close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Prevenim sclavia moderna prin educatie



| Organizator:
    Asociatia eLiberare
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania se afla in topul tarilor europene ca sursa pentru traficul de persoane.
Tinerii lipsiti de oportunitati, neinformati dar cu vise mari vor fi cele mai sigure victime ale sclaviei moderne. 51% din victimele identificate in 2017 au fost minori (conform ANITP 2017). Noi credem ca doar prin educatie vom putea schimba tiparele si vom avea un impact de durata.
Pe langa valoarea educatiei si a informarii, dorim sa inspiram o analiza critica a oportunitatilor si o echipare cu mijloace de protectie a tinerilor. O metoda folosita este cea a realizarii de scenarii prin care elevii sa invete sa reactioneze la diferite situatii. Ocuparea unui loc de munca in afara tarii, pericolele unei relatii cu un lover-boy sau acceptarea unor oportunitati care par prea bune pentru a fi adevarate sunt exemple in acest sens.


| Scopul proiectului
    Prin acest proiect ne propunem, in primul rand, sa informam elevii din comunitatile cele mai vulnerabile cu scopul de a ii proteja in fata pericolelor sclaviei moderne.
In al doilea rand, generam resurse, pe care le punem la dispozitia tuturor profesionistilor cu care colaboram in mod direct sau indirect. Programul nu depinde de capacitatea echipei de a ajunge in toate regiunile tarii ci prin intermediul resurselor electronice reusim sa imputernicim persoane cu impact in comunitate, pentru a-i sprijini in atingerea obiectivului comun: eradicarea fenomenului traficului de persoane in Romania.


Prevenim sclavia moderna prin educatie Prevenim sclavia moderna prin educatie Prevenim sclavia moderna prin educatie

| Aria geografica
    Campania a fost promovata in mediul online si prin intermediul inspectoratelor scolare, in intreaga Romanie. In anul 2016 au fost implicate scoli din 88% din judetele Romaniei. In anul 2017 au fost implicate scoli din 57% din judetele Romaniei. In anul 2018 au fost implicate scoli din 50% din judetele Romaniei (pana in luna martie.)

| Rezumat
    Programul consta in oferirea de pachete de resurse, cu rolul de a facilita activitatile didactice din cadrul programului Saptamana Altfel, pentru elevii claselor VII-XII.
Prin acest pachet punem la dispozitie:
UN FILM DOCUMENTAR disponibil online - o unealta buna pentru a capata o intelegere mai buna despre cum arata traficul de persoane la nivel global.
PLIANTE - disponibile in varianta electronica sau format fizic.
O LECTIE INTERACTIVA - suport de curs, plan de lectie si prezentare powerpoint.
MANUAL DE ACTIUNE - un ghid practic de idei creative pentru a folosi resursele la capacitate maxima.

Programul Scoala Altfel ne ofera ocazia sa vorbim elevilor despre aceste laturi neexplorate ale societatii. Copiii nu sunt doar posibile tinte ale traficantilor, ci sunt si viitorii luptatori pentru libertate. Daca sunt informati si pregatiti la timpul potrivit, vor recunoaste pericolele si vor preveni astfel traficul de persoane.

Copiii asculta de adultii pe care ii admira din scoala si din comunitatea lor. Pachetul Scoala Altfel contine informatii despre fenomenul traficului de persoane la nivel global, dar si informatii despre cum pot fi depistati traficantii sau victimele, cum sa recunoasca o oferta de munca suspicioasa si cum sa se protejeze mai bine de acest pericol.

De asemenea, elevii invata si de ce este important sa contribuie la miscarea de combatere a traficului de persoane si cum pot face acest lucru chiar in comunitatile in care traiesc.

Asociatia eLiberare este partener oficial al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane (ANITP) iar folosirea Curriculumului scolar despre traficul de persoane este avizata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice din Romania.


| Date beneficiari
    in anul 2016: ~ 28000 tineri informati, 626 profesori implicati, 87 multiplicatori instruiti in anul 2017: ~ 5800 tineri informati, 53 profesori implicati, 39 multiplicatori instruiti. in anul 2018: ~12800 tineri informati, 188 profesori implicati

| Date beneficiari
    familiile elevilor, comunitatea extinsa

| Activitati
    1. Promovarea campaniei in spatiul online si transmiterea informatiilor despre program catre inspectoratele judetene.
2. Gestionarea comenzilor si stabilirea de parteneriate cu scolile care se inscriu la program.
3. Expedierea resurselor in functie de solicitarile profesorilor, fie in varianta electronica, fie tiparite prin servicii de curierat.
4. Evaluarea rezultatelor. Completarea unui formular de feedback: oferirea de note privind calitatea si sugestii de imbunatatire ale programului.
5. Gratificarea participantilor. La finalul programului profesorii implicati primesc adeverinte de participare, utile dezvoltarii lor profesionale iar pentru elevi lansam un concurs cu premii. La editia din 2016 castigatorii au primit tricouri personalizate cu mesaje despre libertate si dulciuri, iar la editia din 2017 premiile au constat in carti cu benzi desenate pe tema traficului de persoane.


| Rezultatele proiectului
    in anul 2016: ~ 28000 tineri informati, 626 profesori implicati, 87 multiplicatori instruiti, ~71000 resurse livrate, 37 judete participante
in anul 2017: ~500 tineri informati, 53 profesori implicati, 39 multiplicatori instruiti. ~6000 resurse livrate, 24 judete participante
in anul 2018: 186 comenzi, 285 profesori din 165 localitati si 23 judete. ~280 vizionari de film documentar, ~238 de lectii interactive, ~80 de campanii de impartire de flyere.


| Bugetul
    23000

| Parteneri
    Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru relatia cu scolile si avizul pozitiv de folosire al materialelor. Agentia Nationala Importiva Traficului de Persoane pentru oferirea statisticilor prezente in resursele informative.

| Website proiect
    http://www.eliberare.com/scoala-altfel





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes