close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Plantam fapte bune in Romania



| Organizator:
    Asociatia EcoAssist
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Punctul de pornire al proiectului de plantare a fost identificarea unor terenuri neproductive, aflate in domeniul public al U.A.T.-urilor, cu precădere terenuri afectate de alunecare de teren, desertificare, perdele forestiere etc., pe care sa le redam comunitatilor locale. Identificarea acestor terenuri s-a facut prin adrese si discutii fata in fata cu autoritatile locale . Alegerea celor mai utile solutii pentru impadurire s-a facut tinand cont de realitatile silvice, precum si la nevoile locuitorilor.

| Scopul proiectului
    Scopul principal al PFBRo este sa plantam, ingrijim si sa crestem paduri pe terenuri publice neproductive, pentru a le reda comunitatilor locale, precum și constientizarea acestora cu privire la nevoile mediului inconjurator si al responsabilitatea noastra fata de acesta.

Obiective:
-identificarea terenurilor neproductive si realizarea demersurilor legale pentru a putea fi impadurite;
- atragerea tuturor surselor de finantare care să permita realizarea propriu-zisa a impaduririi
- implicarea comunitatii locale si a voluntarilor participanti in toate aspectele care


Plantam fapte bune in Romania Plantam fapte bune in Romania Plantam fapte bune in Romania

| Aria geografica
    Silistea Gumesti, Dobrotesti-Teleorman, SinMihaiu Roman, Cralovat-Timis, Moinesti-Bacau, Pestera si Mihail Kogalnicea- Constanta, Vladimir si Negomir-Gorj, Sotanga-Dambovita, Jegalia-Calarasi, Armasesti-Ialomita, Cozieni, Merei si Scortoasa-Buzau, Grecesti si Mirsani- Dolj, Calugareni si Comana-Giurgiu, Topoloveni si Tigveni-Arges, Riu de Mori-Hunedoara, Bucium, Sohodol, Abrud, Campeni, Avram Iancu- Alba, Tataru-Prahova, Cuza Voda- Galati, Taga, Vidra, Rosia Montana- Cluj, Letcani- Iasi, Popesti Leordeni- Ilfov, Fantanele-Arad, Mihaiesti-Valcea, Sirbi-Bihor, mun. Constanta, Brosteni-Vrancea

| Rezumat
    Scopul principal al Plantam fapte bune in Romania este sa plantam, ingrijim si sa crestem paduri pe terenuri publice neproductive, pentru a le reda comunitatilor locale, precum și constientizarea acestora cu privire la nevoile mediului inconjurator si al responsabilitatea noastra fata de acesta.

Obiective:
-identificarea terenurilor neproductive si realizarea demersurilor legale pentru a putea fi impadurite;
- atragerea tuturor surselor de finantare care să permita realizarea propriu-zisa a impaduririi
- implicarea comunitatii locale si a voluntarilor participanti in toate aspectele care tin de cresterea padurii.

Prima activitate este identificarea terenurilor; semnarea unui acord de parteneriat si emiterea unei HCL prin care actiunea de impădurire este aprobata. Apoi sunt luate probe de sol, analizate la un laborator si scrierea unui proiect tehnic care cuprinde informatii precum tipul solului, puietii forestieri care pot fi plantati, schema de plantare, perioada si felul îngrijirii plantatiei etc. De indata ce toate detaliile tehnice sunt stabilite, trecem la realizarea unui plan cu privire la plantare care presupune definitivarea bugetului, atragerea sponsorilor, identificarea surselor de voluntari, puieti, unelte, masa etc. Toate etapele sunt realizat, astfel incat în ziua plantarii, voluntarii care participa (companii, institutii, localitate) sa beneficieze de un teren pregatit (parcelat, arat si discuit unde se poate, curatat, marcat corespunzator), precum si de puieti, unelte, manusi, apa, masa gatita, instructaj de specialitate etc.

