close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Concursul national Scoli pentru un viitor verde - editia a II, 2011



| Organizator:
    Asociatia Scoli pentru un viitor verde
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Cu totii suntem de acord ca generatiile viitoare merita sansa de a avea o planeta verde precum cea pe care o avem noi astazi, insa, atunci cand trebuie sa trecem la actiune, lucrurile se complica. Important este ca generatiile tinere sa constientizeze importanta conservarii mediului. Proiectul a plecat de la ideea ca scoala trebuie sa fie un loc in care toata lumea se gandeste la binele celorlalti si la un viitor cat mai bun si mai curat, pe o planeta in care oamenii traiesc in armonie cu natura. In afara de cifre si litere, scoala trebuie sa „livreze” copiilor bazele unui simt civic dezvoltat, ale unei responsabilitati fata de mediul si comunitatea in care traiesc. In sistemul romanesc de invatamant sunt foarte putine proiecte de mediu. Acesta a fost punctul de pornire al Concursului.

| Scopul proiectului
    Prin organizarea Concursului national Scoli pentru un viitor verde®, editia a II-a, 2011 s-a urmarit sa se ofere elevilor, educatorilor/ invatatorilor/ profesorilor posibilitatea sa se implice activ si direct in acţiuni instructiv-educative simple, eficiente de protectie a mediului, conform moto-ului proiectului: "Verdele este mai mult decat o culoare, este un mod de viata". Modalitatea prin care elevii si prescolarii pot fi cooptati in astfel de proiecte este Competitia.

Concursul national Scoli pentru un viitor verde - editia a II, 2011 Concursul national Scoli pentru un viitor verde - editia a II, 2011 Concursul national Scoli pentru un viitor verde - editia a II, 2011

| Aria geografica
    TOATE JUDETELE

| Rezumat
    Conceptul Programului educational Scoli pentru un viitor verde a plecat de la nevoia de a rezolva cat mai eficient problemele de mediu, in conditiile in care educatia trebuie sa porneasca de la scoala, iar in sistemul de invatamant romanesc nu exista foarte multe astfel de programe. A fost lansat in ianuarie 2010 si cuprinde mai multe tipuri de actiuni cu caracter educativ desfasurate in scoli si gradinite din tara. Printre acestea se numara Concursul national Scoli pentru un viitor verde aflat la editia a III-a (in desfasurare). Prezentam in continuare activitatile si rezultatele editiei a II-a (numit in continuare Concursul), care s-a desfasurat in perioada 15 ianuarie - 30 mai 2011. Concursul urmareste realizarea de activitati instructiv-educative, cu scopul de a informa prescolarii, elevii, cadrele didactice, parintii si comunitatile locale in legatura cu problemele actuale de mediu, dar si de a dezvolta in randul copiilor responsabilitatea fata de comunitatea si mediul in care traiesc si invata. Pentru a participa, a fost obligatorie realizarea unei activitati ecologice in fiecare luna. Rezultate. Editia a II-a a depasit recordurile stabilite la prima, proiectul devenind cel mai mare concurs pe teme ecologice intre scoli din Romania, astfel: 2700 echipe verzi inscrise; 1700 de echipe verzi admise in faza de evaluare; aprox 80.000 de elevi si cadre didactice implicate; peste 6.000 de activitati ecologice realizate; 60.000 de puieti plantati; numarul de potentiali participanti la activitati a fost de peste 800.000 de copii si peste 75.000 de cadre didactice.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi au fost elevii si cadrele didactice din echipele verzi inscrise in Concurs. Beneficiarii indirecti au fost colegii de clasa/catedra ai participantilor, precum si rudele, prietenii si comunitatile locale din care fac parte. Concurentii au fost incurajati sa se implice in concurs prin publicarea tuturor activitatilor pe www.scolipentruunviitorverde.ro (pana la 20,000 de utilizatori unici lunar) si in cele mai citite reviste educationale din Romania: Pipo (3-7 ani), Doxi (7-11 ani) si Terra Magazin (11-18) – peste 160,000 de cititori/lunar. Castigatorii au primit, pe langa premii, diplome avizate MECTS si au fost prezenti la festivitatea de premiere, organizata ca un schimb de experienta intre premianti si cei implicati in desfasurarea Concursului. (peste 500 de participanti din intreaga tara).

| Rezultatele proiectului
    Concursul in cifre:
- 2720 de echipe verzi din toata tara;
- 80.000 de elevi si cadre didactice implicate;
- peste 6000 de activitati ecologice realizate;
- 900.000 kg de deseuri de hartie colectate si predate la centrele de reciclare;
- 60.000 de puieti plantati in activitatile de ecologizare;
- 30 de premianti (30 de titluri de scoala/gradinita verde);
- peste 14.000 de accesari pe luna a www.scolipentruunviitorverde.ro (creat special pentru concurs).
Gala premiantilor (peste 500 de participanti) s-a constituit intr-un schimb de experienta deosebit de util, pe teme ecologice. Premiantii au expus in fata publicului, constituit din cadre didactice, elevi, inspectori si media, cele mai importante activitati desfasurate de-a lungul concursului, precum si beneficiile obtinute in urma mediatizarii.
Precizam ca la editia I a Concursului au fost inscrise 2371 echipe verzi din toata tara, formate din peste 7000 de cadre didactice si 42.000 copii/elevi. 1400 de echipe verzi din scoli si gradinite au realizat efectiv activitati ecologice in perioada ianuarie - mai 2010 si au trimis Jurnale verzi, s-au intrecut pentru 48 de premii si mentiuni in valoare de 10.000 de euro, in produse educationale. De asemenea, la editia a III-a a concursului (2012) s-au inscris 3000 de unitati scolare din intreaga tara.


| Bugetul proiectului (in RON)
    43000

| Parteneri
    Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Editura CD PRESS prin revistele educationale Terra Magazin, Doxi si Pipo, Ministerul Mediului si Padurilor

| Website-ul proiectului
    www.scolipentruunviitorverde.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes