close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gust si estetica traditionale



| Organizator:
    Asociatia SINAPTICA
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Zona in care s-a desfasurat proiectul pastreaza numeroase elemente vestigiale in ce priveste arhitectura vernaculara si gastronomia locala. In ultimele decenii se constata insa o inmultire a agresiunilor asupra peisajului cultural, prin constructii cu o arhitectura lipsita de specificitate, cu forme si materiale stridente in raport cu mediul. In plus, are loc o pierdere a cunostintelor despre bucataria traditionala prin adoptarea obiceiurilor alimentare consumeriste, care elimina preparatele bazate pe materii prime locale. Pentru a echilibra sau chiar inversa aceste tendinte, este nevoie de o schimbare a perceptiei cu privire la valoarea acestor forme culturale traditionale, atat in interiorul comunitatilor locale, cat si din partea publicurilor din exterior, formate din specialisti si alte persoane cu interese economice sau culturale.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectul a fost punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial reprezentat de arhitectura vernaculara si gastronomia traditionala.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
a)Identificarea valorilor culturale locale reprezentate de arhitectura vernaculara si gastronomia traditionala din Mehedinti, prin realizarea de cercetari etnografice in zona.
b)Cresterea vizibilitatii valorilor culturale traditionale, prin organizarea de actiuni de promovare si comunicare adresate unui public cat mai larg.


Gust si estetica traditionale Gust si estetica traditionale Gust si estetica traditionale

| Aria geografica
    Mehedinti

| Rezumat
    

| Date beneficiari
    50 de persoane - informatori, din randul comunitatilor cercetate si 15 de studenti, masteranzi sau doctoranzi de la facultati de arhitectura si etnografie/ etnologie.

| Date beneficiari
    5000 de persoane care au fost informate despre proiect si despre activitatile si rezultatele proiectului.

| Activitati
    A1. Realizarea cercetarii de teren
Cei 5 voluntari (studenti, masteranzi si doctoranzi la Facultatate de Litere) si coordonatoarea cercetarii au lucrat în trei echipe care au acoperit intregul teritoriu al județului Mehedinti. Cercetarile s-au desfasurat in 22 de localitati si s-au purtat discutii etnografice cu 68 de persoane (majoritatea femei).
A2. Realizarea transcrierilor si a materialelor publicabile
In urma cercetarii de teren au rezultat numeroase materiale: cca. 110 ore de inregistrari audio, cca. 1200 de fotografii, 40 de fise de observatie si transcrieri de retete. Acestea au trebuit prelucrate, iar o parte dintre ele au fost incluse in culegerea "Ospat cu gust de Mehedinti", de Narcisa Stiuca.
A3. Organizarea taberei de arhitectura traditionala - realizarea activitatilor practice de reconstituire a tehnicilor constructive traditionale
In luna iulie a fost organizata o tabara de arhitectura traditionala, pe raza comunei Isverna, din Platoul Mehedinti. Au fost efectuate lucrari la două case ale localnicilor, ambele cu o vechime de circa 110-120 ani, lucrandu-se cu materiale locale si reproducand, pe cat posibil, tehnicile originale de constructie. Voluntarii, studenti la arhitectura, au realizat masuratori, schițe si relevee ale celor dous case, precum și trei propuneri de modernizare pentru acestea. Derularea taberei si rezultatele au fost documentate si prezentate in publicatia "Arhitectura traditionala montana din Isverna - Pastrare si punere in valoare".


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    67963

| Parteneri
    Asociatia Sinaptica, Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, Consiliul Local Isverna

| Website proiect
    http://www.sinaptica.ro/gust-si-estetica-traditionale/286-ospat-cu-gust-de-mehedinti





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes