Participanti & Proiecte
Consiliere online în domeniul educației sexuale pentru adolescenții și tinerii din România
|
Organizator: Asociația SEXUL vs BARZA |
|
Sectiune: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor |
Scopul a fost de a educa și sprijini adolescenții și tinerii de pe întreg teritoriul României cu privire la probleme de sănătate reproductivă și sexuală, facilitându-le accesul la informații și servicii de sănătate într-un mod care le este la îndemână.
Obiectivele principale au fost:
Oferirea de sesiuni de informare și sprijin pentru tineri timp de 12 luni;
Promovarea serviciului în rândul publicului țintă, crescând totodată educația despre problemele de sănătate reproductivă și sexuală la publicul larg;
Formarea unui psiholog în educație sexuală, acest tip de formare nefiind disponibil în RO.
| Acoperire
Proiectul a fost finanțat de către Organon printr-un grant independent. Nu au existat alți parteneri.
| Rezumat
În România nu există educație sexuală. Opționalul de educație pentru sănătate este urmat de sub 7% din elevi și nu include neapărat educație sexuală (Libertatea, 2023). Accesul la educație sexuală a fost blocat suplimentar și de legea din 2022 care permite subiectul doar din clasa a 8-a, cu acordul părinților, deși vârsta medie de începere a vieții sexuale în România este 15,5 ani, potrivit UNICEF. În plus, nu există servicii de informare prietenoase cu tinerii pe tema sănătății reproductive. Lipsa acestora duce la consecințe grave, precum cifre record de mame minore și un procent considerabil de infecții cu transmitere sexuală la tineri. Am identificat toate aceste probleme și la tinerii beneficiarii care au început să ne scrie după vizionarea videoclipurilor noastre educaționale, cerând informații personalizate și sprijin 1 la 1.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii direcți sunt cele 490 de persoane ce au beneficiat de sesiuni individuale de informare și sprijin 1 la 1 în subiecte de educație sexuală. Beneficiarii au fost majoritar sub 25 de ani (87%) și fete/tinere femei (71%). Majoritatea persoanelor au fost clienți noi, dar 38% au fost clienți recurenți (au mai beneficiat de sesiuni de consiliere și în anii precedenți) fapt care demonstrează existența unui grad considerabil de fidelizare.
Cele mai frecvente teme abordate de beneficiari au fost:
- Teama de o potențială sarcină (28.5%);
- Contracepția (8.8%);
- Ciclul menstrual (7.7%);
- Infecțiile cu transmitere sexuală (6%);
- Posibilitatea de plăcere sexuală (5.4%);
- Afecțiunile medicale generale (4.8%);
- Prima dată (4.4%);
- Anxietatea cauzată de problemele de sănătate reproductivă (4.4%);
- Imaginea corporală (4.2%);
- Lucruri generale despre sexualitate (3.5%).
Un alt beneficiar direct al proiectului a fost și psihologul, care a avut parte de formare și supervizare pentru consilierea în educație sexuală, atât formarea cât și profesia neexistând în România.
| Activitati
Educație și Consiliere: am angajat un psiholog clinician care a ținut zilnic sesiuni de informare online prin intermediul paginilor noastre de social media cu beneficiari noi și recurenți. Pe lângă consiliere și înregistrarea datelor statistice despre clienți, psihologul a îndrumat și educat beneficiarii și despre serviciile de sănătate reproductivă și sexuală (SRS): ginecolog, medic de familie, moașă, planificare familială, consiliere LGBT, consiliere HIV, centre de sprijin pentru violența domestică, sprijin juridic pro bono.
Formare: Deoarece profesia de consilier în educație sexuală nu există în România, am inclus mentorat pentru psiholog, pe toată durata proiectului, cu sesiuni de feedback 1 la 1 și sesiuni de formare personalizată 1 la 1. Mentoratul a fost condus de Adriana Radu, președinta SEXUL vs BARZA și expertă în SRS, cu un master în sănătate publică. Aceasta a consiliat anterior beneficiarii organizației și este una dintre puținele persoane din România cu experiență în consilierea SRH. Sesiunile săptămânale de mentorat au asigurat și un control de calitate susținut asupra activității și procesului consilierului.
Supervizare: Pentru că munca unui consilier în educație sexuală poate fi solicitantă, am organizat sesiuni de supervizare bilunare, conduse de un psiholog acreditat în supervizare care au inclus subiecte și teme propuse de psiholog pentru a-l ajuta să revizuiască modul în care lucrează cu beneficiarii și să asigure cele mai înalte standarde profesionale.
| Despre voluntari
Rezultate planificate:
- 490 sesiuni de informare și sprijin 1 la 1 cu tineri beneficiari pe subiecte ce țin de educație sexuală;
- 96 sesiuni de mentorat și formare pentru psiholog, conduse de expertul în sănătate reproductivă și sexuală;
- 24 sesiuni de supervizare pentru psiholog;
- 72 de postări pe Facebook și Instagram, cu un reach total de 256.857 conturi și un număr de 7.503 interacțiuni;
- 6 newslettere despre problemele de educație sexuală abordate de beneficiari, trimise către o bază de date de 900 abonați, cu o rată de deschidere de 58.9%;
- 2 comunicate de presă lansate, cu un număr de 7 preluări în 6 publicații diferite;
- Control cantitativ și calitativ continuu asupra activităților.
Rezultate neplanificate:
4 evenimente pentru promovarea proiectului către potențiali beneficiari: dezbaterea despre egalitatea de gen „Guaranteed Rights for Girls & Women to be Protected”, evenimentul „Teenager Mode: Cum să ne dăm restart la comunicarea în relație cu adolescentele/ii/x”, Festivalul Electric Castle, Forumul Tinerilor Instituționalizați.
Schimbările pe termen lung generate de proiect sunt schimbări de comportament la nivelul beneficiarilor care le îmbunătățesc sănătatea fizică și emoțională precum: creșterea ratei de folosire a contracepției, aderarea la relații sănătoase, cimentarea valorilor legate de egalitate între fete și băieți, dezvoltarea obișnuinței de a apela la servicii socio-medicale. Totodată, formarea psihologului în educație sexuală reprezintă un pas important pentru formalizarea acestui domeniu în România. LEI
| Rezultatele proiectului
| Parteneri
În România nu există educație sexuală și nici servicii de informare prietenoase cu tinerii pe tema sănătății reproductive și sexuale (SRS). Lipsa acestora duce la consecințe grave: cifre record de mame minore și frecvente infecții cu transmitere sexuală la tineri. Am identificat aceste probleme la beneficiarii care ne-au scris după vizionarea videoclipurilor noastre educaționale, cerând informații personalizate și sprijin 1 la 1.
De aceea am conceput proiectul cu scopul de a educa și sprijini tinerii de pe întreg teritoriul României cu privire la probleme de SRS, facilitându-le accesul la informații și servicii de sănătate. Obiectivele au fost oferirea de sesiuni de informare și sprijin, promovarea serviciului și îmbunătățirea educației despre problemele de SRS și formarea unui psiholog în educație sexuală, acest tip de formare nefiind disponibil în România.
Activitățile principale ale proiectului au fost sesiunile zilnice de informare și sprijin prin social media, cu beneficiari noi și recurenți, ținute de psiholog. Totodată, am inclus și o componentă de mentorat și formare a psihologului, condusă de expertul în SRS. Psihologul a beneficiat și de supervizare profesională, pentru a respecta cele mai înalte standarde profesionale.
Printre rezultatele proiectului se numără: 490 sesiuni de informare și sprijin 1 la 1 cu beneficiari, pe subiecte ce țin de educație sexuală; 96 sesiuni de mentorat și formare pentru psiholog, conduse de expertul în SRS; 24 sesiuni de supervizare pentru psiholog; 6 newslettere informative; reach total de 256.857 conturi pe Facebook și Instagram; 4 evenimente pentru promovarea proiectului.
Echipa de proiect a inclus: manager de proiect, specialist de comunicare, psihologul, expertul în SRS, psiholog acreditat în supervizare (colaborator).
| Despre organizator
| Website proiect