close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CODE Kids



| Organizator:
    Fundația Progress
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Fundația Progress prezintă o istorie vastă în colaborarea cu bibliotecile publice din România având în vedere activitățile realizate prin proiectele anterioare creării programului CODE Kids și implementarea în paralel a programului național Biblionet, finanțat de Fundația Melinda și Bill Gates în 2009.
Astfel, Fundația Progress a creat programul CODE Kids în anul 2017 cu sprijinul Romanian-American Foundation ca Seed Fund.
Nevoia beneficiarilor a fost identificată prin rapoartele naționale axate pe:
- dezvoltarea tehnologiei și adaptarea competențelor digitale la nivel național și internațional;
- rapoartele naționale privind notele obținute la bacalaureat;
- numărul scăzut de oportunități pe care copiii din mediul rural le pot accesa;
- cercetările interne ale Fundației Progress referitor la orele de informatică și TIC predate în rural


| Scopul proiectului
    CODE Kids a avut de la început în vedere crearea de oportunități de învățare într-un domeniu de actualitate pentru copiii din mediul rural care să le dea mai multe șanse să se poată dezvolta și susține economic în viitor.
Pentru a continua și a consolida aceste soluții și pentru mai multe comunități vom face ca mai multe biblioteci din comunități rurale și orașe mici să ofere CODE Kids ca serviciu de bibliotecă, dar în același timp vom crește numărul de cluburi dezvoltate și coordonate de voluntari (alții decât bibliotecari).


CODE Kids CODE Kids CODE Kids

| Aria geografica
    CODE Kids are o prezență națională în județele următoare: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, București. Internațional, CODE Kids este prezent în Republica Moldova în peste 20 de sate și orașe mici.

| Rezumat
    Raportul de Literație Digitală (Brio, 2022) arată pentru România un nivel ”minim funcțional” al competențelor digitale în rândul tinerilor. Conform Strategiei Privind Digitalizarea Educației Din România (Ministerului Educației, 2021) profesorii consideră că 68% din elevi au un nivel insuficient de digital skills, un impediment serios în învățarea online.
De aici nevoia de dezvoltare a competențelor digitale pentru elevii din mediul rural și urban mic, căreia i-am răspuns cu o soluție educațională ușor de scalat.
Scopul proiectului este să îi pregătească pe copiii din mediul rural pentru piața muncii, printr-un mix de cunoștințe tehnice & soft skills dobândite pe parcursul a 2 ani de cursuri gratuite de robotică și programare.
Obiective principale:
• Creșterea numărului de biblioteci rurale din rețea și al copiilor din proiect
• Conectarea cluburilor prin organizarea 8 târguri regionale de știință și a unui târg național
• Formarea rețelei de alumni CODE Kids.

Pentru a determina impactul social al proiectului CODE Kids, am realizat o analiză SROI, ce are scopul de a atribui o valoare monetară beneficiilor sociale, economice și de mediu pe care le creează o organizație, punând în balanță costurile și rezultatele obținute. Pentru anul 2021, a reieșit un raport de 1:8,24 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 8,24 lei. Însă numărul de copii din proiect era mult mai mic la început.

În anul 2023 am realizat raportul SROI privind CODE Kids 2022. În urma analizei a rezultat un raport de 1:6,30 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 6,30 lei. Prin urmare, această rată a rentabilității ne arată că investiția este eficientă din punct de vedere financiar.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai programului sunt: - copiii cu vârsta de 10-14 ani preponderent din mediul rural și urban mic; - bibliotecarii din România și Republica Moldova; - profesorii voluntari din cadrul școlilor publice din România; - voluntarii din ONG-urile partenere; - absolvenții programului CODE Kids. Pentru cei 3 ani (2021-2023), avem următoarele numere de beneficiari atinși: - numărul de cluburi CODE Kids în biblioteci: 305 - numărul de cluburi CODE Kids în non-biblioteci (școli și ONG-uri): 138 - numărul de copii care au terminat anul 1 de cursuri CODE Kids: 2857 - numărul de copii care au terminat anul 2 de cursuri CODE Kids: 795 - numărul de copii care au beneficiat de cursurile CODE Kids în perioada 2021-2023: aproximativ 5000 copii; - numărul de copii din mediul rural care participă la evenimentele CK (participanți la evenimentele publice CODE Kids): 13500 copii