Pentru perioada pentru care se desfasoara competitia, 2017-2019, in cadrul PFBRO au fost plantati aproape 441000 de puieti, pe 105 ha, cu ajutorul a 16.000 de voluntari, in 39 de localitati din 23 judete.


| Date beneficiari
    Beneficiarii direcți ai acțiunilor noastre de plantare sunt toți cei care sunt implicați efectiv în plantarea puieților și care sunt din diferite categorii sociale și profesionale. O mare parte dintre aceștia sunt voluntari din companiile partenere nouă, dar regăsim printre voluntari și membri ai comunităților locale și oameni care vin fără să aparțină unui grup organizat, pentru că își doresc să planteze. De asemenea, grupuri din asociații și fundații, grupuri neafiliate juridic și formate din pasionați de munte, păduri, off road etc.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți pot fi considerați toți aceia asupra cărora suprafețele împădurite își vor manifesta influența în viitor (în special, locuitorii zonele în care împădurim).

| Activitati
    Prima activitate este identificarea terenurilor; semnarea unui acord de parteneriat si emiterea unei HCL. Apoi sunt luate probe de sol, analizate la un laborator si scrierea unui proiect tehnic care cuprinde informatii precum tipul solului, puietii forestieri care pot fi plantati, schema de plantare, perioada si felul îngrijirii plantatiei etc. Urmeaza definitivarea bugetului, atragerea sponsorilor, identificarea surselor de voluntari, puieti, unelte, masa etc., astfel incat în ziua plantarii, voluntarii care participa (companii, institutii, localitate) sa beneficieze de un teren pregatit (parcelat, arat si discuit unde se poate, curatat, marcat corespunzator), precum si de puieti, unelte, manusi, apa, masa gatita etc.
Intre 2017 si 2019, în cadrul PFBRo, au fost plantati 441000 puieti, pe 105ha, cu 16000 voluntari, in 39 localitati din 23 judete: Fantanele (Arad), Topoloveni, Tigveni (Arges), Moinesti (Bacau), Jegalia (Calarasi), Pestera, Mihail Kogalniceanu, Constanta (Constanta), Sotanga (Dambovita), Grecești si Marsani (Dolj), Cuza-Voda(Galați), Negomir si Vladimir (Gorj), Tataru (Prahova), Dobrotesti si Silistea Gumesti (Teleorman, SinMihaiu Romani si Cralovat (Timis), Mihaiesti (Valcea), Sarbi (Bihor), Cozieni, Merei si Scortoasa (Buzau), Taga, Sohodol, Rosia Montana (Cluj), Bucium, Avram Iancu, Abrud, Campeni (Alba), Brosteni (Vrancea), Calugareni si Comana (Giurgiu), Riu de Mori si Beriu (Hunedoara), Popesti-Leordeni (Ilfov), Letcani (Iasi), Armasesti (Ialomita).


| Rezultatele proiectului
    Pentru perioada pentru care se desfasoara competitia, 2017-2019, in cadrul Plantam fapte bune in Romania au fost plantati aproape 441000 de puieti, pe 105 ha, cu ajutorul a 16.000 de voluntari, in 39 de localitati din 23 judete. Rezultatele vizibile ale proiectului nostru de impădurire pe terenuri publice cu ajutorul voluntarilor sunt suprafetele pe care in prezent cresc puietii forestieri. Sunt indici usor de masurat; puietii sunt in crestere și marimea si calitatea lor depind de anul de plantare, de dificultatea solului si de felul speciei. De doua-trei ori pe an ii vizitam, anuntam public starea lor de sanatate si luam de fiecare data masurile care se impun pentru cresterea lor. Cele mai relevante schimbari produse tin de cum aratau terenurile inainte de plantere si cum arata acum, cu puietii care cresc si schimba cu totul realitatile (mai ales calitatea si siguranta solului, dar si estetica zonei). Rezultatele mai putin cuantificabile sunt cele care privesc constietizarea voluntarilor cu privire la importanta padurilor si a managementului responsabil al acestora.

| Bugetul
    6740000

| Parteneri
    Primariile tuturor locatiilor amintite mai sus, OS Focsani, OS Abrud, OS Valea Orastiei, Romsilva sunt parteneri institutionali. Printre companiile partenere, amintim pe cele mai importante: Bergenbier, Jysk, Daikin, Dedeman, CELCO, Fan Courier, OMV Petrom, Sixt, Unilever, Wipro, Unicredit, Adobe, Alka, Accace, Allianz Services, Amgen, Austral, Barlinek, Bearing Pooint, Biodeck, CBRE, Cargill, Carmeuse, Genpact, Kelloggs, Mars, KPMG, LIDL, Leroy Merlin, CEC, Skanska, Luxoft, Penny, NTT Data, Phillip Morris, JTI, Renania, CCHBC

| Website proiect
    www.plantamfaptebune.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes