close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Refacerea refugiului montan din Fereastra Mică a Sâmbetei, Munții Făgăraș



| Organizator:
    Asociația În slujba muntelui
| Sectiune:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Refugiul Fereastra Mică a Sâmbetei e amplasat pe traseul de creastă al Munților Făgăraș, la 2200 m altitudine, fiind un punct vital pe traseul dintre Stațiunea Climaterică Sâmbăta și Vf. Moldoveanu. În ultimii ani, factori de mediu și antropici au făcut acest refugiu de neutilizat. O bună parte din acoperiș a fost luată de vânt, structura rămânând astfel expusă degradării continue. Ușa era ruptă, geamurile erau sparte, mobilierul era distrus, iar refugiul devenise o groapă de gunoi. La solicitarea Salvamont Argeș, ne-am asumat refacerea refugiului, singurul din această zonă a crestei, pentru mai multe ore de mers, în orice direcție. Începând cu septembrie 2024, când vremea ne-a permis, am transportat cu ajutorul unui elicopter materialele necesare și am început lucrările. Nu am fi reușit fără sprijinul partenerilor - Salvamont Argeș, Transelectrica Gorj, Fundația Conservation Carpathia, Con Instal Serv Sibiu, care ne-au sprijinit să achiziționăm și să transportăm materialele. Lucrările la altitudinea ridicată și în condițiile grele din creasta Făgărașilor n-ar fi fost posibile fără sprijinul zecilor de voluntari, care au răspuns apelului nostru. Ne-am instalat la corturi, în jurul refugiului ajuns o ruină, și pe parcursul mai multor săptămâni, l-am readus la viață. Am început cu ecologizarea zonei, de unde am adunat zeci de saci cu deșeuri, am demontat acoperișul avariat și am instalat unul nou, apoi am recondiționat întreaga structură, interior și exterior, iar la finalul lunii octombrie am reușit să ne adăpostim în refugiu, când temperaturile deja scădeau sub 0 grade. În urma acțiunilor noastre, refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei poate din nou să găzduiască până la 16 persoane, pentru care poate face diferența dintre viață și moarte.

| Scopul proiectului
    Traseul turistic care pornește din Stațiunea Climaterică Sâmbăta (670 m) și ajunge la Vârful Moldoveanu (2544m) poate fi parcurs în aproximativ 10 ore, iar Refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei, reabilitat de noi, se află exact la jumătatea traseului. Din acest punct, până la Refugiul Viștea Mare (2527 m) traseul poate fi parcurs în 5 ore, iar cea mai rapidă retragere din creastă durează 2,5 ore, în condiții optime, spre Cabana Valea Sâmbetei, care a fost însă demolată și este în curs de reconstrucție, iar punctul Salvamont din apropiere nu este unul de permanență. În acest context, importanța refugiului este vitală, pentru turiștii care au nevoie de adăpost la 2200 de metri altitudine, dacă au fost surprinși de vreme nefavorabilă, înserare ori s-au accidentat și trebuie să aștepte în siguranță echipele de salvare. Rămas fără acoperiș, ușă, geamuri și spații de dormit, de ani de zile, refugiul devenise de neutilizat. Evacuarea lui din creastă și eventuala înlocuire ar fi generat costuri de sute de mii de euro, astfel că am optat, la solicitarea Salvamont Argeș, pentru repararea lui, folosindu-ne de structura existentă, pe care am consolidat-o și modernizat-o.



| Acoperire
    6

| Rezumat
    Asociația În Slujba Muntelui, Salvamont Argeș, Transelectrica Gorj, Fundația Conservation Carpathia, Con Instal Serv Sibiu, Dunca Helicopters

| Date beneficiari direcţi
    - Câte 16 turiști, care se pot adăposti simultan în refugiu, în priciuri (sau câte 40 de persoane, în condiții de urgență)
- mediul înconjurător (flora, fauna, biodiversitatea locală), în urma acțiunilor de ecologizare


| Activitati
    Planificarea reabilitării Refugiului din Fereastra Mică a Sâmbetei a început în vara lui 2024, cu ture de recunoaștere și evaluare. Planurile de reconstruire au fost realizate pro bono de un arhitect voluntar. Am stabilit necesarul de materiale, scule, alimente și lucrări, am obținut sponsorizări inclusiv pentru transportul aerian, apoi am făcut apel la voluntarii În Slujba Muntelui. Prima tabără a voluntarilor a fost organizată în luna septembrie. Am preluat două transporturi aeriene și am organizat un transport aerian cu deșeuri adunate în acțiunea de ecologizare premergătoare. Toți participanții, 99% voluntari, s-au cazat în corturi, în prima etapă, în care am consolidat structura, am montat noul acoperiș și am făcut reparațiile necesare. Întreaga structură metalică a fost vopsită, toate paturile au fost refăcute, podeaua fost curățată, ușa și ferestrele au fost izolate. După 5 zile, condițiile meteo s-au schimbat drastic (vânt de peste 100kmh), iar voluntarii s-au retras din creastă, la refugiu a rămas o echipă de angajați. Când vremea ne-a permis din nou, în luna octombrie, am organizat o nouă tabără de voluntari, de data aceasta cazați chiar în refugiu, în care am făcut ultimele retușuri și îmbunătățiri, am evacuat deșeuri și am reabilitat marcajele turistice din zonă. Ne-am retras din nou, când vremea a devenit neprietenoasă, cu promisiunea că ne vom întoarce la vară, pentru noi îmbunătățiri.

| Rezultatele proiectului
    Reabilitarea Refugiului din Fereastra Mică a Sâmbetei nu ar fi fost posibilă fără sprijinul celor peste 35 de voluntari, care au urcat la 2200 m încărcați cu materiale și scule, pe lângă echipamentul de campare necesar. Ei au petrecut mai multe nopți la temperaturi care scădeau uneori sub zero grade, în tabere de corturi, au trăit și au muncit împreună, și-au preparat singuri hrana și au venit cu idei și soluții pentru situațiile întâmpinate pe parcursul aventurii noastre. Pe lângă transport și aprovizionare, principalele activități cu voluntari au inclus ecologizarea zonei, la venire și la plecare, demontarea structurii avariate, curățarea și vopsirea părților metalice, montajul noului acoperiș, reabilitarea mobilierului. Am avut voluntari din mai multe orașe, inclusiv din București, dar și din comunitatea locală de la poalele muntelui, oameni de toate vârstele și chiar expați, cum ar fi Luis Miguel, din San Sebastian, Spania, sau Adrian, din Londra, cu diverse pregătiri și specializări profesionale, cu toții mânați de aceeași dragoste pentru munte și dorință de a reconstrui un adăpost montan dintr-o zonă-cheie pentru traseele de creastă.

| Parteneri
    Refugiul Fereastra Mică a Sâmbetei, Munții Făgăraș (2200 m), limita județelor Brașov și Argeș

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Interesul voluntarilor noștri pentru acest proiect a fost foarte mare, mulți au vrut să ia parte, însă am fost nevoiți să îi filtrăm foarte strict, în funcție de experiență, echipament personal, condiție fizică și anduranță, din cauza condițiilor extreme de muncă. În plus, amânările și întreruperile cauzate de starea vremii i-au afectat pe cei care își luaseră concediu deja, de exemplu. Am comunicat foarte transparent și cât mai des, pentru a depăși aceste obstacole.



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->