| Activitati
    • Recrutarea de cluburi noi CODE Kids printr-o campanie de PR adresată bibliotecilor, școlilor și ong-urilor din mediul rural și urban mic
• Realizarea activităților online săptămânale de coding (anul 1) și robotică (anul 2) urmând o programă modernă, sub îndrumarea coordonatorilor tehnici
• Organizarea de târguri regionale de știință (2021-6, 2022-8, 2023-6) și a câte unui Târg național cu proiectele câștigătoare
• Integrarea proiectelor adiacente CODE Kids în calendarul anual de activități CODE Kids în funcție de parteneriatele din fiecare an.
• Formarea unei rețele funcționale de alumni implicați în toate activitățile fundației
• Campanie de awareness pentru program în jurul câștigării premiului Emerging Europe la Bruxelles în categoria Future-Proof Education. (2022)
• Advocacy – endorsement din partea ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării și protocol cu Autoritatea pentru Digitalizarea României.
● Dotarea tuturor cluburilor CODE Kids cu kituri de robotică utilizate în anul 2 CODE Kids.
● Identificarea de parteneri care să faciliteze dotarea bibliotecilor publice cu calculatoare și laptopuri (peste 100 de dispozitive donate).
● Coordonarea unei rețele naționale de coordonatori județeni care să asigure buna funcționare a cluburilor CODE Kids din județene acoperite.
● Realizarea de cercetări corelate la CODE Kids (cercetări: educaționale naționale, privind impactul educației CODE Kids, privind SROI CODE Kids, privind imaginea CODE Kids și branding).


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile aduse grupului țintă ar putea fi sumarizate după cum urmează:
- curriculă educațională ajustată anual conform evoluției digitale
- dotarea cu echipament tehnic a cluburilor CODE Kids
- traininguri gratuite de soft skills pentru copii
- tabere pentru alumni
- târguri regionale și marele târg național de știință anual
- advocacy pentru biblioteci

În ceea ce privește aria schimbărilor și a efectelor generate, a fost efectuat un Raport preliminar privind testarea T1 a competențelor digitale și soft realizată pentru CODEKids în perioada octombrie-noiembrie 2023. Astfel, s-a observat o creștere semnificativă statistic pentru toate componentele măsurate, cu excepția competențelor soft de Teamwork și Leadership, care sunt încă în curs de dezvoltare la o asemenea vârstă.

O altă serie de efecte neintenționate ar putea fi:
- grupul de alumni, coderi care au vrut sa continue CODE Kids
- din alumni angajăm de ja colegi în cadrul Fundației, avem 3 angajati si 1 voluntar din echipa de alumni, fosti coderi.

Totodată, analizele efectuate prin Rapoartele SROI prezentate anterior la Pasul 2 pct. 8, arată clar rezultatele pozitive ale acestui program.
De asemenea, potrivit Raportului de Rentabilitate Socială a Investiției (SROI) elaborat de Fundația Progress pentru programul Școala Verde din Viitor din anul 2023 derulat cu sprijinul Fundației Vodafone, a reieșit faptul că pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 7,96 lei, investiția în program dovedindu-și astfel rentabilitatea financiară.


| Bugetul
    253 LEI

| Parteneri
    Companiile care au sprijinit cluburile CODE Kids au fost: Romanian-American Foundation - finanțator principal, Societe Generale Global Solution Centre - sponsorizare și activități susținute de voluntari corporate (webinarii, vizite în cadrul cluburilor, podcasturi, mentorat, videoclipuri motivaționale, jurizare târguri, colectă carte, vizite de monitorizare, vizite la sediul companiei, etc.), Fundația Vodafone - sponsorizare, acces la activități pe platforma ”scoaladinviitor.ro”, webinarii wellbeing pentru coordonatorii CODE Kids, activități naționale axate pe sustenabilitate, CEZ Vânzare - sponsorizare, donație de imprimante 3D și drone cluburilor CODE Kids, activități susținute de voluntari, competiții naționale, Thoughtworks - donație de echipamente, Affinity Transport Solutions - sponsorizare, donație de echipamente, susținere tabără pentru beneficiari, Alți parteneri: ExpoArte (Primaria Municipiului București), Eti PC, Gameloft, MindIT, Bergerat Monnoyeur, Bringo, Romania Eco, Klap Tech SRL, Synlab, Atelier 967 Ideas, Edenred, Innovation Labs, Girl Up Romania, Asociația Măgurele Science Park and More.

| Despre organizator
    Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație.
Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente.


| Website proiect
    https://www.codekids.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes