close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ECO H2O - Prima statie de epurare ecologica



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Durabilitate
| Problema de fond
    Satul Viscri, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO si o destinatie turistica de notorietate nu beneficia de un sistem de canalizare si tratare a apelor uzate. Apele uzate din gospodariile localnicilor sunt deversate in santurile din fata caselor, unde animalele domestice sunt lasate in libertate, observandu-se un potential risc de imbolnavire a acestora, dar si a oamenilor. Se poate observa ca apele deversate afecteaza si arhitectura locala, mai ales constructiile aflate in partea de Sud-Est, unde s-a ajuns la o crestere excesiva a apelor subterane, care impiedica lucrarea terenului, infesteaza fantanile si afecteaza subsolurile si fundatiile cladirilor. Realizarea proiectului pilot la Viscri va promova un model inovator, durabil si ecologic de epurare a apelor uzate in mediul rural romanesc.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost imbunatatirea calitatii vietii populatiei si mentinerea aspectului autentic al peisajului natural al satului Viscri, colectand apele uzate din gospodarii si filtrandu-le in sistem ecologic.
Obiective:
1. Implementarea unui sistem pilot de epurare a apelor uzate.
2. Cresterea gradului de informare a populatiei Comunei Bunesti privind utilizarea responsabila a resurselor de apa si protectia mediului inconjurator.
3. Diseminarea si multiplicarea rezultatelor proiectului, pentru aplicarea lor si in alte comune.


ECO H2O - Prima statie de epurare ecologica ECO H2O - Prima statie de epurare ecologica ECO H2O - Prima statie de epurare ecologica

| Aria geografica
    Satul Viscri, Comuna Bunesti, judetul Brasov

| Rezumat
    Proiectul realizat a avut ca obiectiv realizarea unui sistem ecologic de epurare a apelor uzate in satul Viscri, comuna Bunesti, judetul Brasov. Lipsa infrastructurii necesare pentru colectarea si tratarea apelor uzate din gospodarii, a caror debit a crescut, datorita intensificarii activitatii turistice a fost unul motivele principale pentru initierea acestui proiect. Situatia financiara a autoritatilor locale nu permitea realizarea proiectului, fapt pentru care fundatia in parteneriat cu organizatii din strainatate au facut demersurile necesare pentru proiectarea si avizarea unei statii de epurare prin plante, care scadeau semnificativ costurile de realizare si intretinere in comparatie cu o statie de epurare clasica. Implementarea acestui proiect, avand ca scop imbunatatirea calitatii vietii populatiei si menţinerea aspectului autentic al peisajului natural al satului a avut ca obiectiv si cresterea gradului de informare a populatiei privind utilizarea responsabila a resurselor de apa si protectia mediului inconjurator. Un alt obiectiv a fost diseminarea si multiplicarea rezultatelor, pentru aplicarea lor si in alte comune. Acest proiect pilot reprezinta o alternativa accesibila comunitatilor rurale, oferind un sistem ecologic de tratare a apelor, protejand mediul inconjurator cu o investitie si costuri de intretinere minime in comparatie cu un sistem chimic si mecanizat. Rezultatul cel mai important, alaturi de realizarea statiei de epurare in Viscri este acordul de principiu a altor autoritati locale de a realiza o astfel de statie in satele apartinatoare comunei.

| Date beneficiari
    Comunitatea din Viscri este beneficiarul proiectului demarat de Fundatia Mihai Eminescu Trust "Satul de sine statator", care are ca scop dezvoltarea socio-economica a zonei, prin implicarea comunitatii in proiecte de dezvoltare durabila. Prin proiectele derulate, locuitorii din Viscri, au constientizat valoarea mosternirii culturale, intelegand ca aceata valoare nu poate fi pastrata, decat intr-o comunitate unita, unde fiecare individ contribuie intr-un fel la dezvoltarea satului lui.

| Rezultatele proiectului
    Realizarea primei statii de epurare ecologice, prin folosirea lacurilor artificiale, in Viscri are un impact multiplicator de efecte, de natura sociala, educativa, economica, de mediu si de sanatate. Impactul social este mare, deoarece prin colectarea si tratarea apelor uzate, populatia va simti un anumit grad de urbanizare, dar care nu va afecta imaginea autentica a spatiului rural. Componenta de informare a crescut gradul constientizarii populatiei adulte si a elevilor privind utilizarea responsabila a resurselor de apa si protectia mediului inconjurator. Colectarea si epurarea apelor uzate are un efect pozitiv si asupra patrimoniului arhitectural UNESCO, avand un efect de asanare, fundatiile si subsolurile cladirilor nemaifiind erodate de apele infiltrate necontrolat. Prin canalizarea apelor uzate spre zona de filtrare a apei, starea generala a solului se va imbunatati, iar apa panzei freatice nu va mai fi afectata, fantanile avand o apa de calitate mai ridicata. Prin consumul unei ape de calitate rezultatul proiectului va avea un efect pozitiv asupra sanatatii populatiei, in special asupra categoriilor de populatie defavorizate care au acces limitat la alte surse de apa, mijloace de curatare si filtrare. Deoarece administrarea statiei nu presupune costuri regasite intr-o taxa locala, impactul economic asupra populatiei este cunatificabil. Rezultatul pe termen lung de a multiplica beneficiile statiei pilot de epurare a apelor a fost realizat in termen scurt, existand demersuri avansate de a fi realizata in alte 3 sate.

| Argument
    Implementarea acestui proiect dovedeste, ca un proiect de infrastructura nu presupune neaparat o suma mare de bani. Costurile totale pentru ambele etape ale proiectului: proiectarea tehnica, obtinerea avizelor, introducerea canalizarii, realizarea lacurilor de epurare, informarea populatiei si diseminarea rezultatelor s-au ridicat la 388740 Euro, iar statia de epurare si racordarea au costat 51670 Euro. Statia, care are o durata nedeterminata de exploatare, a fost predata Primariei, care nu are costuri de administrare si astfel nu va aplica o taxa populatiei, furnizand in acelasi timp un serviciu de calitate cetatenilor sai. Acest proiect a unit comunitatea, prin implicarea lor in realizarea gardului viu din jur, contribuind la realizarea unui bun comun. Localnicii intretin spatiul dintre lacuri, cosind iarba, iar cand stuful va acoperi marginile lacurilor, cresterea acestuia va fi intretinuta tot de acestia. La scoala invatoarele atrag atentia copiilor asupra posibilului pericol de accidentare, iar ghidul privind functionarea si intretinerea a fost retiparit si distribuit tuturor satenilor. Analiza apei uzate din fiecare lac, efectuata dupa 7 luni de la inaugurare, dupa o perioada de seceta si cu un numar de 104 gospodarii conectate la sistemul de canalizare, dovedeste ca valorile apei se incadreaza in limitele admisibile ale legislatiei. Alaturi de comunitate, sustenabilitatea statiei de epurare este asigurata de procesele simple si totusi atat de complexe ale naturii.

| Bugetul proiectului (in RON)
    223027,99

| Parteneri
    Primaria Comunei Bunesti, Scoala Generala Bunesti si Scoala Primara Viscri, The Prince’s Foundation, Rompetrol (prin Programul “Impreuna pentru fiecare”)

| Website-ul proiectului
    Blogul programului “Impreuna pentru fiecare” http://www.impreunapentrufiecare.ro/blog/?p=744





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes