fost plantați 23 de pomi, 11 studenți au făcut voluntariat într-un centru de plasament, iar 9 studenți au reflectat asupra dorințelor lor și au ales un drum pe care să îl urmeze în viață.
Drept efect al acțiunilor desfășurate de aceștia la întoarcerea în comunitate, putem menționa îmbunătățirea calității vieții prin proiectele implementate de aceștia și măsurile adoptate.


| Bugetul
    54067

| Parteneri
    Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Students Organising Conventions Everywhere, European Students Union, EDUopinions, Group of the European Youth for Change, Școala de Valori, European Medical Students’ Association, BEST Timișoara, Crucea Roșie, Salvați Copiii, Romanian IT, International Students Organisation Timișoara

| Website proiect
    https://iswint.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes